Riperuokaa jääkaapin aarteista

Voiko 20 sentillä tehdä ravitsevan aterian? Kyllä voi, kunhan ostoslistan suunnittelee järkevästi. Samalla ruokahävikki pienenee.

Kirjoittanut Marjo Linnasalmi

Jääkaappiin kertyy helposti ruokien jämiä, hedelmät ja vihannekset homehtuvat, maustekastikkeet unohtuvat kaapin perälle. Kuulostaako tutulta?

Jokainen voi omalla toiminnallaan vähentää ruokahävikkiä ja pienentää kauppalaskua, sanoo hyvinvointivalmentaja ja yrittäjä Essi Määttä. Hän on kirjoittanut yhdessä Sari Riton kanssa keittokirjan Hyvää ja halpaa (2017), jossa annetaan vinkkejä ruokahävikin välttämiseen ja kokataan herkullista ja edullista kotiruokaa.

– Kirja sai alkunsa Facebook-kampanjasta, jonka nimi oli Syyskuun halparuokalaiset. Sen ideana oli, että kuukauden ajan ruokaan sai käyttää korkeintaan 3,50 euroa päivässä. Kampanjaan osallistui 16 000 ihmistä ja kiinnostuneita oli 25 000, Määttä kertoo.

Keskiverto suomalainen heittää pois 20–30 kiloa ruokaa vuodessa.

Kokeilu avasi Määtän silmät. Hän huomasi, miten paljon rahaa voi säästää huolellisella suunnittelulla ja käyttämällä kekseliäisyyttä ja luovuutta keittiössä. 

Suomessa heitetään pois ruokaa noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotitalouksien osuus määrästä on yli kolmannes. Keskiverto suomalainen heittää pois 20–30 kiloa ruokaa vuodessa. Ruokahävikkiä syntyy siis paljon.

Nälkäisenä tulee helposti ostettua liikaa ruokaa.

Määttä neuvoo suunnittelemaan viikon ruokalistan etukäteen. Näin säästyvät rahat ja hermot. Jos tuntuu siltä, ettei ole aikaa kokata, ruokaa kannattaa laittaa kerralla suurempi määrä. Osan ruuasta voi pakastaa, jolloin joka päivä ei tarvitse laittaa ruokaa. Esimerkiksi kaalilaatikkoon kannattaa käyttää koko kaali, eikä jättää pientä kaalipalaa jääkaappiin. 

Suunnitteleminen on muutenkin järkevää. Jos menee kauppaan nälkäisenä ilman listaa, tulee helposti ostettua liikaa. Kaupassa kannattaa vertailla kilohintoja. Iso pakkaus ei aina välttämättä ole se edullisin.

Tähteeksi jäänyttä ruokaa kannattaa jatkojalostaa. Jos esimerkiksi bataattimuusia jää yli, siitä voi valmistaa bataattilettuja. Uunijuurekset voi käyttää kasvissosekeittoon. Monet tähteet sopivat pitsaan, munakkaaseen tai lämpimien voileipien täytteiksi.

Omia kulutustottumuksiaan on hyvä tarkastella kriittisesti.

Ruokavaliosta riippuu, minkälaisia perusruoka-aineita kaapissa olisi hyvä olla. Kasvisruuan ystävänä Määtällä itsellään on aina keittiössä linssejä, papuja ja juureksia. Niistä saa äkkiä monipuolisia aterioita. Hän pitää salaateista, keitoista ja wokeista, joihin voi laittaa melkein mitä vain. 

Omia kulutustottumuksiaan on hyvä tarkastella kriittisesti aika ajoin. Kun omat kulut merkitsee ylös, niitä on helppo seurata. Jos esimerkiksi ostaa joka arkipäivä noutokahvin tai limun, siihen kuluu vuodessa isoja summia. 

Ihmisten tietoisuus luonnonvarojen hupenemisesta on kasvanut. Se vaikuttaa osaltaan siihen, että ruokahävikkiä halutaan välttää. Kun ympäristö kiittää, säästyy samalla myös rahaa.