Huippukokki Hans Välimäen vinkeillä tuunaat arkiruoasta pikkuisen parempaa

Hans Välimäki ymmärtää arjen kokkaushaasteet ja nauttii tavallisista arkiruoista pienellä twistillä. Huippukokin vinkeillä ruoanlaitto sujuu, ja arkiruokakin voi olla nautinto.  

Kirjoittanut Riitta Alakoski Kuvat Roope Permanto

Hans Välimäki & viisi tärkeää sanaa:

Jaa-a 

Olen pohtinut aika usein, että jaa-a tai ohoh taitaa olla yleisin sana, kun mietitään, että mitä tänään syödään. Jaa-a -hetkessä on hyvä ottaa tuumaustauko ja miettiä asiaa tarkemmin. Samalla on hyvä katsoa mitä kaapeissa jo on.  

Suunnittele 

Suunnittelu on yksi tärkeimmistä ruoanlaiton osa-alueista. Pahin moka on mennä nälkäisenä ja ilman suunnitelmia kauppaan. Minä päädyn silloin ostamaan kaikkea ihmeellistä, ja yhtäkkiä tarjolla onkin tapas-pöytä sipseillä. Suunnittelu-sanasta tulee ajatus, että viikon ruoat ostetaan kerralla. Se ei sovi ainakaan minulle, eikä kukaan velvoita siihen.   

Keskity 

Kun ruokaa sitten ryhdytään tekemään, kannattaa ensin mitata kaikki ainekset valmiiksi. Jos kesken ruoanlaiton joutuu etsimään aineita tai tarvikkeita, ehtii hyvä raaka-aine mahdollisesti mennä pannulla jo pilalle. Jos on ”tänään ei huvita” -fiilis, niin älä tee ruokaa. Silloin kannattaa mennä siitä mistä aita on matalin eli ostaa valmista.  

Maista 

Pääraaka-aineen pitää maistua. Siksi jatkuva maistaminen ruoanlaittovaiheessa on tärkeää. Suolan lisään aina viimeisenä, jolloin sitä tarvitaan vähemmän, kun makua on ruoassa jo muutenkin. Ja maista aina lusikalla, sormea ei tule työntää ruokaan. 

Improvisoi 

Improvisointi on taitolaji, eikä siihen pidä lähteä, jos ruoanlaiton perusteet eivät ole hallussa. Itse olen ruoanlaiton kautta ymmärtänyt tarkemmin, mitä jazz on. Kun mennään kaavojen ja sääntöjen ulkopuolelle, lopputulos onkin aivan erilainen. Sama pätee ruokaan. Vertaa tuttua arkiruokaa johonkin erityisen hyvään ruoka-annokseen ja etsi sieltä punainen lanka - vaikka mauste tai valmistustapa - ja siirrä se arkiruokaan.  

Hansin vinkkejä arkiruoan tuunaukseen 

  • Makaronilaatikkoon saa uutta makua terästämällä puolukkahilloa piparjuurella ja tarjoamalla sitä makaronilaatikon kanssa.  
  • Kesäkeitosta saa loistavan kalakeiton, suomalaisen bouillabaissen, lisäämällä lopuksi joukkoon vaaleaa kalaa. Toki keittoon kannattaa lisätä myös yrttejä, kuten korianteria.  
  • Kalakeiton valmistan isävainaani hämäläisellä menetelmällä. Keiton sekaan lisätään aivan loppuvaiheessa viipale todella hapanta, juureen leivottua ruisleipää, köntti voita, kasa tilliä sekä ruohosipulia tai kevätsipulia. Sen jälkeen keiton annetaan hautua kannen alla 10–15 minuuttia siten, että leipä ei saa vettyä. Leipä tuo keittoon katkeruutta ja happamuutta.  
  • Tuttuja ruokia voi viedä aivan eri ulottuvuuksiin käyttämällä muitakin kuin perusmausteita. Itse rakastan yrttejä. Kokeile myös hedelmämehuja, kuivaa chiliä, kuminaa ja savustettua paprikaa.   
  • Pikaruokani arjen kiireissä on pasta cacio e pepe, jonka valmistamiseen menee vain noin kahdeksan minuuttia. Lähes valmiiksi keitettyyn pastaan jätetään osa keitinliemestä, sekaan tipautetaan nokare voita, raastettua pecorinoa ja pannulla paahdettua mustapippuria. Lisään siihen vielä lautasella tuoretta basilikaa ja rouhittua mustapippuria.  

Hans Välimäki

  • Michelin-tähdillä palkittu keittiömestari 
  • Tunnettu tv-kokki, joka on toiminut muun muassa Suomen Top Chefin päätuomarina. Tällä hetkellä hänet nähdään televisiossa Hansin matkassa -ohjelmassa. 
  • Naimisissa Maria von Graevenitz-Välimäen kanssa. Lapset Morris, Fanni, Aku ja Vilma.  
  • Harrastaa ulkoilua, lenkkeilyä, salilla käymistä ja ruoanlaittoa.