Näin kiertotalous toimii
Kiertotalous säästää luonnonvaroja ja hillitsee ilmastonmuutosta. Näin Helsingin kaupungin kiertotaloustoimijat edistävät resurssien viisasta käyttöä.
Kiertotaloudessa suositaan ostamiseen sijaan jakamista, vuokraamista ja kierrätystä. Tuotteet suunnitellaan kestäviksi, ja kun ne huollon ja korjausten jälkeen tulevat elinkaarensa päähän, materiaalit hyödynnetään.
Kiertotalous edistää Helsingin kaupungin ilmastotavoitteita. Hiilineutraali Helsinki 2030 -tavoitteeseen pyritään konkreettisilla toimenpiteillä. Lisäksi jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään suosimalla korjaamista, jakamista ja kierrättämistä.
Näin kiertotalous toimii
- Jos jotain tarvitsee, kannattaa lainata tai ostaa käytettyä. Paras tapa säästää luonnonvaroja on olla ostamatta uutta.
- Uudet tuotteet suunnitellaan kestäviksi ja niiden käyttöikää pidennetään mahdollisimman pitkälle. Kun käytettyä voi korjata ja kunnostaa, elinkaari pitenee.
- Kun tuote on kulutettu loppuun, materiaaleista ja pakkauksista tehdään uusia tuotteita. Hävikki ja jäte minimoidaan.
Kiertotalous säästää tärkeitä luonnonvaroja, vähentää päästöjä ja luo työpaikkoja. Yleensä säästyy rahaakin.

Helsingin kaupungin kiertotalouspalveluita
Etsitpä huonekaluja, rakennusmateriaaleja tai kauniita käsitöitä, kannattaa uuden ostamisen sijaan katsastaa pääkaupunkiseudun kiertotaloustoimijoiden tarjonta. Kestävät palvelut pääkaupunkiseudulla löytyvät osoitteesta palvelukartta.hel.fi hakusanalla ”kiertotalous”.
Kodin tavarat kierrätettynä
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella on 10 myymälää ja verkkokauppa. Vaatteiden, kodin tavaroiden, huollettujen kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden lisäksi myydään polkupyöriä sekä PlanB-uusiovaatteita ja -huonekaluja.
Kunnostettuja huonekaluja
Pakilan työkeskus kunnostaa kaupungin toimitilojen kalusteet. Osa palautuu kaupungille, toiset myydään kalustemyymälässä. Hyllyt, pöydät, tuolit ja naulakot löytävät uuden kodin kaupunkilaisten kodeista tai yritysten käytöstä.
Käsityötuotteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista
Uusix-verstaan myymälöissä Kyläsaaressa ja Hakaniemen kauppahallissa myydään kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista valmistettuja käsityötuotteita. Abloy-avaimet ovat muuntuneet koruiksi, messumatot läppärilaukuiksi ja aamutossuiksi. Mechelininkadulla kaadetut jalavat saivat uuden elämän jakkaroina, keittiölastoina ja korvakoruina.
Remppakohteesta rakennusosia omaan kotiin
Tarvitsetko mökille kiukaan tai keittiökaapiston? Tuunausprojektiin käytetyn oven? Suuntaa Uusix-verstaan Rakennusosien kierrätyskauppaan Kyläsaareen. Kierrätyskauppa myy kodeista ja rakennustyömailta tarpeettomaksi jääneitä rakennusosia.
Työmailta irtaimistoa yksityiseen käyttöön
Staran kierrätyskeskus myy kaupungin työmailta ja korjauskohteista poistettua irtaimistoa kiertonet.fi-huutokaupassa. Etsi hakusanalla ”Helsingin kaupunki”. Poistetut autot ja työkoneet myydään ostotarjouskilpailuissa kahdesti vuodessa.

Jos jokainen Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta vuonna 2021 käytettynä ostettu tavara korvasi uuden tavaran oston, säästettiin kiinteitä luonnonvaroja 50 miljoonaa kiloa ja vettä 2,3 miljoonaa kuutiota. Hiilidioksidipäästöjä vältettiin 12,3 miljoonaa kiloa.
Myytyjä kiertotaloustavaroita vuonna 2021
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
- 128 732 paitaa
- 63 109 lasten ja vauvan vaatetta
- 56 916 housut
- 35 353 takkia
- 6 400 kodinkonetta
Staran kierrätyskeskus
- 197 pienkonetta ja työmaavarustetta
- 103 henkilö- ja pakettiautoa
- 53 työkonetta
- 33 höyläpenkkiä
- 27 työmaatilaa ja merikonttia
Uusix-verstaan PC-shop
- 1 556 työasemaa
- 508 kannettavaa tietokonetta
- 1 098 näyttöä
- 568 tulostinta
Lähteet: Ympäristösuunnittelija Pirita Kuikka, Helsingin kaupunki, Vastaava työnjohtaja Piiu Merivirta von Hellens, Pakilan työkeskus, Neuvontantaja, strategia ja kehittäminen, Tuovi Kurttio, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy, Johtaja Vuokko Oikarinen, Uusix-verstaat, Palvelupäällikkö Teemu Levander, Staran kierrätyskeskus