Cesar Santos tarttuu kuorma-auton rattiin, kun kaupungin kadut tarvitsevat kunnossapitoa

Kuorma-autonkuljettaja on talvisin valmiina töihin myös yöaikaan. Cesar Santos viihtyy hyvin itsenäisessä työssään.

Kirjoittanut Päivi Maaniitty Kuvat Anton Reenpää

Cesar Santos & viisi tärkeää sanaa:

Liikenne

Kuorma-autonkuljettajan työ on kivaa ja rauhallista, riippuen siitä mitä kulloinkin pystyy tekemään. Vaikka auton kopissa olisi yksin, liikenteessä ei olla yksinään, vaan siellä täytyy sopeutua tekemään työnsä muiden liikkellä olijoiden mukaan. Työskentelen Helsingin keskustan alueella, jossa liikenne on usein vilkasta.

Kaveri

Kesällä aamu- tai iltavuorossa, kun pestään katuja ja jalkakäytäviä, vesiautossa on yleensä kaveri apumiehenä. Apumiehen tehtävä on auttaa pesuletkun kanssa ja pestä katuja ja jalkakäytäviä sieltä, minne ei auton kanssa pääse. Työn määrä vaihtelee aina henkilökunnan määrän mukaan ja sen mukaan, kuinka paljon ajoneuvoja on paikalla. Silloin tällöin autoja voi olla myös epäkunnossa.

Päivystys

Teemme töitä kaikkina vuorokauden aikoina. Talvella olemme päivystyksessä siltä varalta, että lunta tulee paljon ja se pitää aurata ennen muuta liikennettä. Yöllä pitää olla tunnin sisään työpaikalla, jos tulee soitto. Se tarkoittaa, että koko ajan pitää olla puhelimen päässä ja valmistautuneena. Työpaikalla jaetaan tehtävät ja laitetaan aurat kuorma-autojen eteen kiinni ennen ajamaan lähtöä. Kun lumet on aurattu, osa lähtee hiekoittamaan ja suolaamaan katuja ja osa kuljettaa lumen vastaanottopaikalle.

Itsenäisyys

Pidän työni itsenäisyydestä. Kuorma-autonkuljettajan työssä saa olla itse vastuussa omasta työstään, eikä kukaan seuraa sitä vierestä. Esimies luottaa siihen, että me teemme työmme niin kuin on sovittu, ja luottamus toimii molempiin suuntiin.

Radio

Talvisin, kun olen yksin ajamassa, kuuntelen yleensä radiota. Kuuntelen mitä tahansa musiikkia, mutta en pidä yhtään mainoksista. Siksi yritän aina löytää kanavan, jossa tulee vähemmän mainoksia. Kanavaa ehtii vaihtamaan silloin, kun seisoo liikennevaloissa.

 

Cesar Santos

  • Työskennellyt kuorma-autonkuljettajana Staralla syksystä 2017 asti.
  • Työhön kuuluu teiden pesu, hiekoitus, suolaus ja auraus.
  • Ikä: 27 vuotta
  • Asuu Viikinmäessä
  • Perhe: vaimo ja vuoden vanha poika
  • Harrastukset: kävely, uinti ja koripallo
  • Motto: Päivä kerrallaan ja valmiina ottamaan kaikki työt vastaan.

Hima 4/2018.