Haagalainen Heka-talo taipui Sorjosen kuvausmiljööksi

Lappeenrantaan sijoittuva tv-sarja Sorjonen on niittänyt maailmalla mainetta. Sarjan toista tuotantokautta kuvattiin myös Heka-taloissa. Varoitus: juttu ei sisällä juonipaljastuksia.

Kirjoittanut Hannele Tavi Kuvat Sampo Korhonen

Syksyllä, kun tv-draama Sorjosen uuden kauden jaksot alkavat pyöriä televisiossa, Pohjois-Haagassa asuvat katsojat saattavat hieraista silmiään: miten Sorjonen ja hänen poliisikollegansa voivat tehdä rynnäkön Lappeenrannassa noin haagalaisen näköiseen kerrostaloon?

Vastaus on yksinkertainen: rikosdraaman jaksoja kuvattiin Hekan kerrostalon pihalla ja sisällä asunnossa Ohjaajantiellä vuotta aikaisemmin syyskuussa.

Kuvauskuhinaa Ohjaajantiellä

Ohjaajantie 13:n ympärille on parkkeerattu kolme poliisiautoa, kuvausryhmän rekkoja ja löytyypä pihalta yksi muskeliautonkin näköinen menopeli. Ikkunan ulkopuolella kadulta on varattu siimoin tilaa nosturiautolle, jonka kyydissä odottavat tehokkaat lamput illan kuvauksia varten. 

Tv-sarja Sorjosta kuvattiin Haagassa Hekan talossa osoitteessa Ohjaajantie 13.
Tuotantoyhtiön tiimi valitsi pääkaupunkiseudulta sarjaan arkkitehtonisesti sopivia kuvauskohteita.

Paikalla Ohjaajantiellä on toinen Sorjosen kuvaustiimeistä, eli näyttelijöiden lisäksi noin 30 ihmistä. Talon pyöräkellariin on improvisoitu taukotila, josta tiimin jäsenet saavat käydä hakemassa voileipiä ja kahvia. Samassa tilassa puetaan juuri viittä avustajaa poliisin varusteisiin. Monen tiiminjäsenen kädessä näkyy myös energiajuomapullo, sillä puolilta päivin alkava työpäivä saattaa venyä yömyöhään saakka.

– Onneksi minun ystäväni on töissä energiajuomayhtiön markkinoinnissa, niin olen saanut sponsoroituna itselleni energiajuomaa, ohjaaja Juuso Syrjä nauraa. 

Ensimmäiset kuvaustiimin jäsenet ovat tulleet Pohjois-Haagaan noin klo 13. Kaikkien taskusta löytyy A4, johon on kirjoitettu tarkasti, mitä tänään on tapahtumassa. Säntillisesti aikataulun mukaan kello 14.10 rynnäkköasuiset poliisit ovat rappukäytävän edessä odottamassa harjoituksia. 

Ohjaajan annettua luvan viisi haalaripukuista poliisia hiipii hiljaa rappukäytävässä mellakkavarusteissa. Heidän perässään kävelee käsiaseen kanssa näyttelijä Ilkka Villi, joka esittää sarjassa Niko Uusitaloa, lappeenrantalaista poliisia. Samassa rappukäytävässä postinkantaja on juuri jakamassa Musti&Mirri-pakettia yhteen asunnoista. Postinkantaja vilkaisee poliiseja ihmetellen ja jatkaa matkaansa.

– Ja kiitos, kaikuu radiopuhelimissa. 

Harjoitusten jälkeen puvustajat käyvät vielä poliisien varusteet tarkasti läpi. Rynnäkkökivääriä on osattava kantaa oikein, eikä kauluksista saa näkyä omia vaatteita.

Hekan asunnot kuvausmiljöönä

Sorjonen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä sarjoista, joka on levinnyt jo yli 40 maahan. Suoratoistopalvelu Netflix osti sarjan ensimmäisen tuotantokauden esitysoikeudet sekä Pohjois-Amerikkaan että moneen Euroopan maahan. 

Tv-sarja Sorjosta kuvattiin Haagassa Hekan talossa osoitteessa Ohjaajantie 13.
Ohjaaja Juuso Syrjä (vas.) antaa näyttelijä Ilkka Villille (kesk.) viime hetken ohjeita.

Sarjan päätähti on Ville Virtanen, joka esittää keskusrikospoliisin tutkijaa Kari Sorjosta. Sarjassa Sorjonen muuttaa rauhalliseksi kuviteltuun Lappeenrantaan. Sorjonen sai ensiesityksensä Ylellä toissa syksynä.

Tuotantoyhtiön tiimi on etsinyt ympäri pääkaupunkiseutua sarjaan arkkitehtonisesti sopivia kuvauskohteita. Tuotantokautta on kuvattu muun muassa purettavassa luhtitalossa ja luksusasunnossa Marjaniemessä. Väliaikaisesti tyhjillään olevaan neljä huonetta ja keittiön sisältävään asuntoon lavastaja Vilja Katramo on sisustanut kolmion. 

– On helpompi kuvata tyhjissä asunnoissa ja lavastaa ne sitten tarvittavilla tavoilla. Valmiissa sarjassa asunnot näyttävät pienemmiltä kuin ne oikeasti ovat, ohjaaja Syrjä kertoo.

