Sekajätemäärän suurin pudottaja 2017

Vuonna 2017 Hekan asukas tuotti sekajätettä keskimäärin 155 kiloa. Sekajätemäärän pienentäminen on helppoa, koska suurin osa kotitalouksien sekajätteestä olisi kierrätyskelpoista. Jo pelkän biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen määrää huomattavasti.

Kuvat Aleksi Poutanen

Hekan jätehuollon teemavuoden yksi tavoitteista on sekajätemäärän väheneminen. Keskimäärin Hekan asukas tuotti sekajätettä vuonna 2017 noin 155 kiloa. Kilomäärät ovat laskennallisia ja perustuvat laskutettuun jätemäärään.


Vuonna 2017 eniten sekajätteen laskennallista määrää asukasta kohti pudotettiin Puotilan alueella, jossa sekajätteen määrä putosi lähes 6 kiloa asukasta kohden. Hyvänä kakkosena oli Kansanasuntojen alue, jossa pudotus oli lähes 4 kiloa asukasta kohden. Hienoa! Keskimääräinen Hekan asukkaan tuottama sekajätemäärä kuitenkin jatkoi kasvuaan.

Asun, siis lajittelen

Suomen kiertovoiman mukaan vain pieni osa kotitalouksien sekajätteestä on oikeasti sekajäteastiaan kuuluvaa. Kotitalouksien sekajätteestä yli 30 prosenttia on biojätettä, joten jo sen lajittelemalla voi helposti vähentää sekajätteen määrää. Myös muovinpakkausten keräyksen aloittaminen kohteessa vähentää sekajätteen määrää, sillä sen osuus sekajätepussin sisällöstä on noin 17 prosenttia.


Kun sekajätteen määrä vähenee, pienentyvät myös jätehuollon kustannukset. Sekajäte on jätteistä kaikkein kalleinta. Kuljetuksen lisäksi sekajätteen käsittely maksaa, toisin kun tuottajavastuuperiaatteen mukaisesti kerätyn kierrätyskelpoisen jätteen. Lajittelemalla kotitaloudessa syntyvät jätteet oikein, voidaan jätehuoltokustannuksissa säästää merkittäviä summia vuodessa.

Sekajätteen koostumus
Kotitalouksien sekajätteen koostumus. Lähde: Suomen Kiertovoima ry