Jakomäentien taloista tuli purkamalla parempia

Jakomäen purkutaloista väistöasuntoihin siirtyneet asukkaat olivat etusijalla, kun uudet talot valmistuivat ja saivat asukkaansa keväällä 2017.

Kirjoittanut Jari Peltoranta Kuvat Sami Heiskanen

Itä-Helsingissä liikkuva ei ole voinut olla huomaamatta, että Jakomäen kallioilta on hävinnyt neljä kerrostaloa. Ne olivat Hekan omaisuutta, ja nyt on korvattu kokonaan uusilla taloilla. Jakomäen 31 kerrostalon alue rakennettiin kiireellä vuosina 1967–1969. Samalla tekniikalla rakennetut talot tehtiin alun perin kestämään 30 vuotta.

– Puretuissa taloissa tehtiin julkisivujen kuntotutkimukset 90-luvun puolivälissä. Tutkimuksissa talot todettiin huonokuntoisiksi jo silloin, 20 vuotta sitten. Julkisivuelementit olivat alkaneet rapautua. Ruosteen laajentamat betoniteräkset poksauttelivat betonipalasia irti seinästä, kertoo kiinteistöpäällikkö Ismo Hämäläinen.

Jakomäen vuokrataloja on peruskorjattu vuodesta 1997 alkaen ja nyt alkaa olla valmista. Peruskorjausten edetessä päädyttiin ajan mittaan toteuttamaan yhä laaja-alaisempia korjausohjelmia. Vuodesta 2007 lähtien peruskorjaukset on tehty siten, että talot on raksittu kantavaan betonirunkoon saakka puhtaaksi ja rakennettu sitten kokonaan uusiksi siitä lähtien.

Peruskorjaus olisi tullut lähes yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen.

– Nyt puretut neljä taloa olivat alkuperäisen korjausohjelman hännillä. Peruskorjausta odotellessa tehtiin vain pakolliset työt eli lähinnä julkisivujen paikkaustöitä ja sisätilojen pintaremontteja. Kun talot sitten tulivat korjausvuoroon, todettiin, että niiden peruskorjaaminen olisi tullut lähes yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen. Eri vaihtoehtojen kustannuslaskennan ja perusteellisen harkinnan jälkeen kaikki neljä taloa päätettiin purkaa, Hämäläinen kertoo.

Talojen purkutyöt alkoivat lokakuun alussa 2014.  Seitsemisenkymmentä asukasta ehti muuttaa pois omatoimisesti ennen purkutöiden aloittamista. 

Asukas saa halutessaan jäädä väistöasuntoon asumaan.

– Väistöasuntoja tarvittiin paljon purettavien talojen asukkaille, koska taloissa oli yhteensä 279 asuntoa, jotka piti tyhjentää, Hämäläinen muistelee.

Asukkaan kannalta purku ja mahdollinen paluumuutto uuteen asuntoon eivät käytännössä eroa rakennuksen peruskorjauksesta. Kummassakin tapauksessa asukas saa väistöasunnon, ja Heka kustantaa asukkaiden muuton väistöasuntoon ja tarvittaessa takaisin.

– Väistöasunnoista tehtiin asukkaiden toiveista hyvissä ajoin kysely. Jokaisen kanssa neuvoteltiin erikseen ja kuunneltiin toivomuksia. Pääosin väistöasunnot pystyttiin järjestämään Jakomäen alueen omista taloista, Hämäläinen kertoo. 

Hekan kiinteistö osoitteessa Jakomäentie 4-6. Kuvassa talon rappukäytävä.

Asukas saa halutessaan jäädä myös väistöasuntoon asumaan. Jakomäessä väistöasuntoon siirtyneistä asukkaista 79 asukasta, eli 28 prosenttia ilmoitti olevansa halukkaita palaamaan uuteen valmistuvaan taloon.
Uudisrakentamista varten Jakomäen kohteen asemakaava uudistettiin rakennusoikeuden lisäämisen vuoksi. Uudet viisi taloa ovat osittain viisi- ja osittain nelikerroksisia. Kolmeen taloon tuli kuhunkin neljä porrasta, ja kahteen taloon kuhunkin kaksi porrasta. Talot ovat nykyarkkitehtuurin mukaisia, ja niihin tuli kookkaat lasitetut parvekkeet.  Asuntojen keskipinta-ala on kasvoi hieman, ja taloihin tuli jonkin verran myös isompia asuntoja. 

Uuteen taloon muuttaneiden purkutalojen asukkaiden vuokra nousi maltillisesti, noin pari euroa neliöltä kuukaudessa.

 

Kokonaisharkinta ratkaisee

– Tutkimme aina kaikki vaihtoehdot, kun talojamme tulee peruskorjausvaiheeseen. Ennen varsinaista peruskorjaussuunnittelua tutkitaan ensimmäiseksi talon tilanne, eli kannattaisiko se purkaa, korottaa taloa tai tehdä lisää rakennuksia tontille, Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö toteaa.

Muutoksissa tarvitaan yhteistyötä kaupungin kanssa, koska vaihtoehdot edellyttävät yleensä lisärakennusoikeutta tontille ja kaavamuutosta. Lisärakennusoikeuden saaminen ei ole mitenkään itsestään selvää. Kaupunki voi haluta juuri kyseiseen paikkaan jotakin muuta kuin lisää Heka-taloja, esimerkiksi asumisoikeustaloja. 

– Meillä on montakin hanketta, joissa kaavamuutosmahdollisuuksia tutkitaan. Asukkaiden ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, heidän asemansa on turvattu näissä muutoksissa, Närö rauhoittelee.

Hekan hallituksen päätöksellä Hekan uustuotanto ja peruskorjatut talot tulevat jatkossa olemaan savuttomia. Tämä pätee myös Jakomäen uudistaloihin. Väistöasuntoon lähteneet voivat halutessaan jäädä väistöasuntoon, jossa voi tupakoida.