Roskat pussiin, tavarat kiertoon

Helsingissä lajitellaan hyvin, mutta pieni lisäviitseliäisyys säästää rahaa ja planeettaa.

Kirjoittanut Taru Virtanen Kuvat Helsingin kaupunki

– Yleisesti jätelajien laatu on hyvä − pisteet siitä pääkaupunkiseutulaisille. Esimerkiksi biojätteen seassa on vain pari prosenttia jätettä, joka ei sinne kuulu. Suurimmassa osassa jätelajeja tällaiset pienet virheet eivät haittaa, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti kertoo. 

– Ongelmia sen sijaan tulee, jos jäteastiassa on paljon väärää jätettä – esimerkiksi sekajätepusseja kartonkiastiassa. Jos astian sisältö ei kelpaa kartonkikeräykseen, asukkaille tulee lisäkustannuksia hukkanoudosta ja ylimääräisestä sekajätetyhjennyksestä. 

Pakkaa biojäte biopussiin tai paperikääreeseen.

Tärkeintä on Partin mukaan noudattaa jäteastioissa olevia ohjeita. Siihen kun lisätään hiukan viitseliäisyyttä, päästään jo pitkälle. Partti mainitsee muutamia hyviä kikkoja.

– Biojäte kannattaa pakata hyvin biopussiin tai paperikääreeseen, jotta jäteastia pysyy siistinä eikä sitä tarvitse pestä turhaan. Nestemäisiä aineita ei tulisi olla mukana. Munakennot ja talouspaperi imevät nestettä astiasta.

Postiluukusta tuleva kuuluu paperinkeräysastiaan, mutta lehtien muovikääre kuuluu sekajätteeseen. Kaupasta kotiin kannettavat pahvipakkaukset kuuluvat kartonkiastiaan. 

Litistä kartonkipakkaukset niin jäteastiaan mahtuu enemmän.

– Paperinkeräykseen kuuluvat postien lisäksi toimistopaperit. Paperipussit sekä pakkaus- ja käärepaperit sen sijaan laitetaan kartonkiin. Kartonkipakkauksia kannattaa malttaa litistää, sillä siten astiaan mahtuu paljon enemmän, Partti vinkkaa. 

– Rikkinäiset, käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit voi huoletta laittaa sekajätteeseen. Ne eivät päädy kaatopaikalle, sillä pääkaupunkiseudulla sekajäte menee polttamisen kautta energiantuotantoon. 

Ehjillä huonekaluilla on hyvät jälkimarkkinat nettikirpputoreilla ja Facebookin paikallisissa kierrätysryhmissä. Käyttökelpoisia huonekaluja ja kaikenkuntoisia sähkölaitteita ja polkupyöriä voi myös lahjoittaa vaikkapa Kierrätyskeskukselle, jolla on lisäksi noutopalvelu ja syksyisin kiertävä keräysauto.

– Huonokuntoisille huonekaluille ja remonttijätteelle oikea osoite on Sortti-asema, Minna Partti sanoo. 

Pienien sähkölaitteiden, energiansäästö- ja led-lamppujen sekä loisteputkien kanssa voi suunnata niitä myyvään tavarataloon, paristojen ja pienakkujen kanssa myös markettiin tai ruokakauppaan. Autonrenkaat kannattaa kuljettaa rengasliikkeeseen. 

– Nämä kuuluvat tuottajavastuun piiriin, joten niitä myyvät isot kaupat ottavat ne vastaan. Lamput ovat pieni viidakko: Energiansäästölamppuja ja loisteputkia voi viedä myös keräysautoomme, vaarallisten jätteiden kontteihin, joita on esimerkiksi huoltoasemilla, tai tietysti Sortti-asemalle. Hehkulamput ja halogeenit ovat tavallista sekajätettä, Partti listaa.

Mahdollisiin pulmiin saa onneksi apua verkosta HSY:n jäteoppaasta. Sitten enää tarvitaan sitä viitseliäisyyttä.

Lajitteluvinkkejä: www.kiitoskunlajittelet.fi