Heka-talojen vuosikymmenet: Hellahuoneiden ja vuokralaisten Helsinki

Vanhimmat Hekan asunnoista ovat peräisin 1900-luvun alusta. Silloin Helsingissä oli kaiken kaikkiaan alle 100 000 asukasta ja alle 20 000 asuntoa. Melkein puolet asunnoista sijaitsi hellahuoneissa ja miltei kaksi kolmannesta yksikerroksisissa puutaloissa. Kuitenkin Hekan vanhimmat talot ovat Katajanokalla, Vallilassa ja Kampissa sijaitsevia kivitaloja. Pääosa kaikista Helsingin taloista oli nykyisen kantakaupungin alueella. 

Hekan asunnoista hieman yli 2000 on valmistunut ennen vuotta 1950. Taloryhmissä laskettuna osuus koko Hekan kiinteistökannasta on kaksi prosenttia, asuntomäärissä noin viisi prosenttia. 

Vuokra-asuminen oli huomattavasti omistusasumista yleisempää: jopa 85 prosenttia helsinkiläisistä asui vuokralla. Varsinaisten kaupungin vuokra-asuntojen ensimmäiset asukkaat olivat kaupungin työmiehiä suurine perheineen. Niin kaupungin asunnoissa kuin lähes kaikissa muissakin helsinkiläiskodeissa oli ahdasta, sillä asukkaita oli yli viisi per asunto ja yli kaksi per huone. Asuntoja rakennettiin aina 30-luvun lamaan asti kuitenkin varsin vilkkaasti ja samalla asumisväljyys lisääntyi. Sotavuosina Helsinkiin saapui todellinen asuntopula, sillä rakentaminen oli lähes nollissa ja olemassa olevia taloja menetettiin pommituksissa. 

Sotien jälkeen säädettiin verohuojennuslakeja ja vuonna 1949 aravalaki, jotka osaltaan helpottivat uusien vuokra-asuntojen rakentamista. Aravajärjestelmään liittyi myös laatuvaatimuksia, joiden myötä asumismukavuus lisääntyi. 

Hekan ennen vuotta 1950 valmistuneita taloja alueittain: 

Kallio ja Vallila

Aleksis Kiven katu 40
Kinaporinkatu 4
Mäkelänkatu 45
Toinen Linja 10
Vanha Vallila

Kantakaupunki 

Lapinlahdenkatu 27

Katajanokka

Linnankadun Alanko

Käpylä 

Käpylän Kortteli 825
Käpylän Kortteli 859