Komisario Katja Nissinen: Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta

Komisario Katja Nissinen muistuttaa, että jokainen voi omalla toiminnallaan vähentää riskiä joutua rikoksen kohteeksi. Tuttu naapurusto luo turvallisuuden tunnetta.

Kirjoittanut Tiina Parikka Kuvat Timo Porthan

Komisario Nissisen viisi tärkeää sanaa:

Yhteisöllisyys

Kun naapurit tuntevat toisensa, he myös luottavat toisiinsa. Hyvä yhteishenki lisää myös asuinympäristön viihtyvyyttä, joka taas omalta osaltaan vähentää alueen asukkaiden vaihtuvuutta. Mukavat naapurit ovat omassa perheessäni merkittävä syy siihen, ettemme ole pitkään aikaan vaihtaneet asuntoa. Naapureita on mukana kohdata ja teemme paljon asioita yhdessä, mutta jokainen saa myös oman rauhansa.

Auttaminen

On pienempi paha hälyttää apua turhaan kuin jättää hälytys tekemättä. Jos naapurista kuuluu epäilyttäviä tappelun ääniä tai joku esimerkiksi koputtaa seinään, hätänumeroon kannattaa soittaa matalalla kynnyksellä.

Poliisi ei paljasta hälytyksen tekijää, joten hälyttäjäkin on sen suhteen turvassa.

Ymmärrys

Kaikki meteli ei kuitenkaan ole negatiivista. Joskus juhlat venyvät ja volyymitaso nousee tahattomasti, kun on kivaa. Paras tapa huomioida naapureita on ilmoittaa poikkeuksellisista äänistä kuten juhlista tai remontista etukäteen. Voi myös kehottaa tulemaan rohkeasti sanomaan, jos melutaso nousee häiritseväksi. Siinäkin auttaa, jos naapuri on entuudestaan tuttu.

Varmistus

Helsingissä tehtiin viime vuonna 153 murtovarkautta tunkeutumalla asuntoon. Suurin osa murroista tehdään asukkaan poissa ollessa. Sain kokea tämän karvaasti itse 90-luvulla, kun asuntoomme murtauduttiin. Siitä ja pitkäksi aikaa voimakas turvattomuuden tunne, kun tuntemattomat ihmiset ovat tutkineet tavaroitasi ja vieneet sinulle tärkeitä esineitä. Esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa tulee helposti hehkutettua lomareissua, mutta samalla viestittyä huomaamattaan, että koti on tyhjillään.

Varovaisuus

Jonkin verran asuntoihin tunkeudutaan myös valeroolin turvin. Hyvä perussääntö on, että jos et tiedä, miksi poliisi tai vaikka huoltomies on tullut ovesi taakse, varmista hänen henkilöllisyytensä ennen kuin päästät ketään kotiisi. Myöskään pankkitietoja tai maksua työstä, jota ei ole sovittu etukäteen, ei pidä antaa.

 

Komisario Katja Nissinen 

  • Paljasjalkainen helsinkiläinen, joa on asunut vuosien varrella eri puolilla kaupunkia.
  • Rentoutuu liikkumalla lähiluonnossa, jota helsinkiläisille on onneksi paljon tarjolla eri puolilla kaupunkia. 
  • Kokee kotikaupunkinsa turvalliseksi, mitä se kansainvälisessä mittakaavassa pääkaupunkina onkin.