Tuomaan markkinoiden vastaava tuottaja Marianne Saukkonen vastaa monen helsinkiläisen jouluperinteistä

Kirjoittanut Timo Kiiski Kuvat Timo Porthan

Marianne Saukkonen ja viisi tärkeää sanaa.

Ilo 

Vastuulleni kuuluu oikeastaan kaikki tapahtuman toteutukseen liittyvä, budjetoinnista myyjien valikoimiseen. Yhdessä tapahtuman teknisen tuottajan kanssa osallistun koko markkina-alueen ja sen infran sekä rakenteiden suunnitteluun. Tuotin Tuomaan markkinat ensimmäisen kerran 2019, jolloin tapahtumassa oli ennätykselliset 350 000 kävijää. Parasta työssäni on tuottaa kaupunkilaisille iloa. 

Vastuullisuus 

Vaikka Tuomaan markkinat järjestetään joulukuussa, uuden tapahtuman valmisteleminen alkaa heti vuodenvaihteen jälkeen. Lahjakujien myyjät pitää valita jo kesällä, ja ravintolapihan yrittäjätkin valitaan hyvissä ajoin syksyllä. Tänä vuonna lahjakujille on tulossa noin 100 myyjää ja ravintolapihalle kymmenen yrittäjää. Myyjävalinnoissa arvostamme pieniä toimijoita, jotka tuovat markkinoille vastuullisesti tuotettuja lahjatavaroita. Samoin ravintolayrittäjiä valitessamme painotamme vastuullisuutta ja luomutuotteita. 

Perinteet 

Kävijäkyselyiden perusteella useampi kuin joka toinen kävijä tulee markkinoille, koska se kuuluu vuosittaisiin jouluperinteisiin. Moni arvostaa myös eniten joulumarkkinoiden tunnelmaa ja haluaa tukea pientuottajia ja käsityöläisiä.  

Perinteisesti vuosittain myydään erilaisia käsitöitä kuten koristeita ja asusteita ja paljon erilaisia jouluherkkuja. Moni tulee hakemaan ne tietyt säilykkeet, glögit, sinapit, hunajat tai vaikka karjalanpiirakat markkinoilta. 

Trendit 

Tuomaan markkinoiden ominaispiirre on perinteiden yhdistyminen ajan henkeen ja sen trendeihin. Uusia toimijoita tuotteineen tulee vuosittain mukaan. On inspiroivaa suunnitella, miten myyjävalikoima saadaan jatkuvasti uudistumaan. 

Trendit näkyvät esimerkiksi ruokatuotteissa. Erikoisruokavaliot lisääntyvät jatkuvasti. Markkinoille tulee uusia joulukauden juomatuotteita ja ekologisia vaihtoehtoja kuten kierrätysmateriaalit ja luonnonkosmetiikka lahjatuotteissa.  

Valtakunnallisuus 

Vaikka Tuomaan markkinat on Helsingin joulua parhaimmillaan, edustaa se kuitenkin samalla koko Suomea, ihan niin kuin Helsinkikin. Torille saapuu myyjiä myös ympäri maata ja herkutella voi niin pohjoisen porolla, Länsi-Suomen ja saariston kalalla kuin Itä-Suomen lörtsyilläkin. Ulkotapahtuma elää aina säiden armoilla: kova pakkanen ei voi olla vaikuttamatta yleisön viipymiseen ja viihtymiseen ulkotapahtumassa. Ison ja lähes kuukauden kestävän ulkotapahtuman järjestäminen on hyvin haastavaa.  

Marianne Saukkonen 

  • Valmistui Yrkeshögskolan Sydväst -ammattikorkeakoulusta kulttuurituottajaksi 2002 
  • Työskenteli pitkään matkailualalla. 
  • Siirtyi Helsingin maksuttomien yleisötapahtumien pariin vuonna 2008. 
  • On tuottanut Tuomaan Markkinat vuodesta 2019 lähtien. 
Asiasanat