Bokashi kierrättää kodin biojätteet

Bokashi on avainsana, jos kierrätys on lähellä sydäntäsi ja haluat valmistaa oman kodin biojätteistä ravintorikasta multaa ja lannoitetta. 

Kirjoittanut Kati Jalagin ja Annika Laine

Bokashi on japanilainen kompostointimenetelmä, joka muuttaa biojätteet maitohappokäymisen avulla mullaksi muutamassa viikossa. 

Menetelmä perustuu tehokkaisiin mikro-organismeihin kuten muun muassa maitohappobakteeriin, hiivasieneen ja aktiivisiin entsyymisieniin, jotka saavat jätteet käymään estäen samalla niiden pilaantumisen. Prosessissa biojäte hajoaa ja pilkkoontuu luonnollisesti ja hajuttomasti ilman että se mädäntyy. Bokashi-kompostissa säilyvät biojätteiden vitamiinit, proteiinit, mineraalit ja ravinteet, jonka vuoksi se on erittäin ravintorikasta multaa.

Bokashi-ämpärin pohjalle kertyvä bokashi-neste soveltuu laimennettuna esimerkiksi kukkien ja viljelysten lannoitteeksi. 

Bokashi muhii ämpärissä pari viikkoa

Bokashia valmistetaan kannellisessa bokashi-ämpärissä, johon lisätään kerran päivässä pilkottu biojäte, jonka päälle sirotellaan esimerkiksi bokashi-rouhetta. Ämpärin annetaan muhia eli fermentoitua huoneenlämmössä ja kahden viikon kuluttua bokashi on käytettävissä. Ämpärin kylkeen kannattaa merkitä päivämäärä, jolloin sisältö on pantu fermentoitumaan. Jos biojätteen sekaan lisää multaa, ämpärin sisältö multaantuu noin 2–3 viikossa. 

bokashi-ämpäri

Biojätteiden kierrätystä varten tarvitset kaksi hanallista 16 litran bokashi-ämpäriä, lastan, jolla jätteet tiivistetään, mitan, jolla rouhe annostellaan ämpäriin sekä kupin, jota tarvitaan bokashi-nesteen valuttamiseen. Ämpärin tulee olla ilmatiivis. Useamman ämpärin tekniikka voi olla hyvä vaihtoehto. Kun ämpäreitä on käytössä useampi, voi alkaa heti täyttää seuraavaa ämpäriä, kun toinen on täynnä ja fermentoitumassa. Ämpäri on hyvä saada niin täyteen kuin mahdollista. 

Kaupoissa on saatavilla erilaisia Bokashi-rouheita, jotka edistävät ämpärin sisällön käymistä. Esimerkiksi kahden kilogramman rouhepussi riittää vuodeksi ja maksaa alle 30 euroa. Kotiin voi hankkia myös valmiin Bokashi-aloituspakkauksen, jonka hinta on hieman yli 100 euroa.  

Kotikeittiön biojätteistä mustaa multaa

Suurimman osan kotikeittiössä syntyvästä biojätteestä voi kierrättää bokashina. Esimerkiksi hedelmien ja vihannesten kuoret, ruokajäte, leipä ja kahvinporot sopivat sinne hyvin. Isot luut ja raaka liha, tuhka, suuret määrät maitotuotteita tai nesteitä, öljyt ja hiiva sen sijaan eivät sovellu bokashiin. 

Bokashin perustuoksu on hapokas ja raikas. Tuoksuun kuitenkin vaikuttaa jonkin verran se, mitä sinne on laitettu. Esimerkiksi sipulinkuoret saattavat aiheuttaa sipulinhajua ja kaalikin kertoo olemassaolostaan hajullaan. Sitruksisen tuoksun saa aikaan sekoittamalla bokashiin runsaasti appelsiineja. Haju häviää, kun valmis bokashi-aines sekoitetaan multaan tai maahan. Hajuja voi ehkäistä, kun antaa biojätteen kuivahtaa hetken ennen kuin laittaa sen ämpäriin. 

Bokashi muuttuu ravintorikkaaksi mustaksi mullaksi, kun se sekoitetaan maahan. Multatehtaan voi perustaa sisälle tai ulos, esimerkiksi viljelykaulukseen tai muovilaatikkoon. 

Lähteet: 
www.bokashigarden.fi
TM Rakennusmaailma 7/2018

Hima 4/2018