Haagalaiset naapurukset Mauno Savolainen ja Johannes Porttilahti ovat asuneet Hekalla samassa talossa jo vuosikymmenien ajan

Kun kotitalossa toimii kaikki, samassa rapussa asuu mielellään vuosikymmenestä toiseen. Vaikka elämäntilanteet ovat muuttuneet, naapurukset Mauno Savolainen ja Johannes Porttilahti ovat viihtyneet vuosia Hekalla.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Markus Pentikäinen

Lumihiutaleet leijuvat maahan Teuvo Pakkalan tiellä Pohjois-Haagan ja Pirkkolan rajalla, ja lunta on satanut niin reilusti, että huoltotyöntekijöillä riittää kiirettä saada kulkuväylät puhtaiksi. Kirpeä talvisää ja koronapandemia eivät kuitenkaan estä Mauno Savolaista ja Johannes Porttilahtea tervehtimästä kotitalon kerhohuoneen edessä. 

Kerhotila on koronapandemian takia suljettu ja talon omat tapahtumat ja asukkaiden järjestämät vapaamuotoiset kerhot tauolla. Porttilahdella olisi silti tilalle käyttöä keväämmällä.

– Jos korona helpottaa, niin siellä voisi juhlia 80-vuotisjuhlia kevään päätteeksi, hän pohtii.

Savolainen ehti järjestää omat 80-vuotisjuhlansa samassa tilassa jo reilu vuosi sitten. 

– Ja on siellä normaalisti järjestetty pikkujoulujakin. Siivoustalkoiden aikaan on ollut hyvä pitää kahvitarjoilua, Savolainen kertoo. 

Koti Hekalla monella vuosikymmenellä

Savolainen tuntee Teuvo Pakkalan tien talot kuin omat taskunsa, ja syystä: mies on asunut vaimonsa kanssa samassa Hekan kohteessa ja samassa rapussa aina 1970-luvun alusta alkaen. 

– Sitä ennen asuimme Ruskeasuolla vuokralla, mutta omistaja tarvitsi itse asunnon ja jouduimme etsimään uuden kodin. Haimme kaupungin vuokra-asuntoa ja saimme tuolloin melko ­nopeasti kodin, varmaan siksi, että meillä oli kaksi lasta. Nämä talot olivat silloin ihan upouusia, alueen ensimmäisiä, Savolainen muistelee. 

Sittemmin Teuvo Pakkalan tien kohteeseen on noussut yhteensä kahdeksan taloa, ja asuntoja on yhteensä satoja. Savolaisten lisäksi taloissa asuu muitakin alkuvuosilta tuttuja asukkaita.

– Suurin osa väestä on toki vuosien varrella vaihtunut. Aiemmin lapsiperheitä oli enemmän ja pihalla paljon vilinää, nykyisin täällä asuu vanhempaa väkeä ja lapsia näkee aika vähän, Savolainen kertoo.

Kalakaveri löytyi naapurista

Kun Savolaisten kolmio alkoi käydä ahtaaksi ja lapset tarvitsivat omat huoneet, koti vaihtui samassa rapussa sijaitsevaan neljän huoneen kotiin. 

Myös osa naapureista on tullut vuosien varrella tutuiksi. Johannes Porttilahteen Savolainen tutustui kotitalon pihalla. Nyt kuulumisia vaihdetaan aina kun törmätään.

– Ja ollaan oltu kalassakin yhdessä, Porttilahti huomauttaa.

Kalastus on Porttilahdelle tärkeä harrastus. Talvisin lähimmät kalapaikat löytyvät Kauklahdesta, kesäaikaan kalastamaan pääsee lähempänäkin. Etenkin lähellä virtaava Haaganpuro on Porttilahden sydäntä lähellä. Puron taimenkanta on ollut pitkään Helsingin elinvoimaisimpia ja taimenet poikkeuksellisen suuria. 

– Olemme viihtyneet täällä, ja etenkin luonnonläheisyys on viehättänyt alusta saakka. Keskuspuisto lähtee tuosta ihan vierestä, ja marjastamaankin pääsee melkein takapihalta. Parhaimpina vuosina on tullut kerättyä satoja litroja mustikkaa ja puolukkaa. Täältä Haagasta on hyvä kulkea moneen suuntaan, Porttilahti esittelee.

Mauno Savolainen ja Johannes Pirttilahti tervehtivät toisiaan ulkona hanskat kädessä.
Mauno Savolainen ja Johannes Porttilahti moikkaavat aina pihalla naapureitaan.

Hyvät yhteydet saavat jäämään Haagaan

Porttilahti muutti Teuvo Pakkalan tielle vaimonsa kanssa 2000-luvun alussa. Kuten Savolainen, hänkään ei haikaile pois Hekalta.

