Lajittele ja litistä! Lajittelun merkitys korostuu, kun jätettä kertyy paljon

Pakkausmateriaaleja ja muutakin roskaa kertyy nyt kotona tavallista enemmän. Kun jätteet lajitellaan hyvin, jäteastiat täyttyvät tasaisemmin. Jätetilojen siisteyteen voi jokainen vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Kertakäyttöisissä pakkauksissa tulevia valmis- ja noutoruokia kulutetaan nyt normaalia enemmän, ja siksi pakkausmateriaaleja ja muuta roskaa kertyy reilusti. Kun kotona ollaan paljon, kiinnittää yhä useampi huomiota nurkissa pyöriviin tarpeettomiin tavaroihin. Poikkeusaika näkyy talojen jätetiloissa: astiat täyttyvät vauhdilla ja jätepisteelle tuodaan myös luvatta sinne kuulumatonta roinaa.

Litistä pakkauslaatikot, ja laita kartonkipakkaukset sisäkkäin. Näin niitä mahtuu jäteastiaan enemmän.

Lajittelun merkitys korostuu, kun jätettä syntyy paljon. Jäteastiat täyttyvät tasaisemmin, kun roskat laitetaan jätelajin mukaisiin astioihin. Rahaakin säästyy, sillä lajitellun jätteen keräys on sekajätettä edullisempaa.  

Jätetilan siisteyttä ja toimivuutta voi jokainen ylläpitää muutamalla helpolla niksillä:

  • Lähinnä ovea olevat jäteastiat täyttyvät yleensä ensimmäisinä. Astu pari askelta peremmälle, ja katso olisiko taaimmaisissa astioissa paremmin tilaa.
  • Litistä pakkauslaatikot, ja laita kartonkipakkaukset sisäkkäin. 
  • Jos pahvi- ja kartonkipakkauksille on tilaa vaikkapa eteiskaapissa, voi niitä säilyttää kotona ja viedä jäteastiaan sitten, kun niissä on väljempää.   

Älä vie jätetiloihin huonekaluja, elektroniikkaa tai muuta jäteastioihin kuulumatonta tavaraa. Yksittäiset pienet sähkölaitteet ja energiansäästölamput voit palauttaa niitä myyviin suurimpiin liikkeisiin ilman uuden laitteen ostovelvoitetta. Myymälä ottaa vastaan suuren laitteen, kun ostat tilalle uuden vastaavan laitteen. HSY:n Sortti-asemat ovat auki myös korona-aikana, mutta niiden asiakasmääriä on turvallisuussyistä rajoitettu, ja siksi asemilla voi olla tavallista enemmän jonoa. Harkitse, voisitko hankkiutua turhista tavaroista eroon vasta sitten, kun koronan aiheuttamat rajoitukset on purettu.