Tavaratulvaa vastavirtaan

Joululahjat tuottavat joka vuosi päänvaivaa, ja velvollisuudentunteesta ostettu, hyödytön härpäke ei ehkä tuotakaan iloa. Poimi tästä aineettomat lahjaideat koko suvulle.

Kirjoittanut Seija Tiilikainen

Alakouluikäiselle

Lapsuuden jouluista mieleen ei tule ensimmäisenä lahjaksi saadut tavarat vaan tunnelma: lomien vapaus, yhteinen aika perheen kanssa ja huolettomuus. Yhdessä tekeminen tavaran sijaan antaa aikuisellekin irtioton omasta arjesta ja opettaa lapselle hyödyllisiä taitoja tulevaisuutta varten.

Yhteisen tekemisen voi kirjoittaa itsetehdyksi lahjakortiksi, jolla voi lunastaa vaikkapa karkkipäivän keskellä viikkoa, lautapeli-illan ja pizzaa tai pari elokuvalippua tädin ja parhaan ystävän kanssa. Toisaalta lapselle lahjaröykkiöt kuusen alla ovat tärkeitä, joten hupipäivä-lahjakortin voi kääriä lahjapaketiksi vaikka sujauttamalla sen suklaarasian kannen alle tai laittamalla leivontapäivä-lahjakortin lahjapussiin strösseleiden ja sokerimassojen kanssa.

Nuorelle

Aikuisen on helppo kiireessään unohtaa, että nuorilla on koulun, ihmissuhteiden ja tulevaisuuden takia valtava stressi. Toki tavaralahjat ovat kivoja, mutta moni nuori todella tarvitsisi lepoa, hemmottelua ja rentoa nautiskelua. Kampaamo-, kosmetologi- tai hemmottelulahjakortit ovat myös palvelus yhteiskunnallemme: tiesitkö, että jos jokainen meistä ostaisi 12 eurolla suomalaisia tuotteita ja palveluita, Suomeen syntyisi tuhat uutta työpaikkaa? 

Ilmaista hemmottelua puolestaan on se, että vanhempi antaa nuorelle tilaa joulun pitkinä pyhinä: antaa nuoren nukkua, pelata, syödä suklaata ja olla vain. Joulu ei mene pilalle siitä, että nuoren huone on kaaoksessa, vaan siitä, että perheessä on pahaa mieltä. Lepo auttaa jaksamaan, kun koulu taas alkaa lomien jälkeen.

Sijoitus tulevaisuuteen on kannustaa taide- ja kulttuuriharrastusten pariin. Kulutustavaraa karttavan lahja voi olla myös vaikkapa festariliput tulevalle kesälle, teatterikäynti tai valokuvauskirja somekuvauksesta innostuneelle.

Työikäiselle

Paras lahja perheelliselle voi olla ammattisiivoojan visiitti juuri ennen pyhiä. Jos aikaa riittää, voi saman tehdä itse: tarjoudu auttamaan siivoamisessa, jouluruokien laittamisessa tai lahjojen paketoinnissa. 

Jokaisella on jokin taito, josta on toiselle iloa. Aikuiselle voi kirjoittaa niin ikään lahjakortin, joka oikeuttaa lastenhoitoapuun, yhteiseen kokkausiltaan, auton renkaidenvaihtoon tai kuivuneen joulukuusen poisviemiseen. Palveluksen ei tarvitse olla iso, sillä ajatus on tärkein. 

Eläkeikäiselle

Helposti käy niin, että sitten kun vihdoin omaa aikaa on, ei sille tahdo löytyä käyttöä. Siksi eläkeikäiselle ilmainen, aineeton, mutta merkityksellinen lahja voisi olla yhteinen aika ja seura. Jätä kello ja kalenteri kotiin ja marssi naapurin mummon tai sukulaisen luokse tai mene käymään vanhainkodissa. Rennon jutustelun lomassa voit tarjota apuasi esimerkiksi viemällä vanhuksen autolla kauppaan tai pesemällä tämän ikkunat. Tyyni seura rauhoittaa myös stressaantuneen suorittajan.

Entä mitä, jos veisit vaikka iäkkäämmän sukulaiseksi interet- tai kielikurssille tai vaikka hot jooga -tunnille? Yllättävät elämykset ja yhteiset kokemukset lujittavat ihmissuhdetta ja parhaimmillaan tuovat pysyvän harrastuksen eläkepäiviin.