– Tässä ei ole valittamista. Rapussa on asunut koko ajan siistiä porukkaa, ja kaikki toimii niin mainiosti, että voimme halutessamme asua tässä vaikka loppuikämme. Meillä on kahdeksannessa kerroksessa hyvin rauhallista ja upeat näkymät, hän kertoo.

Mauno Savolainen on samaa mieltä. Muutto ei ole juuri käynyt mielessä, vaikka elämäntilanne onkin muuttunut sitten alkuvuosien.

– Joskus suunniteltiin vaimon kanssa, että olisimme ostaneet Arava-asunnon. Olisimme ehkä voineet saadakin sellaisen. Päätimme kuitenkin jäädä, kun täällä on niin hyvät liikenneyhteydet. Yhteyksiä tarvittiin etenkin, kun kävimme vielä töissä ja lapset kävivät koulussa ja harrastuksissaan. 

Mauno Savolainen ja Johannes Pirttilahti ulkona portaikossa
Mauno Savolainen ja Johannes Porttilahti ovat ehtineet nähdä Teuvo Pakkalan tien alueen muutoksen modernimpaan suuntaan.

Remontit parantavat viihtyvyyttä

Viihtyvyyttä ovat lisänneet myös taloihin tehdyt remontit. Savolaisen ja Porttilahden mukaan niiden tekemisessä Heka ei ole säästellyt.

– Esimerkiksi vuonna 2006 julkisivut uusittiin ja taloihin tehtiin tiiliverhoilu, samalla parvekkeet remontoitiin ja niihin asuntoihin, joissa ei vielä parveketta ollut, tehtiin sellainen. Koko alue muuttui siinä samalla aiempaa hienomman näköiseksi, Savolainen kehuu. 

Ulkoa katsottuna Teuvo Pakkalan tien taloja onkin vaikea uskoa lähes 50 vuotta vanhoiksi. Tiiliverhoilu tekee taloista modernin näköiset, ja keskellä piha-aluetta sijaitseva grillikatoskin näyttää hohtavan uutuuttaan. 

– Vaikka aika harvoin täällä näkee ketään grillaamassa muutamia kesäpäiviä lukuun ottamatta, Porttilahti kertoo.

Haagassa maisema muuttuu ja liikenneyhteydet paranevat

Kun samassa kohteessa on satoja koteja, vuosien varrelle on mahtunut myös erilaisia sattumuksia. 

– Meidän rappu on aina ollut tosi rauhallinen, mutta kerran ovikello soi keskellä yötä. Menin pyjamassa avaamaan ovea, ja naapuri oli oven takana hirveän kiukkuisena. Hän oli ollut kaverinsa kanssa viettämässä iltaa, erehtyi asunnosta ja luuli minun käyneen nukkumaan hänen kotonaan. Nauroimme sitten yhdessä tapaukselle myöhemmin, Savolainen kertoo.

Taloja ympäröivä maisema on muuttunut ja muuttuu yhä. Ennen moottoritien rakentamista Hämeenlinnaan kulkeva tie sijaitsi nykyistä lähempänä taloja. Nyt moottoritien toiselta puolelta kuuluu vaimea rakennustyömaan ääni, kun kaupunkia halkovaa Raide-Jokeria rakennetaan.

– Myös muuta asutusta on tullut tähän lähelle. Liikenne on vuosien varrella vilkastunut, mutta muutenhan tämä on ihan sama tuttu kaupunki kuin aina ennenkin. Ja hyvähän se vain on, että liikenneyhteydet paranevat nytkin. Täältä pääsee sitten jatkossakin nopeasti ihan mihin päin kaupunkia vain tarvitsee, Savolainen sanoo. 

Lopuksi Savolainen ja Porttilahti vaihtavat vielä kuulumiset. 

– Aika vähän näin korona-aikaan tulee muita ihmisiä nähtyä, mutta naapureita kyllä moikataan aina, kun tässä pihalla törmätään. Toivottavasti myöhemmin tänä vuonna saadaan järjestettyä taas talkoitakin entiseen malliin, Savolainen pohtii.  

Onni asuu Hekalla – katso video Hekalla asumisesta

Mauno Savolaisen ja Johannes Porttilahden naapurusto Teuvo Pakkalan tiellä vietti tunnelmallista talkoopäivää syksyllä 2020. Katso video ja heittäydy mukaan talkoopäivän tunnelmaan. Noin joka seitsemäs helsinkiläinen asuu Hekalla, ja Heka tarjoaa helsinkiläisille elämänmittaisia koteja. Hekasta helsinkiläisten vuokranantajana videolla kertovat apulaispormestari Anni Sinnemäki, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita ja vuokralaisneuvottelukunnan sihteeri Sami Auersalmi.