Laulaja-lauluntekijä Ilta Fuchsille koti on paikka, jossa stressitasot laskevat

Artisti Ilta rentoutuu syksyisin tekemällä musiikkia ja huolehtimalla, että puhelin jää välillä sohvannurkkaan.

Kirjoittanut Ida Ijäs Kuvat Sami Heiskanen

Ilta Fuchs ja viisi tärkeää sanaa:

Musiikki

Kotona olemiseeni kuuluu vahvasti musiikki, sillä teen kappaleita kotona pianoni ääressä. Syksyisin syntyy yleensä eri tyyppisiä biisejä kuin muina vuodenaikoina. Usein unohdun tekemään musiikkia taloyhtiön hiljaisuuden alkamisen jälkeenkin. Silloin yritän olla mahdollisimman hiljaa.

Kämppikset

Asun parhaiden ystävieni kanssa kimppakämpässä. Pidän siitä, että voimme olla yhdessä mutta yksin. Saatamme olla samassa tilassa, mutta puuhailla omia askareitamme. Juttelemme paljon, ja joskus katsomme elokuvia yhdessä. Arjessa on välillä hankalaa löytää aikaa nähdä ystäviä. Siksi onkin ihanaa, että kotona odottaa aina joku.

Keittiö

Rakastan ruoanlaittoa. Tykkään kokkailla erilaisia hyviä ja terveellisiä ruokia. Kämppisteni kanssa vaihdamme päivän kuulumiset usein yhteisen iltapalan merkeissä. Tykkään myös istua keittiön pöydän ääressä. Välillä saankin kämppiksiltäni valituksia siitä, että jätän kaikki tavarani keittiön pöydälle.

Rentoilu

Vaikka rakastan Helsingissä asumista, on elämäni täällä melko hektistä. Minulle onkin tärkeää, että koti on paikka, jossa viihdyn ja jossa stressitasoni laskevat. Kotona ei mielestäni tarvitse aina olla putipuhdasta. En itse ole ihmisenä kovin siisti. Ajattelen, että mitä sotkuisempi huone, sen kiireisempi elämä.

Offline

Teen suuren osan töistäni puhelimella, joten kaipaan myös sitä, että laitan puhelimen kokonaan pois. Koetan keksiä kotona muuta tekemistä ja rauhoittumistapoja: luen kirjaa, juttelen ystävieni kanssa ja teen jotain aivan muuta. En halua, että syksy menee siihen, että näprään kännykkää kynttilänvalossa.

Iltan vinkit syksyn kotoiluun

  • Syksyllä kotona oleminen muuttuu, ja alan fiilistellä enemmän iltoja. On ihanaa sytyttää kynttilöitä ja juoda rauhassa iltateetä.
  • Kotoilukin voi olla aktiivista. Omaan rentoon kotona olemiseeni liittyy urheilu, hyvän ruoan tekeminen ja yhteydenpito perheeseen ja ystäviin.
  • Syksyllä on aika miettiä, mitkä ovat ne asiat ja rutiinit, joita haluan arjessani huomioida. Itse palaan esimerkiksi tarkempaan ruokavalioon. Kesäisin olen myös aika kukkuja, nukun ja valvon myöhään. Syksyisin unirytmikin palautuu normaaliksi.

 Ilta Fuchs

  • Suomalais-saksalainen artisti
  • Julkaisi vuonna 2017 kultalevyrajan ylittäneen ensimmäisen singlensä Koukkuun.
  • Laulanut vierailevana solistina Cheekin Sillat-kappaleella sekä Pikku G:n Mitä sulle jää ja Paratiisiin-hiteillä.
  • Tunnetaan myös osallistumisestaan Tähdet Tähdet -ohjelman viidennelle kaudelle keväällä 2019.