Lämpöpumppu napsaisi Heka-talon päästöistä yli puolet pois

Karstulantie 10 on ihannekohde ilmanvaihdon hukkalämmön talteenotolle. Järjestelmiä ilmestyy tulevaisuudessa muihinkin Heka-taloihin. 

Kirjoittanut Petja Partanen Kuvat Ville Rinne

Kuulaana lokakuun aamuna lämpötila painui Helsingissä ensi kertaa pakkaselle. Hekan Karstulantie 10:ssä ei kuitenkaan palella, sillä talon pitää lämpimänä uusin energiapihi tekniikka.  

Kun talo valmistui 1960-luvulla, energiansäästö ei vielä ollut tapetilla. Kaukolämpö oli halpaa, ja talon koneellinen ilmanvaihto puhalsi asunnoissa lämmenneen poistoilman suoraan taivaan tuuliin.  

2020-luvulla asiat ovat toisin, ja energiahukkaa pyritään estämään. Karstulantiellä avuksi otettiin PILP eli poistoilmalämpöpumppu. Nimi kuulostaa monimutkaiselta, mutta laitteen periaate on yksinkertainen. Laitteen asentaneen Smart Heating Oy:n toimitusjohtaja Pertti Nissilä avaa oven, jonka takaa paljastuu uutuuttaan kiiltävä lämpöpumppu ja kaksi lämminvesivaraajaa. Nyt talon poistoilman lämpö siirtyy ullakon lämmöntalteenottolaitteen läpi kiertävään nesteeseen. Sieltä lämmin neste virtaa alakerran lämpöpumpulle, joka ottaa lämmön talteen ja korottaa lämpötilan talon lämmitysjärjestelmään sopivaksi. 

– Kaikki lämpö saadaan talteen, Pertti Nissilä vakuuttaa, ja näyttää kännykästään reaaliaikaisia mittauslukemia. Ennen taivaalle olisi puhallettu yli 20-asteista huoneilmaa. Nyt lämmöntalteenoton läpi kuljettuaan ilman lämpötila onkin tipahtanut 2,2 asteeseen, siis hiukan ulkoilmaa viileämmäksi. 

Vaalea säiliömäinen laite, jossa kiinni putkia ja mittareita.
Lämpöpumppu nostaa lämpötilan talon lämmitysjärjestelmälle sopivaksi ja säilöö lämmön kahteen lämminvesivaraajaan. 

Heka on asettanut itselleen tiukat ilmastotavoitteet. Asuminen on Suomessa suuri päästöjen lähde, ja Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelma aikoo painaa pääkaupunkiseudun päästöt murto-osaan entisestä. PILP-järjestelmät ovat yksi keino parantaa vanhojen asuntojen energiatehokkuutta. 

Karstulantiellä parannus entiseen on näkyvä. Vajaa vuosi sitten käynnistetty lämmöntalteenotto on säästänyt talon lämmityskuluissa 40 prosenttia. Päästövähennys on tätäkin suurempi. Lämmityksen päästöt ovat 56 prosenttia pienemmät kuin ennen.  

– Karstulantie 10 on ihanteellinen kohde tällaiselle järjestelmälle, Hekan kiinteistöpäällikkö Karri Åhs kertoo. 

Korkeasta yksirappuisesta talosta poistoilman lämpö on helppo ottaa talteen. Seuraavia hyviä asennuskohteita etsitään parhaillaan muista Heka-taloista. 

Hekan kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu kertoo, että Hekan tämän vuoden tavoitteena on leikata koko asuntokannan kaukolämmön kulutusta 1,5 prosentilla. Jos taloon ei alun perin ole rakennettu lämmöntalteenottoa, on PILP hyvä keino kierrättää harakoille päätyvä lämpö hyötykäyttöön. 

– Tavoitteena on asentaa taloihimme kolme uutta järjestelmää joka vuosi, Jurmu kertoo. 

Tablettitietokoneen näytöllä poistoilmalämpöpumpun tuotantotietoja.
Automaatio annostelee lämpöä tarpeen mukaan talojen patteriverkostoon.

Karstulantien järjestelmässä on jopa pientä teknologiahifistelyä. Yhtenä esimerkkinä Pertti Nissilä mainitsee, että laitteistossa on kaksi erilaista lämminvesivaraajaa. Lämpöpumppu tuottaa tulistustekniikan avulla toiseen varaajaan kuumaa käyttövettä, toiseen hieman viileämpää vettä patteriverkostoa varten. Tämä parantaa osaltaan järjestelmän hyötysuhdetta. 

– Järjestelmä on myös etävalvonnassa. Ennen lämmitysjärjestelmän ongelmat havaittiin vasta kun talo kylmeni, nyt havaitsemme ne jo ennalta. Usein ongelmat pystytään myös ratkaisemaan etänä, Pertti Nissilä kertoo.  

Karstulantie 10 

  • Rakennusvuosi 1961. 
  • Marraskuussa 2019 talon koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään asennettiin poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä (PILP). 
  • Talon poistoilman hukkalämpö kierrätetään nyt lämpöpumpun avulla takaisin patteriverkostoon.  
  • Ensimmäisenä käyttövuonna järjestelmä on laskenut talon lämmityskustannuksia 40%:lla, ja lämmityksen hiilidioksidipäästöjä 56%:lla.