Säästä järjestämällä jääkaapin sisältö järkevästi

Pakkaamalla jääkaapin järkevästi säästyy sekä energiaa että ruokaa haaskaukselta.

Kirjoittanut Sari Toikkanen

Jääkaapissa tärkeintä on sen sisältö. Näin moni meistä ajattelee eikä tule miettineeksi kaappia sen enempää. Mutta silloin kun perunapussin läpi alkaa puskea ituja, lehtisalaatti lötkistyy tai jauhelihaa saa sulatella ennen paistamista, alkaa itse kaappikin kiinnostaa. Miten on mahdollista, etteivät tuotteet säily tai säilyvät välillä liiankin hyvin?

– Yleensä jääkaapin kylmin kohta on vihanneslaatikon yläpuolella olevalla hyllyllä ja lämpimintä on kaapin yläosassa ja ovilokerikossa.  Jos kaapissa on ilmankiertoa tehostava puhallin, lämpötilaerot eri hyllyjen välillä ovat pienet. Tällaisia puhaltimia on uusimmissa laitteissa, Marja Einesalo opastaa. Hän toimii energia-asiantuntijana Helen Oy:n Energiatorilla.

Jääkaapin lämpötila on syytä mitata.

Ei siis riitä, että on säätänyt jääkaapin lämpötilan suositeltuun +5 asteeseen, vaan on myös mietittävä, mille hyllylle ostoksensa ruokakassista sujauttaa. Kun joitakin lääkkeitä neuvotaan säilyttämään jääkaapissa joko kylmässä tai viileässä, niin olisi hyvä tietää oman jääkaapin lämpötilat. Einesalo neuvoo mittaamaan ne.

– Laita mukiin vettä ja sinne lämpömittari. Laita muki jääkaappiin. Jonkin ajan kuluttua voit tarkistaa lämpötilan. Jos mittari on hyllyllä paljaaltaan ilman vesimukia, sen lukema pitäisi nähdä heti, koska avonaisesta ovesta siirtyy lämpöä kaappiin.
 
Jos jääkaapin pohja alkaa lainehtia vettä, kannattaa kaapin takaseinässä oleva pieni aukko puhdistaa varovasti vaikka sukkapuikolla. Aukko löytyy seinässä olevan kourun keskeltä. Sitä pitkin sulamisvedet kulkeutuvat pois kaapista.

Sulata jääkaappi säännöllisesti.

Mikäli jääkaapissa ei ole automaattisulatusta, Einesalo neuvoo sulattamaan sen, kun huurretta on kertynyt noin sentin verran. Jääkaappi kytketään pois päältä, tyhjennetään, pinnat pyyhitään kostealla liinalla ja annetaan kuivua. Irtolokerikot sekä ritilä- ja lasihyllyt voi pestä pesualtaassa. Jääkaappi tulee sulattaa myös silloin, kun on muuttamassa toiseen asuntoon.
 
Kerran vuodessa jääkaapin takaseinä tulee imuroida pölystä. Ensin kaappi tyhjennetään ja vasta sitten siirretään imurointia varten. Kaapin voi siirtää yksinkin, mutta jos se ei onnistu, huoltomies auttaa. Ennen imurointia irrotetaan vielä kaapin pistotulppa pistorasiasta. Ja kun jääkaappi kerran on tyhjennetty, se on helppo puhdistaa sisältäkin.

Kun kaappia alkaa jälleen täyttää, kannattaa pitää mielessä asiantuntijan energiansäästövinkit.

Jääkaapin ahtaminen täyteen lisää sen energiankulutusta merkittävästi.

– Pidä hyvä järjestys ja laita usein tarvittavat ruuat etualalle. Niin ne löytyvät nopeasti, eikä ovea tarvitse pitää pitkään auki. Se säästää energiaa.

Kaappia kannattaa täyttää maltillisesti. Ruuanvalmistuksen jälkeen ruuat on hyvä jäähdyttää ennen jääkaappiin laittamista. Talvella se onnistuu esimerkiksi parvekkeella ja kesällä kylmässä vedessä keittiön altaassa. 

– Jääkaapin ahtaminen täyteen ja oven avaamien usein lisäävät sen energiankulutusta 15–20 prosenttia, Marja Einesalo toteaa.


Lähteet: 

www.evira.fi

www.ruokatieto.fi

Säilytä ruokia oikein – Näyttääkö jääkaapissasi tältä?

 

Juttu on julkaistu Himan numerossa 1/2016.