Asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell tuntee tiivistyvän Helsingin

Helsingin vetovoima säilyy ja uusia asuntoja rakennetaan paljon. Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell tietää minne ja miksi.

Kirjoittanut Kati Jalagin Kuvat Sami Heiskanen

Mari Randell ja viisi kasvavan Helsingin tärkeää asiaa:

Lisää kerrostaloja

Vuonna 2018 helsinkiin valmistui noin 5 000 uutta asuntoa, määrä on kasvanut voimakkaasti aiempiin vuosiin verrattuna. Krooninen asuntopula alkaa helpottaa. Uusille alueille halutaan rakentaa vaihtoehtoja jokaiselle, neljäsosa kodeista on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Täydennysrakentaminen

Helsinki tiivistyy. Uusia asuintaloja rakennetaan runsaasti myös vanhoille asuinalueille. Täydennysrakentamisen osuus on 40 prosenttia Helsingin asuntotuotannosta, se on uudisrakentamista selvästi edullisempaa. Täydennysrakennettaessa pyritään aina tasapainottamaan olemassa olevaa rakennetta ja pyritään saamaan omistusvaltaisille alueille lisää vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja.

Urbanisaatio

Nykyisin arvostetaan sijaintia palvelujen, työn sekä harrastusten läheisyydessä. Lähikaupassa voi käväistä milloin tahansa ja ilman autoa pärjää hyvin. Aitoon urbanisoitumiseen kuuluu arkimatkojen lyhyyden ohella elävä kaupunki. Tapahtumia on runsaasti ja kaupunkilaiset viettävät aikaa ulkona ja julkisissa tiloissa. Helsinki on muuttunut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Pienet perheet

Kaupungissa asuu kaikenlaisia perheitä. Kokonaisuutena katsottuna perheet pienenevät vuosi vuodelta, yksin asuvia on kaikissa ikäluokissa enemmän kuin ennen. Tilantarve on monipuolistunut, on uusioperheitä, eroperheitä ja kimppakämppiä. Myös asumisen trendit elävät, nykyisin moni haluaa esimerkiksi saunan sijaan vaatehuoneen, samoin yhteistiloja arvostetaan. Kaupunkitasolla pyritään varmistamaan, että asuntotuotanto vastaa perheiden muuttuviin tarpeisiin ja asumistoiveisiin.

Vihreä asuminen

Asuntotuotannossa otetaan huomioon Helsingin tavoite olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2035. Puurakentaminen lisääntyy. Uudisrakennukset ovat energiatehokkaita, mutta suurin potentiaali energian säästöön on vanhojen kiinteistöjen korjaamisessa.

 

Mari Randell

  • Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö varmistaa, että kaupungin asuntopoliittiset linjaukset toteutuvat käytännössä.
  • Aloitti vuonna 2005 suunnittelijana Helsingin kaupungin asuntovälityksessä.
  • Asuu itse Vantaalla.
  • Vapaa-aikana tekee kädentaitoja kehittäviä projekteja, joista moni päätyy osaksi oman kodin sisustusta.

Hima 1/2019.