Ohjaajantien esiintyminen Sorjosessa ei ole sattumaa. Hekan asuntoja käytetään elokuva- ja televisiosarjojen kuvauksissa kohtalaisen usein. Kuuluisimpia esimerkkejä on kenties Nousukausi-elokuva (2003), jossa yhtä pääosaa näyttelivät Jakomäen nyt jo puretut kerrostalot. Kuvauksiin vuokrataan asuntoja, jotka ovat väliaikaisesti muutenkin tyhjillään. Tällaiset asunnot odottavat joko peruskorjausta tai sitten asukkaita, jotka ovat tekemässä väistömuuton ennen oman kodin peruskorjauksen alkamista.

Värikkäämpi yö ja rikastettu maailma

Yksi Heka-asunnon huoneista on pyhitetty kuvaustarvikkeille ja toinen taas merkitty ”Meikki” lapulla. Kiikkerä korkea tuoli on viety aivan ikkunan eteen, sillä maskeeraajille tärkeintä on luonnonvalo. Sitä ei kuitenkaan aina ole saatavilla, kun Sorjosta on kuvattu mitä erilaisimmissa paikoissa.

Ohjaajantien asunto on sarjassa nuoren naisen koti, mutta asukas on vuokrannut kodin sisustettuna. Siksi asunnossa on vähän kalusteita ja henkilöhahmoon liittyviä esineitä. Seinät on maalattu metsänvihreällä ja marjapuuronpunaisella.

– Yöhön tulee enemmän värejä ja maailma on rikastettu Sorjosen ensimmäiseen kauteen verrattuna, Syrjä kertoo.

Tv-sarja Sorjosta kuvattiin Haagassa Hekan talossa osoitteessa Ohjaajantie 13.
Ohjaajantien asunto on sarjassa nuoren naisen koti, mutta asukas on vuokrannut kodin sisustettuna. Seinät on maalattu metsänvihreällä ja marjapuuronpunaisella.

Sattumalta talon rappukäytävän hauskassa kuusitapetissa toistuvat samat sävyt kuin asunnon sisäpinnan lavasteissa.

Pitkiä päiviä intensiivisessä kuvausvaiheessa

Ennen tämän päivän kuvauksia tuotantoyhtiö Fisher Kingin kuvausjärjestelijät ovat vieneet infolappusia kaikkiin asuntoihin, jotta kukaan ei pelästy poliisiautojen ilmestymistä kotikadulle. Kuvasjärjestelijät kiittelevät, kuinka hyvin kaikki on mennyt asukkaiden kanssa.

Myös ohjaaja Syrjä kiittelee kuvauspaikkaa.

– Täällä on kaikki mennyt helposti, eikö meillä ole ollut ongelmia.

Kuvausjärjestelijät assistentteineen päivystävät ulkokohtauksia kuvattaessa Ohjaajantien pihamaalla, jotta ääniraidalle tai kuvamateriaaliin ei tule käsikirjoittamattomia tapahtumia. 

Pihalle tulleet koululaiset hiljenevätkin nopeasti, kun he näkevät näyttelijä-poliisien hiipivän rappukäytävään täysissä mellakkavarusteissa. Harjoitukset ovat menneet hyvin, ja nyt on aika kuvata. Jännittynyt hiljaisuus laskeutuu koko kuvausryhmään, kun apulaisohjaaja sanoo radiopuhelimeen: ”Kuvaushiljaisuus.”

 – Ääni? 

– Ääni käy, kuuluu radiopuhelimesta.

– Kamera?

– Kamera käy.

Tv-sarja Sorjosta kuvattiin Haagassa Hekan talossa osoitteessa Ohjaajantie 13.
Rynnäkköasuiset poliisit odottavat rappukäytävän edessä harjoitusten alkamista.

Ison televisioproduktion kuvaaminen on hyvin järjestäytynyttä puuhaa. Kaikki tietävät paikkansa, suunnitelmissa pysytään, mutta tilanteen vaatiessa kaikki ovat valmiina venymään ja tekemän asioita uudestaan tai eri tavalla. Vaikka hektisessä kuvausvaiheessa tiimin jäsenillä on pitkiä päiviä ja sama flunssa tuntuu kiertävän koko remmin, ei kukaan tunnu valittavan. Intensiivinen kuvausaika kestää vain neljä kuukautta, ja sen jälkeen on taas aikaa hengähtää. Ohjaajallakin on takana neljän tunnin yöunet, koska työt jatkuvat myös kuvauspaikan ulkopuolella.

– Virallisesti kuvaukset saattavat loppua yhdeltä yöllä, mutta oikeasti työpäiväni on saattanut loppua vasta kuudelta aamulla, koska kuvausten jälkeen täytyy tehdä esitöitä tulevia kuvauspäiviä varten, joita ei kesken kuvauspäivän pysty tekemään. Unirytmiä sotkee myös Sorjosen tyylilaji, joka vaatii yöllä ja hämärässä kuvaamista, Syrjä kertoo rankasta työjaksosta.

Hima 3/2018.