Hekan uudiskohde Tullivuorentie 22 on parasta A-luokkaa

Tullivuorentien uusissa Heka-asunnoissa asutaan ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti alle kilometrin päässä Malmin asemalta sekä maan tunnetuimman taimenpuron rannalla.

Kirjoittanut Petja Partanen Kuvat Roope Permanto

Hekan Tullivuorentiellä sijaitseva uudiskohde valmistui 1. helmikuuta, ja sen asukkaat ovat päässeet muuttamaan uusiin koteihinsa.

– Kyllähän nämä meidän talomme erottuvat alueella edukseen, kehaisee uudiskohteen rakennuttamisesta vastannut Helsingin kaupungin asuntotuotannon projektipäällikkö Kalevi Väänänen.

Kohteen asukkaat ovat varmasti samaa mieltä.

Uudiskohteen kerros- ja rivitalojen vankka tiili­julkisivu kylpee kevätauringossa. Kauttaaltaan lasitettujen parvekkeiden lehtikuusilattialla tarkenee pakkasellakin, kun aurinko lämmittää jo mukavasti.

– Lehtikuusi sopii hyvin yhteen tiilen kanssa, pohtii kohteen arkkitehtisuunnittelua vuolaasti kehuva Väänänen.

Lehtikuusiverhoiltu parveke
Lasitettujen parvekkeiden sisäpinnat on rakennettu arvokkaasti harmaantuvasta lehtikuusesta.

Luonnon rauhasta vajaa kilometri kattavien palvelujen ääreen

Rauhallisen pientaloalueen naapurissa on vaikea uskoa, että matkaa Malmin asemalle ja sen keskustan palveluihin on alle kilometri. 68 uutta Heka-kotia sijaitsevat pihaa reunustavissa kaksikerroksisissa rivitaloissa ja kahdessa viisikerroksisessa kerrostalossa. Samaan pihapiiriin kuuluu myös neljä Heka-talojen kanssa identtistä omistuskerrostaloa.

Kevään tullen viihtyisä pihapiiri pääsee oikeuksiinsa. Rivitalojen terasseilta pääsee kirmaamaan suoran pihan leikki- ja oleskelualueelle.

– Asuntojen pohjaratkaisut ovat hyviä lapsiperheille, sanoo Väänänen.

Tullivuorentien julksisivu
Paikalla muuratut tiilijulkisivut on tehty erisävyisistä tiilistä. Jokaisen talon julkisivu on hieman erilainen.

Parasta A-luokkaa on myös uusien talojen energiatalous

Uuden Heka-kohteen saama A-energialuokitus on vielä harvinaisuus. Se kertoo, että talo hyödyntää paljon vähemmän energiaa kuin mitä nykyiset rakennusmääräykset vaativat.

– Katolla on myös aurinkopaneelit kiinteistösähköä tuottamassa, Väänänen kertoo.

Tullivuorentien kohde on yksi Hekan kymmenestä uudiskohteesta, jotka ovat saaneet Kuntarahoituksen myöntämää vihreää rahoitusta osoituksena energiatehokkaasta rakentamisesta. Arviointiryhmän mukaan Hekan kohteet edustivat hyvää energiatehokkuustasoa, joka saavutettiin hyvällä suunnittelulla ja talotekniikkavalinnoilla. Vihreän rahoituksen kohteissa on panostettu merkittävästi ympäristöystävällisyyteen.

Energiatehokas kohde
Tullivuorentien energiatehokkaalle Heka-kohteelle myönnettiin Kuntarahoituksen tavallista edullisempaa vihreää rahoitusta.

Luonto, liikuntamahdollisuudet ja taimenpuro ihastuttavat alueella

Vuosia kestäneen urakan aikana rakentamisen ammattilainen ehti jo itsekin ihastua työmaahansa.

– Tämä on rauhallista seutua, ympärillä on luontoa, liikuntamahdollisuudet ovat hyvät, ja sitten tuo paljon puhuttu lohioja, Väänänen kertoo.

Talojen nurkalla virtaa Suomen ehkä tunnetuin puro, Longinoja. Paikallisten talkoilla kunnostamaan puroon nousee nykyisin kutemaan uhanalainen Suomenlahden taimen. Nyt Longinojasta rakentuu viihtyisä puistoalue, jonka varrella sijaitsevassa Ala-Malmin liikuntapuistossa voi harrastaa lajeja rantalentopallosta tennikseen.

Tulevaisuudessa Ala-Malmin alue kehittyy vuosi vuodelta. Läheisen lentokenttäalueen muodonmuutos kiitoradoista kohti 25 000 asukkaan kaupunginosaa alkaa vuonna 2021. Se tuo mukanaan uusia palveluja, työpaikkoja ja pikaraitiotien.

Katso videoesittely Hekan Tullivuorentien uudiskohteesta:

Tullivuorentie 22

 • Rakentaminen tonteilla alkoi keväällä 2018, kohde valmistui 1.2.2021.
 • Kaksi viisikerroksista kerrostaloa, joissa yhteensä 56 asuntoa, ja kaksi rivitaloa,
 • joissa 12 kaksikerroksista asuntoa.
 • Kaikissa asunnoissa lasitettu parveke tai terassi, rivitalojen terassit avautuvat yhteispihalle.
 • 35 autopaikkaa, 12 vieraspaikkaa.
 • Yhteistilat: pesutupa ja kuivaushuone, kerhotila, josta käynti sisäpihalle, pihaterassilla varustettu sauna, irtaimistovarasto, lastenvaunuvarasto, urheiluvälinevarasto.
 • Piha: leikki- ja oleskelualue, hulevesipuutarha.
 • Huolto ja isännöinti: Hekan koillisen toimisto.

Asuntoja yhteensä 68

Kaksikerroksiset rivitaloasunnot

 • 5 h + kt, 83 m², 7 kpl
 • 5 h + kt, 90 m² 5 kpl.

Kerrostaloasunnot

 • 1 h + kt, 34,5 m², 16 kpl
 • 2 h + kt, 44 m², 6 kpl
 • 3 h + kt, 46,5 m², 16 kpl
 • 4 h + kt, 73 m², 8 kpl
 • 5 h + kt, 76,5 m², 10 kpl.