Miksi ostaa, kun voi lainata? Toimittaja testasi tavaranvuokrauspalveluita

Autontarve yllätti? Pora on rikki? Kannattaa harkita käyttötavaroiden vuokrausta ja yhteiskäyttöautoja, jotka helpottavat meidän jokaisen arkea.

Kirjoittanut Jussi Evinsalo Kuvat Jussi Evinsalo

Arjessa tulee vastaan jatkuvasti tilanteita, jossa olisi tarvetta tavaralle, jota ei satu omistamaan. Milloin se on kiviseinäpora, jolla uusi taulu pitäisi saada seinään, milloin taas höyrypesuri, jolla verhot olisi hyvä pestä ennen kesää. Autokin olisi hyvä saada alle, kun luvassa olisi vierailu ystävän luokse. Nämä ovat isoja hankintoja, joiden käyttötarve voi olla arjessa häviävän pieni.

Onneksi niitä ei tarvitse omistaa. Mutta miten tavaroiden vuokraus ja yhteiskäyttöautolla ajaminen onnistuu? Lähdetään testaamaan!

Täsmävuokrausta, lainaamista ja yleisten tilojen käyttöä

Minulla oli tarve nakuttaa tauluja seinään, enkä omista poraa. Tällä kertaa en viitsinyt lähteä taas soittelemaan kavereilta poraa lainaan, vaan suuntasin kauppakeskuksessa sijaitsevaan Liizin liikkeeseen. Sieltä sain heti mukaani poravasaran terineen ja akkuineen. Yhden vuorokauden vuokra-ajalle tuli hinnaksi 15 euroa. Liikkeestä oli mahdollista vuokrata myös monia muita erilaisia arjessa toisinaan tarvittavia asioita matkarattaista retkeilyvälineisiin.

Nainen poraa seinää.
Vuokraporalla tarvittavat reiät saatiin seinään ilman poran ostamista.

Seuraavana päivänä varasin käyttööni maksuttoman mediatyöaseman Keskuskirjasto Oodista, sillä halusin käsitellä Adoben Photoshop-ohjelmalla muutamaa valokuvaa, enkä tätä varten halunnut ostaa ohjelmaa itselleni. Ainoa vaade mediatyöaseman käyttämiselle oli oma Adobe-tunnus. Tilan varaus hoitui kätevästi: kirjauduin Helsinki Varaamoon, ja alle minuutissa olin varannut tilan itselleni kahdeksi tunniksi. Kaupungin toimintoja kritisoidaan joskus kankeudesta, mutta Varaamon toiminta yllätti minut nopeudella ja helppoudella.

Kirjastosta saadun hyvän palvelukokemuksen kruunasi Viikin kirjastosta kirjastokortilla lainaamani lautapeli – syysillan pelastus. Pelivalikoima oli laaja ja meillä oli 8-vuotiaan tyttäreni kanssa jopa valinnan vaikeuksia.

Kirjastosta lainattu lautapeli.
Kirjaston lainattavien pelien määrä yllätti positiivisesti.

 

Auto käyttöön oman tarpeen mukaan naapurista

Auton käyttäminen julkisesta liikenteestä huolimatta on välillä tarpeellista ja perusteltua. Auton omistaminen on perinteinen vaihtoehto, mutta onneksi sen rinnalle on tullut muita taloudellisesti ja luonnon kannalta kevyempiä ratkaisuja.

Vaihtoehtoja löytyi Helsingistä hetken selaamisella useita. Omaan tarpeeseeni sopivalta vaikutti BloxCar ja rekisteröin itseni käyttäjäksi heidän verkkosivuillaan. Parissa minuutissa järjestelmä rekisteröi minut käyttäjäksi ja todensi ajokortin oikeellisuuden.

BloxCarin idea on, että yksityishenkilöt voivat laittaa oman autonsa vuokralle ja yritys toimii palveluntarjoajana. Erilaiset hakukriteerit helpottavat itselle sopivan auton löytämistä ja palvelua on helppo käyttää puhelimella.

