Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy: Jokaisen pitäisi tietää oman hiilijalanjälkensä koko
Outi Pyy ohjeistaa ihmisiä tekstiilien oikeaoppiseen kierrätykseen, vastuulliseen kuluttamiseen ja vaatehuoltoon.
Outi Pyy ja viisi tärkeää sanaa:
Merkityksellisyys
Olen huomannut, että mitä enemmän omasta elämästä löytää asioita, jotka kokee merkityksellisinä, sitä vähemmän kuluttaa. Tämä pätee myös oman tyylin kehittämiseen – merkityksellisyyteen ja elämän aineettomaan sisältöön keskittyminen auttaa pitämään huomion olennaisessa. Tällöin ymmärtää, että vaatteetkin ovat vain tavaraa. Ne ovat työväline ja arjen käyttöesine, mutta eivät varsinainen ratkaisu elämän sisällön puutteisiin. Jos keskityt enemmän oman itsetunnon ja muiden itsellesi merkityksellisten asioiden kehittämiseen, tavarasta tulee toisarvoista, etkä ole enää helppo kohde kaikelle mainonnalle.
Hiilijalanjälki
Jokaisen pitäisi aktiivisesti seurata hiilijalanjälkeään. Se on kuin verenpaineen mittaus – vaikka tulos näyttäisi hirveitä lukemia, on tiedettävä mihin suuntaan oma kulutus on menossa ja millaisista asioista se koostuu. Kun omaa kuluttamista tarkastelee säännöllisesti, muutosten tekeminen on helpompaa. Olen puhunut kuluttamisen vastuullisuudesta ja muodin ympäristövaikutuksista muun muassa Ekokumppanien Ekolivessä, jonka tallenne löytyy YouTubesta ja osoitteesta ekokumppanit.fi/ekolive.
Arvostus
Tekstiileissä on kiinni paljon luonnonvaroja, kuten vettä, mineraaleja ja kemikaaleja. Niiden lisäksi tekstiilit sisältävät ihmistyövuosia. Kuluttajan ei tarvitse tietää, paljonko vaikkapa t-paidassa on kiinni työvuosia, mutta vaatetta täytyy osata arvostaa. Kun vaate kerran on tuotettu, olisi hyvä, että se saataisiin pidettyä kierrossa mahdollisimman pitkään. Siksi tekstiileistä huolehtiminen ja niiden oikeaoppinen kierrätys on kuluttajan vastuulla.
Informaatio
Kuluttajan vastuulla on myös selvittää, miten mikäkin tekstiili kierrätetään oikein, ja erottaa esimerkiksi jälleenmyyntikelpoinen vaate polttojätteestä. Selvitä talosi jäteyhtiön lajitteluohjeet ja noudata niitä. Jos lahjoitat tekstiilejä järjestöille, ota etukäteen selvää järjestön lahjoitusohjeista. Suosittelen tutustumaan myös blogiini, johon olen kirjoittanut laajasti tekstiilien kierrätyksestä. Kysy neuvoa jäte- ja kierrätysasioissa aina ensisijaisesti virallisilta tahoilta ja alan asiantuntijoilta mieluummin kuin Facebook-ryhmistä.
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen jätteenlajitteluohjeet ovat myös hyvät. HSY laajentaa tänä vuonna poistotekstiilikeräystään – HSY:n maksuttomia tekstiilinkeräyspisteitä löytyy pääkaupunkiseudulta jatkossa 10.
Vaatehuolto
Tekstiilien oikeaoppista kierrättämistäkin tärkeämpää on käytön aikainen vaatehuolto, jota jokaisen kuluttajan kuuluisi tehdä päivittäin. Vaatehuolto pidentää vaatteiden käyttöikää. Se ei ole pelkkää konepesemistä, vaan sisältää myös kaikenlaisen ei-koneellisen huollon, kuten tuulettamisen, säilyttämisen, korjaamisen ja paikallisen tahranpoiston. Katso Taitoliiton YouTube-tililtä löytyvä viisiosainen videosarja ekologisen vaatehuollon perusteista.
Outi Pyy
-
Vastuullisuusvaikuttaja, puhuja, tekstiilialan vastuullisuuteen erikoistunut liiketoimintakonsultti ja kestävän vaatehuollon ja tekstiilikierrätyksen ammattilainen.
-
Puhuu kuluttamisesta, tekstiileistä ja vaatehuollosta aktiivisesti blogissaan outilespyy.com, Instagramissa @outilespyy ja LinkedInissä.
-
Asuu Helsingissä 120-vuotiaassa talossa. Harrastaa asioiden selvittämistä. Erinomainen vaatehuollossa, vihaa tiskaamista.