Heka-talojen vuosikymmenet: 1950-luvun modernismia ja luonnonläheisyyttä

Pohjois-Haagan alue on Helsingin ensimmäisiä uusia sodanjälkeisiä asuinalueita, kuten myös Ruskeasuo, Herttoniemi, Maunula ja Roihuvuori. 1940-1950-lukujen vaihteessa voimaan tullut Arava-laki ja perustettu Helsingin asuntotuotantotoimikunta olivat uusia asioita ja toimijoita, ja osittain rakentamiseen vaikuttivat myös jälleenrakentamiskauden erityisolot.

Pohjois-Haagan alue on Helsingin ensimmäisiä uusia sodanjälkeisiä asuinalueita, kuten myös Ruskeasuo, Herttoniemi, Maunula ja Roihuvuori. Näyttelijäntien, Aino Ackten tien ja Pietari Hannikaisen tien varrelle sijoittuva, vuonna 1954 valmistunut Hekan kohde Näyttelijäntie 2 oli Pohjois-Haagan niin sanotun kakkosalueen ensimmäisiä valmistuneita taloja. 40-50-lukujen vaihteessa voimaan tullut Arava-laki ja perustettu Helsingin asuntotuotantotoimikunta olivat uusia asioita ja toimijoita, ja osittain rakentamiseen vaikuttivat myös jälleenrakentamiskauden erityisolot.

Pohjois-Haagan kakkosalue oli 50-luvun alussa lähes rakentamaton ja puustoltaan viereistä Pohjois-Haaga ykkösen aluetta harvempi. Maastonmuotoja taitavasti myötäilevät talot kohosivat nopeasti: vuoteen 1957 mennessä kaikki alueelle kaavoitetut rakennukset olivat valmiina. Suurin osa alueen asunnoista on kaksioita ja kolmioita.

Näyttelijäntie 2 koostuu ajalle tyypillisistä, 3-4  -kerroksisista lamellitaloista, joiden vaalea väritys on maanläheinen, sillä tuolloin maalien värit eivät olleet synteettisiä. Porrashuoneet ovat valkoisia ja sisältävät tyypillisesti asukkaiden yhtenäiset tuuletusparvekkeet. Rakentamistapa oli perinteinen. Paikalla rakennetut talot sisältävät verrattain paljon yksityiskohtia. Parvekkeet eivät olleet vielä yleisiä. Arava-talojen yksiöihin oli jopa kiellettyä rakentaa parveke.

65-vuotiaaksi tulevat Hekan asuntokannassa vuonna 2019 myös Heka-Maunulan alueen Haavikkotien, Männikkötien, Rajametsäntien ja Töyryntien kohteet.

Muita Hekan 50-luvulla valmistuneita taloja alueittain

Kumpula

Kumpulan puistotalot

Koskelansyrjä

Hämeentie 122-126

Hämeentie 128

 

Roihuvuori

Susitien ja Tuhkimontien kohteet

 

Suuri osa Siilitien Heka-taloista

 

Heka-talojen vuosikymmenet -juttusarja kertoo Hekan vuokratalojen ja -asumisen historiasta 1900-luvun alkupuoliskolta tähän päivään. Julkaisemme uuden kirjoituksen kuukausittain Hekan huudit -osiossa.