Toimittaja testaa: Kotona kierrättäminen haltuun viikossa

Jätteiden kierrättäminen ei ole rakettitiedettä, se vaatii vain hieman viitseliäisyyttä. Kun hyöty on suurempi kuin vaivannäkö, hyvä mieli on taattu.

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat Tarja Västilä

Vanha meininki on taakse jäänyttä aikaa: yksi roskapussi kotona ei enää riitä. Suurin osa kotitalouksien jätteistä on mahdollista kierrättää, mikä näkyy esimerkiksi jätekatoksien erilaisten jäteastioiden lisääntyneessä määrässä.

Tuumasta toimeen! Lajittelu ja kierrätys ovat tuttua puuhaa, mutta ei ihan perin pohjin mietittyä. Alan tiirata jokaista jätettä tarkalla silmällä: millaista se on ja mihin se pitäisi sijoittaa.

Miten lajitella jätteet?

Keittiökaapin jätevaunussa on kolme astiaa: sekajätteelle, maitopurkeille ja muille kartongeille, sekä metallille, lasille ja paristoille. Biojätteelle on erikseen oma pönikkä, jonne jäte sujahtaa joko biohajoavaan tai paperiseen pussiin.

Paperiroskat olen kerännyt paperikassiin. Nurkissa pyörivä kassi alkaa ärsyttää, joten raivaan sille tilaa siivouskaapista. Eipä enää häiritse!

Muovia kertyy eniten. Muovipakkausten keräys on aika uusi asia, enkä ole viitsinyt kaikkea kerätä ja kiikuttaa keräyspisteeseen. Sekajätteessä se päätyy energiaksi, hyvä niinkin, mutta kierrättäminen tuntuu paremmalta. Käytetty muovipakkaus saa uuden olomuodon muovikassina, ämpärinä tai kukkaruukkuna.

Päätän kunnostautua plastiikkisaralla. Mutta mihin muovit mahtuvat? Alan kerätä pakkauksia muovipussiin, jolle pyhitän isoimman astian kodin jätevaunussa. Sekajätteet saavat pienimmän astian ja kaikki muut keskikokoisen.

roskien lajittelu

 

Roskien kierrätys vaatii viitseliäisyyttä

Tihrustan tyhjentynyttä kahvipakettia, jonka olen ennen heittänyt sekajätteeseen. Pikkuruinen alareunateksti ei ole tarkoitettu heikkonäköiselle. Siitä kuitenkin selviää, että pakkauksen voi lajitella myös muovikeräykseen.

Kaupasta ostetun tuorepuuron huomaan olevan himolajittelijan ihanne: muovikannen alla muovilusikka muovitarran alla, puuro löytyy alumiinikannen alta muovipakkauksesta, joka on kietaistu pahviin. Neljää eri jätettä: muovia, sekajätettä, metallia ja pahvia! Syönti vie vähemmän aikaa kuin lajittelu. Kierrätys vaatii viitseliäisyyttä.

Puurosta puhe: kaivan kaapista pikapuuropaketin, jonka pohjasta luen sekä pakkauksen että pussien olevan kartonkijätettä. Sama teksti löytyy jauhopussukasta. Opin uutta.

Verkosta apua jätteiden lajittelupulmiin

Käsi hamuaa suklaalevyä. Pakkauksessa on kierrätysmerkkejä, mystiset pap 22 ja alu 41. Piipahdan netissä. Paperikääre onkin kartonkia ja alumiininen metallia. Tsekkaan samalla: konvehtikääreet ovat sellofaania eli sekajätettä. Tietoisuus kasvaa.

Materiaalimerkeistä saisi pari huoneentaulua. Muoveista riittää, kun tietää numero 3:n, PVC:n. Se on sekajätettä. Mutta esimerkiksi sampoo- ja pesuainepullot sekä elintarvikepakkaukset soveltuvat muovipakkauskierrätykseen.

Pulloista pitäisi irrottaa erikseen korkit ja elintarvikepakkauksista kansikalvo, kertoo jäteopas. Sotkuiset pakkaukset vaativat toimenpiteitä. Huuhtelen wings-laatikon ja teen astiakaapin nurkkaan tilaa muovien kuivatusta varten.

Kierrätyksestä uusi harrastus

Mietintämyssyyn ehtivät ikiaikaiset hajuvedet ja hölskyvä spraypullo. Selviää, että ne ovat vaarallista jätettä ja vaativat käynnin Sortti-asemalla. Päätän, että kertakäynti riittää: jatkossa mitään litkuja ei jäisi virumaan pullonpohjalle. Kun ne käyttää loppuun, kierrätys on helpompaa.

Viikon jälkeen mietteet ovat auvoiset: vaivannäkö oli hyötyä pienempi. Alun muovimurhekin tuntui ratkenneen ja oma aktiivisuus kasvaneen. Pakkausmerkintöjen tarkkailusta ja kierrätyksestä taisi tulla uusi harrastus.

Lähteenä: hsy.fi/jateopas. Jäteopas-mobiilisovelluksen saa maksutta myös älypuhelimeen.

jätteiden lajittelu