Viher- ja kausikasvisuunnittelija Kirsti Oksanen loihtii kukkaloistoa kaupunkiin

Viher- ja kausikasvisuunnittelija Kirsti Oksanen on suunnitellut Helsingin puistoihin ja katualueille kukkaistutuksia jo lähes 30 vuoden ajan. Kauniit kesäkukat tuovat puistoihin värejä ja ilahduttavat kaupunkilaisia.

Kirjoittanut Ida Ijäs Kuvat Roope Permanto

Kirsti Oksanen & viisi tärkeää sanaa:

Kesäkasvit

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala päättää, mihin kesäkukkia laitetaan ja kuinka paljon. Kesän kasvien suunnittelu alkaa jo elokuussa ja on valmis helmikuussa, jotta kaupunginpuutarha voi alkaa viljellä kukkia kesää varten. Ensimmäiset varsinaiset kesäkukat istutetaan kesäkuun alussa. Kesäkukkia ei sijoiteta vain keskusta-alueelle vaan ympäri Helsinkiä, jotta kaikki kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan niistä.

Kasvuedellytykset

Teen kasvisuunnitelman aina kohteen mukaan. Mietin, onko ympäristö moderni vai perinteisempi, ja millaiset kukat ja kasvit sinne sopivat. Valitsen kasvit myös ympäristön kasvuolosuhteiden perusteella. Silloin täytyy ottaa huomioon esimerkiksi se, paljonko kasvit saavat kohteessa valoa tai varjoa.

Värit

Värien suunnittelussa otan huomioon esimerkiksi ympäröivät rakennukset ja niiden värit. Joissain kohteissa, kuten Snellmaninaukiolla, värit ovat jo muodostuneet perinteiksi. Tutkin myös, mitkä värit ovat tällä hetkellä muotia. Suomeen sopivat yleensä hyvin vaaleanpunainen ja -sininen sekä raikkaat värit. Nyt muotia ovat oranssi ja keltainen, jotka eivät ole meillä niin yleisiä.

Pölyttäjät

Keskustan kesäkukat ovat tärkeitä pölyttäjille ja perhosille. Aikaisemmin istutuksissa käytettiin tiiviitä ja matalia kasveja. Nykyään jalostajat tuovat esiin, mitkä kukista kelpaavat myös pölyttäjille. Pidän itse rehevistä ja villeistä istutuksista enemmän kuin tiiviisti kasvavista ja jämpteistä. Viime vuosina olenkin suunnitellut paljon niittymäisiä istutuksia.

Puistot

Korona on ajanut ihmiset ulos kodeistaan ja luontoon. Myös puistojen ja kaupunkivihreän merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille voitaisiin puhua enemmän. Puistoissa kuuluu olla mielestäni muutakin kuin puita ja nurmikkoa. Kauniit kukkaistutukset tuovat puistoihin värejä ja ilmettä sekä iloa kaupunkilaisille. Oma suosikkini on Talvipuutarhan edustalla oleva Ruusutarha.

Kirstin vinkit kesän 2021 trendikasveista 

1. Daaliat

Daalioissa on paljon erilaisia värivaihtoehtoja. Yksinkertaisin kukin kukkiva daalia on yksi pölyttäjien ja perhosten suosikeista.

2. Kesäpäivänhatut

Kauniista kesäpäivänhatuista on tullut monia uusia lajikkeita, kuten Summerdaisy’s-lajike. Kesäpäivänhatut sopivat hyvin aurinkoiseen paikkaan.

3. Koristeheinät

Koristeheinät ovat kasvattaneet suosiotaan. Kotipuutarhaan sopivat monet värikäslehtiset sarat ja vihreä hentohöyhenheinä. Heinät ovat helppoja, sillä niistä ei tarvitse poistaa vanhoja kukkia. Ne myös keventävät kauniisti sommitelmia.

Kirsti Oksanen

  • Helsingin kaupungin puutarhapalvelujen vihersuunnittelija ja kausikasvisuunnittelija
  • Toiminut tehtävässään jo lähes 30 vuoden ajan, opiskeli yli 50-vuotiaana myös maisemasuunnittelijaksi
  • Asuu Kirkkonummella
  • Harrastaa oman pihan ja puutarhan hoitamista. Tällä hetkellä omassa puutarhassa innostavat dynaamiset perennat, jotka muodostavat niittymäistä istutusta.