Unelmatyössä kiinteistöalalla

Sinnikäs Guntars Valanis opetteli suomen kielen, opiskeli ammatin ja sai unelmiensa työn kiinteistönhoitajana. Toiveena on pitkä ja vakaa työura kiinteistöalalla.

Kirjoittanut Heidi Kähkönen Kuvat Heidi Kähkönen

Kiinteistönhoitaja Guntars Valanis pyyhältää tapaamispaikalle suoraan ovenavauskeikalta. Sosiaaliviraston työntekijän piti päästä heikkokuntoisen seniorikansalaisen kotiin, joten Valanis riensi apuun. 32-vuotias latvialainen on oppinut tuntemaan Jakomäen alueen ja sen asukkaat, mistä on työssä suuri hyöty.

– Päivystäjän pitää tietää, mitä missäkin on ja tuntea jokainen talo, pääsähkökeskus ja pääsulut. Talvella viemärikaivot ja sulatuskaivot täytyy osata ulkoa jo silloin, kun on menossa kohteeseen. Jos tulee ovenaukaisu yöllä ja nimenomaan talvella, kun on pakkaset, pitäisi olla pikkuisen nopeampi kuin tavallisesti, Valanis kuvailee.

Kiinteistönhoitajalla on ilmeinen kielipää, sillä hän puhuu neljää kieltä. Valanis kasvoi Latviassa sadan kilometrin päässä Venäjän rajasta ja oppi venäjän kielen jo nuorena. Lisäksi hän luki koulussa englantia. Hän opiskeli kotimaassaan automekaanikoksi mutta muutti vuonna 2007 Suomeen täällä asuvien sukulaisten kutsusta.

Valanis oli jo pitkään halunnut kiinteistöalalle.

Ensimmäinen asuinpaikka löytyi Turun saaristosta. Valanis ajatteli, että Suomessa pitää osata suomea ja muutti Helsinkiin parempien opiskelumahdollisuuksien perässä. Valanis kävi Amiedussa maksullisia kielikursseja ja Helsingin avoimessa yliopistossa puolen vuoden kurssin.

Pian neljäs kieli alkoi olla hallussa ja Valanis alkoi etsiä töitä. Ensimmäinen paikka oli oppisopimustyö talonrakentajana Suomenlinnan Merisotakoulun peruskorjauksessa. Sen jälkeen Valanis opiskeli talonrakentajaksi ja rakensi energiatehokkaita hiilitaloja Espoon Bodom-järvelle. Rakennuttaja olisi tarjonnut jatkokautta, mutta mielessä siinteli alan vaihto: Valanis oli jo pitkään halunnut kiinteistöalalle.

– Hain kesätöitä ja sain niitä kouluisäntänä Paloheinän ala-asteelta. Kesätyössä näin, kuinka hyvä ja hieno kiinteistöala on ja kuinka paljon ala tarjoaa mahdollisuuksia kehittyä. Huolsin esimerkiksi ilmastointikoneita ja tein pieniä sähkötöitä, kuten lamppujen ja sulakkeiden vaihtoja.

Harjoittelu Hekalla vaihtui kesätyöksi ja osa-aikaiseksi työpaikaksi.

Valanis suuntasi 2012 jälleen Amiedulle, josta löytyi kiinteistöalan peruskursseja. Kun kurssi oli vielä kesken, Valanis kävi nykyisellä Heka-Jakomäellä hakemassa työharjoittelupaikkaa. Paikka lohkesi, ja myöhemmin Valanis eteni työssään: harjoittelu vaihtui kesätyöksi ja osa-aikaiseksi työpaikaksi.

– Jos on hyvät kädet, hyvä pää ja halua kehittää itseään, niin töitä löytyy.

Kun osa-aikainen työ päättyi, Valanikselle tarjottiin vakituista työpaikkaa kiinteistönhoitajana. Vuosien opiskelu ja työnteko palkitsi. Valanis on silminnähden tyytyväinen ja ylpeä työstään.

– Haluan kehittyä työssäni, ja nautin siitä, että työ on tehty ajoissa laadukkaasti ja että asukkaat ovat tyytyväisiä.

On paljon avoimia ovia, ja pitäisi vain koputella niihin.

Tulevaisuudessa Valanis haluaa edetä urallaan ja johtaa muita.

– Tavoite on, että työ ei lopu seuraavaan 25 vuoteen. Malmin kentälle on tulossa uusia taloja, joten haluan tutustua uuteen alueeseen. Koko Heka-konserni laajenee ja kehittyy. On paljon avoimia ovia, ja pitäisi vain koputella niihin.