Hekalle uudiskohde purettavan Kauppakartanonkatu 16:n tilalle

Itäkeskuksessa sijaitseva Hekan kohde Kauppakartanonkatu 16 puretaan. Tilalle saadaan kaksinkertaisesti asuinneliöitä sekä energiatehokkaita, pohjaltaan moderneja asuntoja.

Kirjoittanut Anitra Rönkkö Kuvat Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy ja Helsingin kaupungin asunnot

Itäkeskus on rakennettu 70-luvulla, jolloin kaupunkisuunnittelussa vallitsi ajatus kompaktikaupungista metsälähiön sijaan. Tavoitteena oli rakentaa tiiviisti ja siten, että ihmiset kohtaisivat toisensa ostarin lisäksi jalkakäytävillä kivijalkakauppojen edessä.

Ystävyyden puiston laidassa, Kauppakartanonkatu 16:ssa sijaitseekin malliesimerkki ajan hengestä, vuonna 1978 rakennettu punatiilinen kuuden rakennuksen korttelimainen kokonaisuus. Nyt alun perin opiskelija-asuntolaksi suunnitellut rakennukset on kuitenkin päätetty purkaa.

– Korjaaminen tulisi kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen. Paikalle mahtuu myös nykyistä enemmän asuntoja. Tänä päivänä tehdään myös ihan erilaisia pohjia, joissa tilojen käyttö on tehokkaampaa, Hekan kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu perustelee. 

Kauppakartanonkatu 16

Kauppakartanonkatu 16:n asemakaavan muutoksen ehdotus esiteltiin kaupunkisuunnittelulautakunnalle alkuvuodesta 2017 ja hyväksyttiin valtuustossa loppuvuodesta 2017. Muutos mahdollistaa nykyisten asuntojen purkamisen, rakennusoikeuden kaksinkertaistamisen ja uuden, umpikorttelimaisen asuintalon rakentamisen. Purettujen rakennusten tilalle suunnitellaan Hekan asuntojen lisäksi asumisoikeusasuntoja.

Luvassa on toisin sanoen tehostamista ja tiivistämistä. Kerroksia ja asuntoja tulee lisää. Umpikorttelin etuna on rauhallinen sisäpiha, joka jättää pahimman kadun vilskeen ulkopuolelle.

Kaikki asukkaat saavat Hekalta väistöasunnon, pääosa lähialueilla sijaitsevista Hekan muista kohteista.

Uusien rakennusten suunnitteleminen alkaa tänä kesänä, vuonna 2020 käynnistyy purkutyö ja uuden rakentaminen. Jos kaikki sujuu hyvin, rakennukset valmistuvat 2022.

Mihin nykyiset Kauppakartanonkatu 16:n asukkaat pääsevät, kun purkutyöt lähestyvät?

– Kaikki asukkaat saavat Hekalta väistöasunnon, pääosa lähialueilla sijaitsevista Hekan muista kohteista.

Asukas saa myös itse valita, jääkö väistöasuntoon vai palaako takaisin uuteen.

Jakomäen purkuprojektin asukaspalautteessa ollaan oltu tyytyväisiä.

Hekan ensimmäinen purkuprojekti toteutettiin Jakomäessä, johon valmistui viime vuonna viisi uutta kerrostaloa neljän vanhan tilalle. Jakomäessä paluu uuteen kotiin tarkoitti toimivampia asuntopohjia, energiatehokkuutta, esteettömyyttä ja ääneneristystä. Samoja etuja odotetaan saavutettavan myös Kauppakartanonkadulla.

– Jakomäen hanke sujui ilman yllätyksiä. Asukaspalautteessa ollaan oltu tyytyväisiä. Koko alueen ilme on aivan toisenlainen kuin mitä se oli, tilalle on saatu moderneja kerrostaloja, Jurmu sanoo.

Kauppakartanonkatu 16:n toista rakennuksien tilalle tulevan kokonaisuuden suunnittelija ei ole vielä tiedossa, joten tarkkoja suunnitelmia ei voida esittää. Se kuitenkin tiedetään, että todennäköisesti kerroksia uusissa rakennuksissa on kuusi tai maksimissaan kahdeksan. Hankesuunnitelmassa on yhteensä 270–280 asuntoa, yksiöstä neljään huoneeseen. Yhteiset saunatilat sijaitsevat ylimmässä kerroksessa. Kaavassa mainitaan, että kattoterassien sijasta kohteeseen on rakennettava hulevesiä pidättävä viherkatto.

Kauppakartanonkatu 16
Vuonna 1978 rakennetut Kauppakartanonkatu 16:n talot puretaan vuonna 2020. Tilalle tulee umpikortteli moderneine asuntoineen.

Katutasoon tulee liiketiloja, joissa sopii toimia niin kauppojen kuin ravintoloidenkin. Autot voidaan suunnitelmassa parkkeerata viereiselle pysäköintikentälle ja pihakannen alla olevaan parkkihalliin.

Jutussa asiantuntijoina toimivat projektipäällikkö Sirpa Pylväs ja rakennuttaja-arkkitehti Marja-Liisa Heikkilä Helsingin kaupungin asuntotuotannosta.

Kauppakartanonkatu 16

  • Nykyisessä tilanteessa kuusi rakennusta, jotka valmistuneet vuonna 1978.
  • Purkutyöt alkavat 2020, valmistumistavoite 2022.
  • Tilalle tulee umpikortteli, asunnoissa nykyajan vaatimuksia vastaavat pohjat.
  • Hankesuunnitelmassa yhteensä 270–280 asuntoa, yksiöistä neljään huoneeseen.
  • Asunnot ovat esteettömiä.
     

Hima 2/2018.