Hekalle maamerkkitalo Herttoniemeen

Entiselle teollisuusalueelle nousee kerrostalo, joka on kuin pieni kylä – kuivaushuoneita, saunoja ja varastoja riittää.

Kirjoittanut Anitra Rönkkö Kuvat Juho Kuva

Vielä jokin aika sitten paikalla oli tyhjä tontti, mutta nyt Kirvesmiehenkatu kahdessa on rakentaminen täydessä vauhdissa. Kokonaisuus muodostuu ketjumaisesta kerrostalosta, jossa on 5–8 kerrosta. Eteläisessä päässä rakennusta on 13 kerroksen tornitalo. Talon valmistuttua Hekalla on peräti 178 uutta vuokra-asuntoa ottamassa vastaan uudet asukkaansa.

– Rakentaminen aloitettiin toukokuussa 2017. Toukokuussa 2019 pitäisi olla valmista, Helsingin kaupungin asuntotuotannon projektipäällikkö, arkkitehti Merja Rukko kertoo. 

Rukko kuvaa tulevaa kerrostaloa kylämäiseksi. Valmistuessaan siitä tullee alueen maamerkki, sillä julkisivu on kokolailla muhkea. Lähellä ei ainakaan toistaiseksi ole muita yhtä korkeita rakennuksia kuin tekeillä oleva torni, joten sekin edustaa uusia tuulia Herttoniemen alueella.

Saunalimsaa voi siemailla hulppeat näkymät silmissään.

Kirvesmiehenkatu kahteen mahtuu paljon kiinnostavia, elämää helpottavia yksityiskohtia.  Talopesula löytyy tietysti, ja kuivaushuoneita tulee olemaan peräti kuusi. Jokaisessa porraskäytävässä on varastotilaa. 

Kirvesmiehenkatu 2 rakenteilla

Tornista voi muodostua tapahtumien keskipiste, sillä sen yläkerrassa sijaitsevat kolme saunaa ja kerhotilat. Saunalimsaa voi siis siemailla hulppeat näkymät silmissään. Saunojen ja torniosan asuntojen yhteydessä on viherhuoneita parvekkeen sijaan.  

– Tornitaloon on tehty liikennemelun takia viherhuoneita. Talon muissa osissa ja toisessa päässä taas on parvekkeita, sillä siellä liikenteestä tulevat äänet ovat vähäisempiä. 

Asunnon yhteydessä olevaa viherhuonetta voisi kuvailla sisään vedetyksi terassiksi. Sisäänkäynti lasiovineen muistuttaa lomahotellin parveketta, mutta siitä ei mennäkään ulkotilaan, vaan puolilämpimään huoneeseen. 

Kirvesmiehenkatu kahden piha liittyy korttelin yhteiseen piha-alueeseen, jonka halkaisee kevyen liikenteen raitti. Pihalta voi nähdä asuntojen isot parvekkeet, joilla kelpaa nauttia vaikkapa sumpit kesäpäivänä.

– Pihan reunassa on vanha lehmuskuja. Pihalle tullaan istuttamaan muitakin puita, mutta pitää muistaa, että kyseessä on pihakansi, jonka alla on autohalli.  Kovin järeitä puita sinne ei voi laittaa. 

Kirvesmiehenkatu 2 rakenteilla

Lapsille pihalta löytyy kaksi leikkipaikkaa ja perheitä on ajateltu myös siinä, että keskivaiheilla rakennusta sijaitsevassa pesulassa on isot ikkunat. Pyykkiä laitellessaan voi samalla katsella lasten touhuja pihalla. Lastenvaunuille löytyy omat varastotilansa. 

Herttoniemi on kasvava alue, sillä uudisrakentaminen tuo sinne paljon väkeä. Vanhalle sairaala-alueelle tulee uusia asuntoja, ja Herttoniemenranta on rakennettu lähes valmiiksi. Läheiseen Roihuvuoren pohjoisrinteeseen tulee asuntoja 600 asukkaalle. 

Kirvesmiehenkadulta pääsee noin puolessa tunnissa keskustaan.

Kovin kaukana ei ole myöskään Kruunuvuorenranta, jonne rakennetaan merellistä korttelia ja siltaa, joka yhdistää Kruunuvuorenrannan ja Korkeasaaren.

Kirvesmiehenkadulta pääsee noin puolessa tunnissa rautatieasemalle ja nopeasti lenkkipolulle Herttoniemen kartanon puistoon. Tulevaisuudessa alueen asukkaita palvelee Hertsi-lähipalvelukeskus, johon siirtyvät muun muassa nuorisotalo ja kirjasto. 

–Loistava alue, Rukko kehuu.

Havainnekuva Kirvesmiehenkatu 2
Kirvesniemenkatu 2:een nousee ketjumainen kerrostalo, jossa on 5–8 kerrosta ja 178 uutta vuokra-asuntoa.

Kirvesmiehenkatu 2

  • Rakentaminen aloitettu 2017
  • Kerrostalo valmistuu 2019
  • Koostuu lamelliosista, joissa 5–8 kerrosta ja torniosasta, jossa 13 kerrosta
  • Asuntoja yhteensä 178
  • Kolme saunaa, kaksi kerhohuonetta, kuusi kuivaushuonetta, talopesula ja varastoja
  • Esteetön rakennus
  • Huolto ja isännöinti: Heka Kaakko Oy

 

Asunnot

1h+kt 33–35,5 m² 35 kpl
2h+kt 43–53 m² 48 kpl
3h+kt 64–67,5 m² 55 kpl
3h+kt 74 m² 20 kpl
4h+kt 90,5 m² 20 kpl

Hima 1/2018.