Kaikki uusiksi Parivaljakontie 2:n peruskorjauksessa

Malminkartanossa sijaitsevan Parivaljakontie 2:n liki sadan asunnon asukkaat pääsevät remontin jälkeen muuttamaan moderneihin koteihin.

Kirjoittanut Jukka Nortio Kuvat Roope Permanto

Parivaljakontie 2:n taloja Malminkartanossa on korjattu reilun vuoden ajan. 1980-luvulla rakennettujen talojen ulkoasu oli uusittu aiemmin, mutta muilta osin ne olivat lähes kokonaan alkuperäiskunnossa.

– Talojen tekninen elinkaari tuli siihen pisteeseen, että peruskorjaus oli välttämätön, Heka Lännen tekninen isännöitsijä Juha Nieminen kertoo. Remontin suunnittelu lähti liikkeelle vuoden 2016 aikana ja sitä tarkenettiin matkan varrella niin, että korjauksen piiriin päätettiin ottaa mukaan myös asuntojen kylpyhuoneet.

10-portaisen kiinteistön ja 97 asunnon urakka on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä vaiheessa korjattiin rappujen A–F 45 asuntoa, jotka ovat pääasiassa yksiöitä ja kaksioita. Maaliskuussa 2018 lähdettiin liikkeelle, kun A–F-portaiden asukkaat muuttivat väistöasuntoihin, jonka jälkeen näissä rapuissa päästiin työskentelemään täydellä teholla.

Työn aikana tarkennettiin suunnitelmia. Ensimmäinen vaihe myöhästyi hieman ja asukkaat pääsivät uusiin asuntoihin viisi viikkoa myöhässä eli vuoden lopulla 2018.

– Piilossa oli rakenteita, jotka vaativat lisätyötä. Vesikattoon piti rakentaa ilmastointikanaville uusia kotelointeja ja jouduimme tekemään ylimääräisiä valuja, kun purkuvaiheessa löytyi yllättäviä aukkoja.

Remontin toisessa vaiheessa hyödynnettiin aiempia kokemuksia

Toinen remonttivaihe alkoi vuodenvaiheessa 2018–2019, välittömästi ensimmäisen vaiheen jälkeen, kun osa toisen vaiheessa asukkaista muutti ensimmäisessä vaiheessa valmistuneisiin asuntoihin. Toinen vaihe valmistuu loka-marraskuun vaihteessa 2019.

– Kakkosvaihe menee neliötä kohti yleensä nopeammin, kun ensimmäisestä vaiheesta on saatu oppeja. Toinen vaihe vie Parivaljakontiellä hieman enemmän aikaa, koska asunnot ovat suurempia ja remontoitavana on neljä nelikerroksista ja yksirappuista taloa. Ensivaiheessa olleet talot olivat kaksi- ja kolmikerroksisia. Jokaiseen toisen vaiheen taloon tulee uutena asiana myös hissit, mikä parantaa asumisen tasoa.

Asukasedustaja on ollut mukana hankesuunnittelusta alkaen.

Remontin talotekniikan osuus kattaa kiinteistöjen vesija viemäriputket, sähköjärjestelmät, ilmastoinnin ja tietoliikennekaapeloinnin sekä Elisan laajakaistayhteyden perusnopeuden kaikkiin asuntoihin. Sähköjärjestelmän osalta on uusittu sähkönousut, sähkökaapit sekä huoneistokohtaiset sähköt. Remontin myötä asuntoihin tulee huoneistokohtaiset vesimittarit.

Tämän lisäksi uudistetaan rappujen ja huoneistojen kaikki pinnat sekä huoneistojen wc-, kylpyhuone- ja keittiökalusteet mukaan lukien kodinkoneet. Portaikkojen ovet ja huoneistojen ulko-ovet vaihdetaan. Asunnoista on tehty esteettömiä, kun se on ollut teknisesti mahdollista.

– Asukasedustaja on ollut mukana hankesuunnittelusta alkaen. Hän on saanut olla myös vaikkuttamassa materiaalivalintoihin. Kaikkiin huoneistoihin tulee samanlaiset pinnat ja kalusteet.

Arkkitehti Mikko Soimakallio on toiminut hankkeen vastaavana suunnittelija.

– Olemme saaneet asukkailta positiivista palautetta, että jälki on laadukasta ja asumisviihtyisyys on noussut. Vaikka ensivaiheessa tuli hieman viivästystä, pitää Nieminen hanketta hyvin onnistuneena sekä työmaalla että asukkaiden kanssa.

– Viive toki harmitti, mutta lopputuloksen kannalta on parempi, että asiat saadaan kerralla kuntoon.