Heka-talojen vuosikymmenet: Elementtitalojen 1970-luku

1970-luku oli Helsingissä elementtitalojen kulta-aikaa, kun 1960-luvulla alkanut vilkas maaltamuutto toi painetta kaupungin nopealle kasvulle.

1970-luvun ensimmäisinä viitenä vuotena rakennettiin Helsingissä neliöissä mitattuna enemmän asuintaloja kuin koskaan aiemmin. Hekan asuntokannassa 70-luvulla tuotanto ei toisaalta näy piikkinä, vaan 70-luvun taloja on suhteessa yhtä paljon kuin 2000-luvulla valmistuneita.

60-luvulla alkanut lähiörakentaminen saavutti Suomessa huippunsa 70-luvulla. Elementtirakentaminen oli suosituimmillaan. Asuinalueiden suunnittelun lähtökohtana oli ruutukaava, vaikkei se sellaisenaan täysin sopinutkaan kaikille alueilla, joilla sitä hyödynnettiin. Trendinä oli myös erottaa autot ja kevyt liikenne omille väylilleen. Itä-Pasilassa tämä ajattelu toteutuukin melko puhtaana: talot sijaitsevat omalla kannellaan tiivisti vierekkäin ja liikenne niiden alapuolella.

Itä-Pasilaa noin vuonna 1975.
Valmistuvaa Itä-Pasilaa vuodelta 1975. (SKY-FOTO Möller/Helsingin kaupunginmuseo)

Itä-Pasila rakennettiin vuosina 1974-1978, joten vuonna 1974 valmistunut Hekan Junailijankuja 1 oli alueen ensimmäisiä kerrostaloja. Itä-Pasilan alueella aiemmin sijainneet puutalot purettiin uusien kerrostalojen tieltä lähes kokonaan. Tilalle nousseiden massiivisten tasakattoisten ja ulkoisesti toisiaan melkoisesti muistuttaneiden talojen ulkopinnasta saattoi tavallisesti laskea huoneiden määrän: yhdessä elementtineliössä oli yksi huone ja siinä yksi ikkuna. Väreistä suosittuja sekä talojen ulko- että sisäpinnoissa olivat erilaiset ruskeat, keltaiset ja oranssit.

Tunnetuimpia 70-luvun asuinalueita Helsingissä ovat Itä-Pasilan lisäksi Merihaka ja Pihlajisto.

45 vuotta täyttää Hekan taloista tänä vuonna myös Vuosaaressa sijaitseva Rastilantie 5.

Muita Hekan 70-luvulla valmistuneita taloja alueittain:

 

Haaga

Haagan pappilantie 15

Teuvo Pakkalan tie 1

Vaakatie 6

Hopeatie 20

Jännetie 3

Näyttelijäntie 15

 

Kannelmäki

Maununnevantie 3

Soittajantie 6

Trumpettitie 3

Pelimannintie 13

 

Pihlajisto

Salpausseläntie 12

Liusketie 3 ja 9

Madetojankuja 2

Savelantie 6

Ratavallintie 6 ja 8

 

Puotila

Karhulantie 4

Asiakkaankatu 4

Tupasvillanpolku 10

Kauppakartanonkatu 10

Kauppakartanonkatu 16

Kauppakartanonkatu 26

Heka-talojen vuosikymmenet -juttusarja kertoo Hekan vuokratalojen ja -asumisen historiasta 1900-luvun alkupuoliskolta tähän päivään. Julkaisemme uuden kirjoituksen kuukausittain Hekan huudit -osiossa.