Jäätelötehtailijan ohjeilla valmistat suussa sulavaa herkkua kotona

Heikki Huotari tietää, että suussa sulava jäätelö syntyy hyvistä raaka-aineista.

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Roope Permanto

Raaka-aineet tärkeässä osassa

Kun jäätelöä valmistaa kotona, on olennaista, että raaka-aineet ovat keskenään oikeassa suhteessa. Hyvä jäätelö on tehty aidoista raaka-aineista. Jäätelön mausta huomaa heti, onko siinä käytetty esimerkiksi tuoretta vadelmaa vai vadelma-aromia. Maitopohjaisen jäätelön tärkeimmät aineet ovat maito ja kerma, kun taas vegaanisen jäätelön olennaisin raaka-aine on kasvi- tai pähkinäpohjainen maito.

Huolella rakennettu makuelämys

Myös se, miten jäätelö on rakennettu, vaikuttaa makuelämykseen. Parasta on, jos jäätelön raaka-aineet sulavat suussa eri aikaan. Jos kaikki maut sulavat suussa samaan aikaan, niitä ei maista kunnolla. Jäätelö rakentuu täydelliseen muotoonsa testaamalla erilaisia vaihtoehtoja tai seuraamalla valmista reseptiä.

Makujen täydellinen tasapaino

Makujen tulee olla jäätelössä tietyssä tasapainossa. Makean maun vastaparina tulee olla vähemmän makea maku. Mukana voi lisäksi olla suolaisuutta. Kirpeä makuu taas vaatii parikseen pehmeämmän maun. Esimerkiksi pähkinän ja kinuskin makeaa makua tasoittaa vaniljajäätelö.

Jäätelön teko ja onnistumiset

Kun itse tehtyä jäätelöä maistaessa makuelämys on tajunnan räjäyttävä, se on hurraa-huudon paikka. Jäätelön teossa pitää ottaa monta asiaa ja haastetta huomioon. Kun ne saa ratkaistua ja lopputulos on onnistunut, tulee hyvä olo. Uusien makujen kehittely on jäätelön valmistuksessa kaiken suola.

Koukuttava herkku

Jäätelö sopii jälkiruoaksi, herkutteluhetkiin ja makean himon taltuttamiseen. Ilta-aikaan jäätelö maistuu erityisen hyvin. Hyvää jäätelöä tekee mieli syödä lisää, yksi lusikallinen ei riitä. Vaikka olisi tarkoitus syödä jäätelöä vain pieni määrä, monesti huomaa, että maussa on jotain koukuttavaa eikä syömistä voi lopettaa.

 

Heikki Huotari

Heikki Huotari
  • Perustanut Kolmen Kaverin Jäätelö Oy:n Ilkka Wikholmin ja Sauli Saarniston kanssa vuonna 2013.
  • 3 kaverin jäätelöt valmistetaan Kontulan jäätelötehtaalla.
  • Suosikkijäätelömaut: vadelma-valkosuklaa ja paahdettu pähkinä & kinuski.
  • Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat 100 vuotta vanhan hirsitalon ylläpito, kuntoilu ja ajanvietto perheen kanssa.

 

Valmista itse herkullista jäätelöä

Jäätelön tekeminen kotona on helppoa hommaa. Kun jäätelöä on kerran valmistanut itse, se onnistuu tulevina kertoina käden käänteessä. Verkosta löytyy monenlaisia jäätelöreseptejä, joita kannattaa rohkeasti kokeilla.

Tarvitset jäätelön valmistamiseen ainoastaan kattilan, pienen sekoittimen sekä lieden lämmitystä varten. Jäätelön voi taikoa myös pelkällä kulholla ja pienellä vispilällä sekä pakastimen avustuksella. Jäätelön määrän voi laskea sen mukaan, että neljälle henkilölle tarvitaan yksi litra jäätelöä.

Jäätelömassaa varten tarvitset maitoa, kermaa, sokeria ja esimerkiksi tuoreita marjoja, kuten vadelmaa tai mansikkaa. Jos haluat valmistaa maidotonta jäätelöä, valitse raaka-aineiksi esimerkiksi kauramaitoa tai kookoskermaa, vettä, sokeria ja raikasta hedelmää, esimerkiksi mangoa tai ananasta. Kun olet sekoittanut massan, lämmitä se liedellä. Riittää, että jäätelömassa kuumennetaan noin 80 asteeseen.

Kun jäätelömassa on jäähtynyt, siirrä se pakkaseen. Massaa pitää käydä vispaamassa puolen tunnin välein, jotta se kuohkeutuu. Jos kotonasi on jäätelökone, voit korvata sen käytöllä massan jäädyttämisen ja vispaamiseen. Jäätelö on valmista, kun massa on sen verran kiinteää, että siitä saa tehtyä palloja.

Nautinnollisia jäätelöhetkiä!