Vinkit talteen: Neljä ekologista konstia tekstiilien huoltamiseen

Tekstiilien käyttöikä pitenee, kun kulutus vähenee ja pikkuviat korjataan oikein. Runkopatjan puhdistuksessa tärkeintä on pitkä pinna ja hyvät istumalihakset. 

Kirjoittanut Maija Kajanto Kuvat Shutterstock

1. Tuuleta, tuuleta ja tuuleta. 

Aika usein tuuletusta tulee käytettyä vain villavaatteille tai neuleille, vaikka se toimii hyvin lähes kaikkien tekstiilien kanssa. Puolikäyttöisten vaatteiden tuulettaminen madaltaa pyykkivuorta selvästi. Varaudu ostamaan lisää henkareita – ne tuntuvat loppuvan koko ajan kesken, kun tuuletuksesta tulee rutiini.

2. Pyydä rohkeasti apua vaatteiden parsimiseen. 

Vanha sanonta markan suutarista ja kolmen markan vahingosta pitää erityisen hyvin paikkansa vaatteiden korjaamisessa. Jos neuleeseen on tullut reikä ja itselläsi on peukalo keskellä kämmentä, etsi lähipiiristä se kaveri, jolta kehtaisit pyytää apua ompelutyöhön. Vastapalveluksesi voi tarjota vaikka lastenhoitoa tai kahvipakettia. Moni auttaa mielellään ja luonto kiittää, kun vaatteet saavat lisää elinaikaa.

3. Käy leivontakaapilla ja valitse ruokasooda.

Ruokasooda on hajunpoistajien ykkönen ja tavallisen ruokakaupan purtiloiden lisäksi tätä ihmeainetta voi ostaa myös kahden kilon säkeissä ekokaupasta. 

Erityisesti lapsiperheissä patjat ja kodintekstiilit ovat välillä kovilla. Pissavahingon putsaaminen runkopatjasta vaatii kärsivällisyyttä ja istumalihaksia: parhaan tuloksen saat levittämällä kylpypyyhkeen tahran päälle ja asettumalla sen jälkeen pyyhkeelle lukemaan kirjaa. Kun kosteus hiipii ahteriisi saakka, on aika vaihtaa uusi pyyhe. Kun tahra on pintakuiva, levitä päälle reilu kerros ruokasoodaa, anna vaikuttaa useampi tunti ja imuroi. Toista käsittely tarvittaessa.

Vaikka kaikki haju ei poistuisi, ruokasoodalla ja tuuletuksella pahastikin kärsineestä patjasta saa vielä käyttökelpoisen. 

4. Sappisaippualla siistiksi. 

Myönnetään, olen äärimmäisen laiska tahranpoistaja. Sappisaippua saa kuitenkin viikon testauksen perusteella täyden suositukseni. Kun tahran kostuttaa, hieroo siihen sappisaippuaa, hinkkaa kostealla rätillä ja viimeistelee toisella kostealla rätillä, tulosta syntyy muutamassa minuutissa. Jos kyse on vaatteesta, voi työn toki vielä viimeistellä pyykkikoneessa, mutta esimerkiksi päällystettyjen huonekalujen tai lelujen putsauksessa pelkkä rätillä suoritettava pikaputsaus parantaa tilannetta.

Hima 4/2018