Vuoden 2021 Stadin Brankkarin vinkit parempaan paloturvallisuuteen 

Ylipalomies ja vuoden 2021 Stadin Brankkari Johan Majuri ohjeistaa helsinkiläisiä kodin paloturvallisuudesta huolehtimiseen ja hyvään ennakointiin. 

Kirjoittanut Ida Ijäs  Kuvat Vilja Harala 

Pelastussuunnitelma 

Tutustu talosi pelastussuunnitelmaan huolellisesti. Siihen on kirjattu esimerkiksi toimintaohjeet palon syttyessä, rakennuksen poistumisreitit, yhteinen kokoontumispaikka ja tärkeät puhelinnumerot. Pelastussuunnitelman tunteminen auttaa toimimaan turvallisesti ja rauhallisesti, jos tulipalo syttyisi. Suunnitelma olisi hyvä olla useammalla kielellä, jotta kaikki asukkaat saavat varmasti tarvittavan tiedon. 

(Heka-talojen pelastussuunnitelmat löytyvät kohdesivuilta.)

Välineet 

Lain mukaan jokaisessa asunnossa on oltava toimiva palovaroitin. Kotiin kannattaa hankkia alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeitto. Tärkeää on myös opetella käyttämään sammutuspeittoa ja muita alkusammutusvälineitä, jotta niitä osaa käyttää oikein tosipaikan tullen. Varmista tasaisin väliajoin, että palovaroitin ja sammutusvälineet varmasti toimivat. 

Vapaat linjat 

Urani aikana olen usein törmännyt tilanteeseen, jossa väärin pysäköidyt autot vaikeuttavat pelastuslaitoksen työtä. Pihan pelastustiet pitäisikin aina pitää vapaana. Sama koskee puhelinlinjoja. Jos olet soittanut hätäkeskukseen, pidä puhelin päällä ja linja vapaana siltä varalta, että hätäkeskus soittaa takaisin ja kysyy lisäohjeita. 

Vältä riskit 

Törmäämme päivittäisessä työssä tilanteisiin, joissa tulipalo olisi voitu estää kiinnittämällä paloturvallisuuteen enemmän huomiota. Yleinen huoneistopalon syy on esimerkiksi sängyssä tupakointi tai liedelle jäänyt astia. Moni myös kuivattaa vaatteita saunassa, mitä ei ehdottomasti saa tehdä – kiukaalle tippuva vaate voi syttyä tuleen. Joulun aikaan uunissa paistuvaa kinkkua on hyvä muistaa valvoa ja sisätilojen jouluvalot ottaa yöksi irti seinästä. 

Valvo 

Kynttilät ja lyhdyt tuovat tunnelmaa pimeään, kunhan muistaa niiden käyttöturvallisuuden. Älä jätä palavia kynttilöitä valvomatta, vaan ole niiden kanssa samassa tilassa. Myöskään lapsia tai kotieläimiä ei saa jättää palavien kynttilöiden kanssa yksin. Aseta kynttilät tarpeeksi kauas toisistaan – liian lähekkäin olevat tuikut leimahtavat helposti. Varmista myös, että kynttilöiden alusta on palamaton. 

 

Johan Majuri 

  • Helsingin pelastuslaitoksen ylipalomies. 

  • Työskennellyt alalla 31 vuotta, toiminut 28 vuotta pelastussukeltajana ja 21 vuotta nostolavakuljettajana. On myös edelleen tiiviisti mukana ensihoidossa. 

  • Mukana useissa eri työryhmissä kehittämässä palo- ja pelastus- sekä ensihoidon ajoneuvoja. 

  • Stadin Brankkari 2021. Tunnustuksen myöntää vuosittain Helsingin kaupungin pelastuslaitos, ja sillä halutaan huomioida pelastus- ja ensihoitotyön ammattilaisia. Valinta on tehty pelastuslaitoksen henkilöstön esitysten perusteella. 

  • Vapaa-ajallaan harrastaa valokuvausta, jääkiekkoa ja maastopyöräilyä.