Raitiovaununkuljettaja Alma Foric tuntee Helsingin reitit ja toivoo malttia liikenteessä

Raitiovaununkuljettaja Alma Foric arvostaa Helsingin julkista liikennettä ja tietää, mikä tekisi siitä vielä turvallisemman.

Kirjoittanut Anne Ventelä Kuvat Vilja Harala

 Alma Foricin viisi tärkeää sanaa:

Kohtaamiset

Muutin Oulusta Helsinkiin 18 vuotta sitten siksi, että Helsingissä on oikeasti elämää. Raitiovaununkuljettaja minusta tuli vahingossa, mutta ihastuin työhön heti. Kohtaamiset matkustajien kanssa ovat melkein aina mukavia. Lempilinjojani ovat numerot 7 ja 9, jotka menevät laivaterminaaleille. Viime kesänä Helsinkiin tuli taas paljon turisteja, ja kaupunki oli täynnä ihmisiä.

Turvallisuus

Ajan rauhallisesti silloinkin, jos olen aikataulusta myöhässä. Kun tulen pysäkille, katson tarkasti, millainen porukka kyytiin on nousemassa: onko vanhuksia, invalideja, pieniä lapsia tai rattaita? Uusissa vaunuissa on myös kamerat, joiden avulla suunnilleen näen, mitä vaunussa tapahtuu. Näitä en kuitenkaan katso ajon aikana, vaan ainoastaan pysäkeillä.

Sujuvuus

Helsingin julkinen liikenne on järjestetty hyvin. Bussit ja ratikat kulkevat 6–15 minuutin välein ja metro vielä useammin. Silti matkustajat voivat olla kiukkuisia, jos joutuvat odottamaan pysäkillä 3–4 minuuttia. Silloin sanon, että näkisitpä, millaista Keski- tai Pohjois-Suomessa on. Oulussa bussien vuoroväli oli ruuhka-aikana puoli tuntia ja päivällä tunnin.

Kaupunkituntemus

Raitiovaununkuljettajan pitää tuntea Helsinki todella hyvin. Ihmiset kysyvät usein, millä ratikalla mihinkin pääsee, ja tähän pitää osata vastata nopeasti. Liikennetöiden vuoksi linjat kulkevat myös paljon poikkeusreiteillä. Kun kesäloman jälkeen palasin töihin, kaikki linjat kulkivat eri reittiä kuin ennen lomaani. Tässä työssä aivojen pitää olla mukana joka sekunti.

Malttia

Välillä kaipaisin ihmisiltä kärsivällisyyttä. Jos esimerkiksi koko Pasilan kadut ovat tietöiden vuoksi auki, ei voi odottaa, että aikataulut pitävät sekunnilleen paikkansa. Myöskään raitiovaunun edelle ei tarvitse yrittää ehtiä. Kiskoilla ei pysty väistämään muita, ja varsinkin syksyllä, jos kiskoilla on lehtiä, voi pysähtyminenkin olla vaikeaa. Tien voi ylittää sittenkin, kun ratikka on mennyt ohi.

 

Alma Foric

  • Raitiovaununkuljettaja Kaupunkiliikenne Oy:ssä.
  • Asuu Hekan asunnossa Koskelassa miehensä ja 9-vuotiaan lapsensa kanssa.
  • Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi aikuista lasta ja neljä lapsenlasta.
  • Tekee joka kesä perheensä kanssa pitkän lomamatkan synnyinmaahansa Bosnia-Hertsegovinaan, missä tapaa myös Ranskassa asuvat vanhempansa, sisaruksensa ja näiden perheet.