Rantapelastaja Sami Nurmisen neuvot turvalliseen ja kivaan rantapäivään

Rantapelastaja Sami Nurminen neuvoo, kuinka nauttia Helsingin uimarannoista turvallisesti.

Kirjoittanut Ida Ijäs  Kuvat Roope Permanto

Sami Nurminen ja viisi tärkeää sanaa:

Turvallisuus

Uimarannalle tullaan pitämään hauskaa, mutta myös turvallisuus on pidettävä mielessä. Uimarantojen yleisten ohjeiden noudattaminen helpottaa niin rannalla olijoiden kuin meidän rantapelastajienkin työtä ja turvallisuutta. Myös varoituskyltit esimerkiksi äkkisyvistä kohdista on tärkeää huomioida.

Vastuullisuus

Rannalle tullaan aina omalla vastuulla. On kuitenkin tärkeää tietää, että jos jotain sattuu, me rantapelastajat olemme paikalla. Monet tulevat kesän aikana kiittelemään, miten hyvä on, että lähirannalla on turvallista ja joku valvomassa. Ja siellä me olemme, myös harmaina ja sateisina kesäpäivinä. Työmme on vastuullista, mutta myös merkityksellistä.

Ennakointi

Rannalla ollessa puhelin olisi hyvä jättää laukkuun ja pitää silmällä niin omaa seuruetta kuin naapureitakin. Ota huomioon myös rannan malli ja ympäristö. Oman uimataidon arviointi on tärkeää: jos et ole aivan varma uimataidostasi, etene vedessä varovasti ja älä lähde uimaan liian syvälle. Ennakointi on olennainen osa myös rantapelastajan työtä. Jos edes epäilemme, että vedessä olijalla saattaa olla avun tarve, lähdemme aina varmistamaan asian.

Olosuhteet

Uimahallien ja uimarantojen olosuhteet ovat hyvin erilaiset. Hallissa tila on selkeä ja rajattu, ja kävijämäärää on helppo seurata. Ranta taas on avoin tila, jossa ihmismassa vyöryy edestakaisin. Hietsussa saattaa aurinkoisena kesäpäivänä olla lähemmäs 10 000 ihmistä. Me rantapelastajat yritämme jatkuvasti arvioida väkimäärää ja vaihtuvuutta, jotta voimme kantaa kokonaisvastuun ja tarvittaessa pitää silmällä ihmisiä, joille olemme ehkä huomauttaneet joistain asioista. Arviointia tarvitaan myös tehtävien jaon ja kaupungin palveluiden suhteuttamisen vuoksi.

Yhteisöllisyys

Helsingissä rannat ovat lähellä ja ihmiset tykkäävät viettää niillä aikaa kesäisin. Parhaimmillaan rannalla olo tuo mukanaan yhteisöllisyyttä: uimarannalle mennään usein ystävien tai perheen kanssa, mutta sieltä voi löytää myös uusia tuttavuuksia tai vaikka rakkaudenkin. Erilaiset kohtaamiset ihmisten kanssa ovat myös oman työni parhaita puolia.

Sami Nurminen

  • Rantapelastaja, liikunnanohjaaja ja uimavalvoja.
  • Kesän 2022 Helsingin kaupungin rantapelastaja.
  • Toiminut rantapelastajana Helsingin kaupungin uimarannoilla 2017–2020, työskennellyt liikunnanohjaajana ja uimavalvojana muun muassa Espoossa, Lohjalla ja Kiuruvedellä.
  • Rakastaa festareita, musiikkia, ruokaa, liikuntaa ja matkailua.

 

Helsingin kaupungin rantakausi on 6.6.–14.8., jolloin merkityillä uimarannoilla on valvontaa joka päivä kello 10–18. Poikkeuksina ovat Hietarannan uimaranta ja Aurinkolahti, joissa valvontaa on kello 10–20. Löydä lähin uimarantasi tai jokin uusi tuttavuus Helsingin kaupungin verkkosivulta