Jarmo Saavalainen hoitaa Hekan kiinteistöjä joka kelissä

Kiinteistönhoitaja Jarmo Saavalaisen työssä parasta ovat vaihtelevat päivät. Joskus työssä saa asukkaalta kiitoskahvitkin.

Kirjoittanut Taru Virtanen Kuvat Vesa Tyni

Lumisateisen yön jälkeen Hekan kiinteistönhoitajilla pitää kiirettä. Arkiaamuina seitsemästä alkaen konekuskit ajavat asukkaille väylät pihoille ja käsilumimiehet puhdistavat rappukäytävien edustat. Kun lumitilanne on hallinnassa, siirrytään muiden akuuttien huoltotehtävien pariin. 

– Kiinteistönhoitajan vastuulla on tyypillisesti nelisen kohdetta. Itse vastaan neljästä talosta, joissa asuu yhteensä 450 asukasta, kiinteistönhoitaja Jarmo Saavalainen Heka Etelästä kertoo.

Lumitöiden lisäksi kiinteistönhoitajan talvea rytmittää hiekoitus: oma alue käydään koneella läpi noin joka toinen päivä. Jos lumimyräkkä osuu viikonlopulle, päivystävä kiinteistönhoitaja hälyttää muut töihin tarpeen mukaan.

– Lumi ja liukkaat kelit työllistävät meitä todella paljon – siksi pidän itse vähälumisista talvista. Kesällä saa tehdä töitä t-paidassa ja asukkaitakin näkee pihoilla enemmän. Kaikki ovat hyvällä tuulella, mikä tekee työstä mukavampaa, Saavalainen sanoo. 

Hekan kiinteistönhoitaja Jarmo Saavalainen.

Saavalainen on työskennellyt Hekassa parisen vuotta. Hän aloitti konekuskin sijaisena Heka-Kansanasunnoissa Käpylässä, minkä jälkeen avautui nykyinen työpaikka. Työnkuvaan kuuluu vuoden ympäri asuntojen ja kiinteistöjen korjaus- ja huoltotyöt, kuten vesihanojen tiivisteiden ja lamppujen vaihtaminen, ulkoalueiden hoito ja ovien avaaminen. Oman alueen kiinteistöt ja niiden talotekniikka on tunnettava, ja tarvittaessa paikalle kutsutaan sähkö-, putki tai lukkoliikkeiden ammattilaiset.

Aiemmin Saavalainen työskenteli portsarina yhteensä 30 vuoden ajan. Sivutyönä hän teki huoltotöitä vuosikausien ajan. Monialaista osaamista ovat täydentäneet työt rakennusalalla. 

– Kiinteistönhoitajan työssä parasta on vaihtelevuus. Olen myös mielelläni tekemisissä ihmisten kanssa.

– Työkaverit ovat ammattilaisia ja mukavaa porukkaa, ja Heka on työnantajana erittäin hyvä. Ison työnantajan hyvä puoli on esimerkiksi, että taloja rakennetaan jatkuvasti lisää, mikä tarkoittaa lisää työpaikkoja ja mahdollisuuksia.

Hekan kiinteistönhoitaja Jarmo Saavalainen.

Saavalainen saa onnistumisen tunteita hyvistä asiakaskohtaamisista. Pelkkä hymy ja iloinen mieli riittää tekemään kohtaamisesta onnistuneen. 

– Yritän aina itse mennä asiakkaan luo hyvillä mielin ja tervehtiä iloisesti – jos saman saa takaisin, työtä on mukavampi tehdä. Ja kruunaahan se päivän, jos asukas vaikka tarjoaa kahvit!

Vaikka toimenkuva on selkeä, poikkeuksia tehdään maalaisjärjen mukaan. Nämä keikat virkistävät myös omaa mieltä, Saavalainen sanoo.