Löysin tarpeisiini sopivan auton ja varasin sen vuorokaudeksi käyttööni. Varauksen vahvistaminen vaati omistajan kuittausta, joka tapahtui nopeasti. Maksu suoritettiin vahvistuksen jälkeen. Pääsin samalla viestittämään auton omistajan kanssa sivuston kautta, ja saimme nopeasti sovittua pelisäännöt.

Teimme tyttäreni kanssa yhteiskäyttöautolla kyläreissun paikkaan, jonne julkisilla ei olisi päässyt. Vuokrauksen kokonaishinta oli 48 euroa ja se sisälsi kaikki käyttökulut. Palvelun käyttö yllätti sujuvuudellaan ja tulen varmasti käyttämään myös tätä palvelua jatkossa.

 

Yhteiskäyttö kannattaa – Jussin parhaat vinkit

1. Yhteiskäytöllä uusia mahdollisuuksia

Tavarapaljous, pienet säilytystilat, ympäristöystävällisyys ja kustannukset ovat syitä, miksi yhteiskäyttö on kasvattanut suosiotaan. Monen tavaran käyttötarve voi olla isossa kuvassa häviävän pieni, mutta hetkessä korvaamaton. Naapuriapu toimii, mutta aina sieltä ei löydy ratkaisua. Silloin päiväksi vuokrattava painepesuri, koiran kuljetushäkki tai lastenistuin voi olla pelastus.

2. Kirjastojen monet mahdollisuudet

Yhteiskäyttö ei rajoitu pelkästään käyttötavaroiden vuokraukseen tai lainaukseen. Kaupungin kirjastot ja asuinalueiden mahdolliset asukastalot ovat tästä mainio esimerkki. Ne tarjoavat tänä päivänä valtavan kirjon erilaisia mahdollisuuksia harrastaa ja usein vielä täysin ilmaiseksi. Kirjastoista voi löytyä esimerkiksi musiikkistudio ja soittohuone. Kirjastokortilla voit lainata esimerkiksi tennismailan, luistimet, suksia, sykemittareita tai soittimia. Tiesitkö? Minä en. Kirjastot ovat varsinaisia aarreaittoja ja lainaamalla on mahdollisuus vähentää turhien tavaroiden tulvaa.

3. Vaihtoehtoja autoiluun

Yhteiskäyttökulttuuri on levinnyt laajasti myös autoiluun ja se näkyy katukuvassa enenevissä määrin. Esimerkiksi BloxCar ja Gomore tarjoavat yksityishenkilöiden autoja vuokralle tunti-, päivä- tai jopa viikkoperusteisesti. Hinnat ovat autojen omistajien määrittämiä.

24Go-niminen yritys taas tarjoaa autoja vuokralle minuuttiperusteisesti, yksi minuutti kustantaa 47 senttiä. Hinta pitää sisällään polttoaineen, vakuutukset, pysäköinnin ja auton huolenpidon. Pysähtymisajalta – kun on tarve asioida – kustannus on 10 senttiä per minuutti. Vaihtoehtoja autoiluun on laajasti, ilman, että uusia autoja tarvitsee tulla katukuvaan. 

4. Huomioi vakuutukset

Tavaroiden lainaamiseen liittyy aina se riski, että ne rikkoutuvat tai jollekin sattuu vahinko käytön aikana. Näissä tilanteissa on hyvä olla tietoinen omasta vakuutusturvasta ja sen kattavuudesta.

Jos olet lainaamassa tavaraa yksityishenkilölle, on hyvä varmistaa omista vakuutuksista, kattavatko ne lainaustilanteiden vahingot. Jos taas itse lainaat yksityishenkilöltä, kannattaa tarkistaa kattaako oma irtaimistolle otettu kotivakuutus kyseisen tavaran lainaamisen.

Yritysten ja palveluntarjoajien vuokraamat käyttötavarat ovat usein valmiiksi vakuutettuja. Vakuutusehdot kannattaa lukea aina tarkkaan läpi, jotta välttyy mahdollisilta korvausvaatimuksilta myöhemmin.

Helsinki-kyltti kirjastotalo Oodin edessä.
Keskuskirjasto Oodin palveluvalikoima on laaja ja avoin kaikille.