Roska päivässä -liike tavoittelee puhdasta Helsinkiä roska kerrallaan

Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen kannustaa kaikkia huolehtimaan ympäristöstään. 

Kirjoittanut Ida Ijäs Kuvat Sami Heiskanen

Tuula-Maria Ahonen & viisi tärkeää sanaa: 

Arvostus 

Elämässä on hyvä lähteä siitä, että olipa tilanne mikä tahansa, muistaa aina kunnioittaa ja arvostaa itseään. Kun arvostaa itseään, arvostaa myös kotiseutuaan ja asuinpaikkaansa. Silloin roskaaminenkin tuntuu järjettömältä, ja roskia kerää kunnioituksesta asuinympäristöään kohtaan. 

Kauneus 

Dostojevski on sanonut, että kauneus pelastaa maailman. Roska päivässä -liikkeessä olemme nähneet, että kun roskis on kaunis, sitä halutaan käyttää. Niinpä kaunistamme roskapönttöjä. Kysymme aina ensin luvan omistajalta. Sen jälkeen puhdistamme roskiksen ja kiinnitämme siihen leveällä teipillä laminoidun, kauniin kuvan. 

Hyvä mieli 

Roskien keräämisestä tulee hyvä mieli, erityisesti jos kerää pois roskan, joka olisi vaarallinen eläimille tai lapsille. Tällaisia ovat vaikkapa juomatölkkien klipsit ja tupakantumpit. Oma käsi on hyvä suojata esimerkiksi muovipussilla. Roskien kerääminen tuo hyvää mieltä myös muille. Olen itse saanut tuntemattomilta usein kiitosta, kun he ovat ohi mennessään nähneet minun keräävän roskia. 

Kaikenikäiset yhdessä 

Roska päivässä -liikkeeseen voi osallistua kuka vain. Liikkeeseen kuuluu kaikenikäisiä aina parivuotiaasta 90-vuotiaaseen, ympäri Suomea ja ulkomaita. Facebook-ryhmässämme järjestämme myös yhteisiä keräämistapahtumia. Viimeksi keräsimme yhdessä roskia Helsingissä nyt syksyllä. Ilma oli melko huono, mutta osanottajia oli silti paljon! 

Miniroskikset 

Liikkeellä on tänä vuonna haaste: jokainen lahjoittaa ainakin yhdelle tarvitsevalle miniroskiksen. Miniroskis on ilmatiivis purkki, johon voi panna tupakantumpin, nuuskan tai purkan. Tumppi sammuu purkissa ja ehkäisee roskis- ja ruohikkopaloja. Tarkoitus on lahjoittaa purkkeja jättämällä ne lapun kanssa esimerkiksi kirjastoon tai pesutupaan löydettäväksi. 

 

Tuula-Maria Ahosen vinkit arjen ympäristötekoihin 

Miniroskis on helppo tehdä ja koristella itse. Ilmatiiviin purkin voi maalata esimerkiksi akryylimaalilla ja päällystää itselleen mieluisella kuvalla tai tarralla. Jos miniroskiksen haluaa lahjoittaa, löytyy Roska päivässä -liikkeen Facebook-sivuilta valmiita lappuja, jotka voi tulostaa ohjeeksi roskiksen mukaan. 

Voit kysyä lupaa esimerkiksi lähikauppasi roskisten kaunistamiseen. Roskikseen leveällä teipillä kiinnitetty laminoitu kuva säilyy hyvänä jopa vuoden, joskus ylikin, ja sitä on mukava käydä katsomassa vaikkapa kävelylenkin yhteydessä. 

Tuula-Maria Ahonen 

  • Toimittaja ja sosiaalipsykologi. 
  • Perusti Roska päivässä -liikkeen vuonna 2000. 
  • Liikkeen tarkoitus on pitää huolta yhteisestä ympäristöstä ja kerätä roskia, ainakin yksi päivässä. 
  • Liike on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. 
  • Sai miniroskiksistaan 11.11.2020 sisäministeriön pelastusosaston innovaatiopalkinnon.