Joulusauna kutsuu

Sauna Arlaa ja Uusi Saunaa luotsaavalle Kimmo Helistölle sauna on paikka, jossa nautitaan ja rentoudutaan.

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Sirpa Levonperä

Kimmo Helistö & viisi tärkeää sanaa

Sauna 

Sauna on oleellinen osa suomalaisuutta, suomalaisten arkipäivää ja Suomen historiaa. Sauna on sana, joka on levinnyt myös kansainväliseen käyttöön. Se on myös asia, jonka Suomessa käyvät turistit muistavat vielä vuosia vierailun jälkeen. Meneillään on hanke, jossa saunan toivotaan pääsevän Unescon maailmanperintökohteeksi. 

Kiuas 

Kiuas on saunan sydän. Sen pitää olla yleisessä saunassa iso, hyvä ja kertalämmitteinen. Kertalämmitteisessä kiukaassa on paljon kiuaskiviä ja massiivinen uuni. Sitä lämmitetään aamupäivällä niin kauan, että kivet hohkaavat tulipunaisina, jonka jälkeen kiukaan pelti suljetaan. Tämän jälkeen kiuas pysyy kuumana koko päivän. 

Löyly 

Löylyjä on monenlaisia. Iso kertalämmitteinen kiuas antaa ainutlaatuisen löylyn, jonka vuoksi ihmiset hakeutuvat yhä uudelleen yleisiin saunoihin löylyttelemään. Usein sanotaan, että ”löylyä heitetään”, sanoisin kuitenkin, että ”löyly luodaan” valuttamalla vettä rauhallisesti kiville. Saunominen on myös sosiaalinen tilanne, jossa muilta saunojilta kysytään, että laitetaanko lisää löylyä. 

Puhtaus 

Sauna rentouttaa ja puhdistaa. Saunoessaan ihminen puhdistuu sekä ulkoisesti että sisäisesti. Hyvä sauna on puhdas ja siisti paikka, joka ei ole rempallaan. Puhtaassa saunassa voi puhdistua henkisesti, rentoutua ja vapautua.  

Lämpö 

Saunan optimaalinen lämpö on 80–90 astetta. Lämpö on keskeinen osa saunomisen prosessia: jos sauna on kylmä, se ei ole kunnon sauna. Saunoessa lämpö tuntuu iholla ja hiki alkaa virrata. Saunassa pitää pystyä hengittämään ja nauttimaan kuumuudesta ja lämmöstä. Saunan lämpö on saunojalle myös henkinen kokemus. 

Kimmo Helistön vinkit joulusaunaan 

  • Joulukiireiden lomassa lyhytkin saunominen rauhoittaa ja tuo joulumielen. 
  • Jos et ole tottunut saunalakin käyttöön, voit harjoitella sitä ottamalla joulusaunaan mukaan tonttulakin. 
  • Saunan voi koristella esimerkiksi kuusen havuilla tai tuikkukynttilöillä. Kynttilät antavat saunaan mukavan tunnelman, mutta niiden käytössä kannattaa olla erityisen varovainen. 

Kimmo Helistö 

  • Omistaa Sauna Arlan, jota ryhtyi isännöimään keväällä 2006, sekä Jätkäsaaressa sijaitsevan Uusi Saunan, joka avattiin marraskuussa 2018. 
  • Julkaisee äänilevyjä ja toteuttaa kulttuurituotantoja Tuotantoyhtiö Kimmo Helistön voimin. 
  • Asuu Alppiharjussa. 
  • Perheeseen kuuluu Bubuliina-niminen kissa. 
  • Lempipaikka Helsingissä: Laajasalossa sijaitseva Kruunuvuorenlampi. 
  • Harrastaa musiikkia kaikissa muodoissaan ja eri genreissään, kuunnellen ja soitellen.  
Asiasanat