Heka ratkaisee: Mitä tehdä, jos naapurit eivät lajittele roskiaan ja jättävät ne jätekatokseen levälleen?

Lajittelun tueksi on saatavilla lajitteluohjeita ja neuvontaa asukastilaisuuksiin. 

Voit käydä tarkistamassa, onko Heka-talosi jätepisteellä kuvalliset lajitteluohjeet. Kaikilla Hekan jätepisteillä, joissa on perinteiset pintakeräysastiat, pitäisi olla kuvalliset lajitteluohjeet. Jos lajitteluohjeita ei näy, tee vikailmoitus.  

Asukastilaisuuksiin voi tilata HSY:n järjestämän ilmaisen lajitteluneuvonnan. Asukkaita on tärkeää neuvoa siitä, että jätteiden lajittelulla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä jätekustannuksissa. Jätepisteiden lattioille jätetyt roskapussit tai jätepisteelle kuulumattomat jätteet kuten huonekalut aiheuttavat tuntuvia lisäkustannuksia, jotka maksetaan vuokrista. 

Hekan aluetoimistoissa on lisäksi jaossa usealla eri kielellä kodin lajitteluohjeita, joita voi ottaa mukaan asukastilaisuuksiin. Oppaita voi myös tilata ilmaiseksi HSY:ltä. Kodin lajitteluohjeen voi halutessa kiinnittää kotitalon rappukäytävän ilmoitustaululle. 

Korona-ajan vallitessa ihmiset oleilevat kotona normaalia enemmän. Tämä on vaikuttanut siihen, että jätehuoltokustannukset ovat kääntyneet nousuun monessa Hekan kohteessa. Nyt olisi entistä tärkeämpää lajitella jätteet, jotta jätekustannukset pienenisivät.  

Voit myös ryhtyä Heka-talosi Ekoekspertiksi. Ekoekspertti-sovelluksen kautta saat lisää vinkkejä asumisen ympäristövaikutusten vähentämiseen ja naapureiden motivointiin. 

 

Kysymykseen vastasi Hekan ympäristöpäällikkö Marika Nyyssönen.