Toimittaja testaa: Vaatteille lisää elinaikaa ekologisella vaatehuollolla

Etikkaa, pesupähkinöitä ja runsaasti raitista ilmaa. Ekologisten pyykinpesuaineiden ja tekstiilien huoltomenetelmien testaaminen tarjoili tunteita ja tuoksuja.

Kirjoittanut Maija Kajanto Kuvat Maija Kajanto ja Shutterstock

Katson kämmenelläni lepääviä pesupähkinöitä. Tekee jotenkin mieli paijata niitä päähän ja toivottaa onnea matkaan.

Olemme tyypillinen lapsiperhe: pyykkikori on meillä aina täynnä. Lapsi likaa useamman paidan päivässä ja itselläni on paha tapa ottaa joka ilta kaapista puhdas yöpaita. Mies taas on edellisessä elämässään ilmeisesti ollut hotellinjohtaja, hän ei ole vielä huomannut, että samaa pyyhettä voisi käyttää useammin kuin kerran.

Teen ekskursion ekologisia tuotteita tarjoavaan myymälään ja avaan googlen. Tulevina viikkoina kokeilemme ekologisempaa lähestymistapaa pyykkivuoren kanssa.

sappisaippuapakkaus

Parveke hyötykäyttöön

Auringon houkuttelemana kannan ulos ja ripustelen vaatepuille muutaman kerran käytettyjä farkkuja, huppareita ja housuja. Lasitetulla parvekkeella tuuli ei vie vaatteita mennessään ja yön kosteus pääsee raikastamaan tekstiilejä.

Samaa pyyhettä voi käyttää useammin kuin kerran.

Lopputulos on parempi kuin odotin. Kangashousuista suoristuivat polvipussit ja tunkkaisen oloinen college-pusakka raikastuu. Puuvillapaita pitää jättää parvekkeelle vielä toiseksi yöksi, mutta lopulta sekin päästää hienhajusta irti. 

Nesteet testiin

Piparmintulla hajustettu etikkapesuaine? Kuulostaa niin omituiselta, että pakko kokeilla. Hulautan ekologista pyykinpesunestettä pesupalloon. Pelkään etikan hajua, mutta puhtaat vaatteet haisevat piparmintulle.

ekologisia pesuaineita
Pesupähkinät ja nestemäiset ekopesuaineet toimivat lapsiperheen arjessa yllättävänkin hyvin.

Laventelilla hajustettu pyykinpesuaine pääsee tulikokeeseen, kun pojallamme käy yöllä vahinko. Olen yleensä pessyt pissalakanat ensin pikaohjelmalla ja sen jälkeen korkeassa lämpötilassa. Nyt laitan lakanat koneeseen ja ekopesuaineen pesupalloon 60 asteeseen. Lopputulos yllättää: sekä tahrat että hajut ovat kadonneet. Tästä tulee uusi hittituotteemme. 

Jään pohtimaan, mikä tekee nestemäisestä pesuaineesta ekologisen. Ensinnäkin ekopesuaineet eivät sisällä fosfaatteja ja zeoliitteja, sekä osa tuotteista sisältää vain kasviperäisiä ja biohajoavia raaka-aineita. Osa pesuaineiden valmistajista pyrkii lisäksi tuotannossaan nollahiilijalanjälkeen ja tuotantojätteiden sataprosenttiseen kierrättämiseen. 

Kyse ei siis ole vain kemikaaleista omalla iholla ja vesistössä vaan myös pesuaineiden tuotannosta aiheutuvista päästöistä.

Pesupähkinä purtavaksi 

Laitan pyykkikoneeseen lapsen tahraisia vaatteita, lisään pesupähkinöitä ja käynnistän koneen. Sen jälkeen vilkaisen pesuohjeita – ja kadun, etten vilkaissut aiemmin. Pakkauksessa kehotetaan suorittamaan tahranpoisto ennen pesua. Pesupähkinät tekevät sen mitä lupaavat, mutta eivät enempää; ruokatahrat eivät lähde vaatteista. Olisinpa käytänyt sappisaippuaa tahranpoistoon.

Pyykkikoriin päätyy jatkuvasti tavaraa, jolle riittäisi tuuletus tai tahranpoisto.

Annan pähkinöille toisen tilaisuuden liinavaatteiden kanssa, kun laitan pyörimään yövieraiden käyttämät pyyhkeet ja lakanat. Tälle pyykille pesupähkinät toimivat hyvin, lyhyt hienopesuohjelma riittää ja puhdas lakanapyykki tuntuu pehmeältä.

Kokeilusta rutiiniksi

Annostelen tottuneesti ekopesuaineita pyykin joukkoon, valitsen pesupähkinät liinavaatteiden kaveriksi. Jos on tottunut käyttämään nestemäisiä pyykkiaineita, ekonesteisiin on helppo vaihtaa.

Suurin työ on ainakin itsellä turhan pesemisen välttäminen. Pyykkikoriin päätyy jatkuvasti tavaraa, jolle riittäisi tuuletus tai tahranpoisto. Tätä on syytä harjoitella. Onneksi lapsiperhearki tarjoaa tähän harjoitteluun runsaasti tilaisuuksia!

Hima 4/2018