Malmin kirjaston kirjastonhoitaja Kalle Riihiläinen lainaa kirjojen lisäksi nokkakärryjä ja porakoneita

Kirjastonjohtaja Kalle Riiheläinen toivottaa kaupunkilaiset tervetulleiksi kirjastoon ja käyttämään sen monipuolisia palveluita. 

Kirjoittanut Ida Ijäs Kuvat Roope Permanto

Kalle Riihiläinen ja viisi tärkeää sanaa:

Yhteisö 

Kirjaston tarkoitus on tukea paikallista yhteisöä ja asukkaita ja olla heitä varten. Pidämme yhteyttä paikallisiin ihmisiin ja toimijoihin, kuten asukasyhdistyksiin, päiväkoteihin ja kouluihin. Meillä on myös Tilat ja osallisuus -tiimi, jonka tavoitteena on kehittää kirjaston palveluita yhteistyössä asukkaiden kanssa ja heitä osallistaen. 

Kokoelma 

Kokoelma on perinteisin kirjastopalvelujen osa-alue, joka näkyy konkreettisimmin kirjastoon astuessa. Kirjojen lisäksi se käsittää esimerkiksi pelejä, karttoja ja esineitä. Haluamme pitää kokoelman vaihtelevana, tuoreena ja kiinnostavana. Seuraamme varaus- ja lainaustilastojen avulla, mikä asiakkaita juuri nyt kiinnostaa, ja sen perusteella teemme kokoelmaan muutoksia.  

Esinelainaus 

Kirjastoista on voinut jo vuosia lainata kirjojen lisäksi myös monenlaisia esineitä, kuten nokkakärryjä, kosteusmittareita ja roskapihtejä. Itse olen monesti lainannut kirjastosta porakoneen. Esinelainauksen tarkoituksena on, ettei kaikkea tarvitsisi ostaa. Lainaus on ilmaista ja tapahtuu kirjastokortilla. Halutun tavaran voi varata kirjojen tapaan verkosta Helmetin aineistohaun kautta. 

Tilat 

Kirjastoihin voi tulla asioimaan pikaisesti tai jäädä pidemmäksi aikaa. Hiljainen ja kiireetön tila oleilla on melko harvinainen nykyaikana kaupungin pauhun keskellä. Kirjastot tarjoavat myös erilaisia tiloja esimerkiksi tapahtumia tai kokouksia varten. Tiloja voi käydä tutkimassa ja varaamassa kaupungin Varaamo-palvelun kautta. Valtaosa varattavista tiloista on maksuttomia. 

Lukemisen edistäminen 

Kirjaston päätehtävä on edistää sekä aikuisten että lasten ja nuorten lukemista. Sitä toteutetaan esimerkiksi tukemalla lukuharrastusta järjestäen itse tai tarjoten tiloja lukupiireille tai kielikahviloille. Pidämme lapsille loru- ja satutuokioita ja vierailemme kouluissa vinkkaamassa lapsille luettavaa. Kirjastoissa käy myös usein esiintymässä kirjailijoita. Tänä syksynä kirjailijavieraat pääsevät esiintymään paikan päälle, mutta tilaisuuksia voi seurata myös kirjaston Facebook-sivuilta livelähetyksenä. 

Kalle Riihiläinen

  • Kirjastonjohtaja Malmin kirjastossa. 
  • Tullut Helsingin kaupunginkirjaston palvelukseen vuonna 2011. Työskennellyt aiemmin Kallion kirjastossa. Suorittanut kirjasto- ja tietopalvelualan ylemmän AMK-tutkinnon Turun ammattikorkeakoulussa. 
  • Asuu Helsingissä.  
  • Harrastaa lukemista, elokuvia, sarjakuvia ja musiikin kuuntelua. Pitää erityisesti David Cronenbergin elokuvista ja Hugo Prattin sarjakuvista.