Älä päästä energiaa hukkaan

Valtakunnallinen energiansäästöviikko keskittyy tänä vuonna erityisesti taloyhtiöiden energiankulutukseen. Tiesitkö että talon energiakustannuksista jopa kolmannes menee hukkaenergiaan? Hekan vuokrista energian osuus on vuonna 2019 15,7 %. Omalla käyttäytymisellä voi helposti vaikuttaa energian kulutukseen.

Kotona on monia helppoja keinoja pienentää sähkö- tai vesilaskua. Muista sammuttaa valot aina kun lähdet huoneesta. Mieti jo ostovaiheessa sähkölaitteen tarpeellisuutta ja energiankäyttöä ja hanki vain sähkölaitteita, jotka kuluttavat vain vähän energiaa. Muista myös aina sulkea laitteet, joita et tarvitse. Huolla ja puhdista sähkölaitteet säännöllisesti, jotta ne toimivat niin kuin pitää.

Vuotavista vesikalusteista on syytä ilmoittaa huoltoyhtiöön ripeästi, sillä esimerkiksi vuotava wc-pönttö voi aiheuttaa jopa 1000 euron asuntokohtaisen lisälaskun vuodessa. Suihkussa käydessä kannattaa pitää mielessä, että lämmin vesi on kylmää tuplasti kalliimpaa. Kun peset astioita tai pyykkiä, pesethän vain täysiä koneellisia.

Muista myös järkevät tuuletustottumukset. Jos asuntoa tarvitsee tuulettaa talvella, pidä ikkunaa auki vain muutaman minuutti, jolloin lämpö ei karkaa ulos ja energiaa säästyy. Myös yleisissä tiloissa kannattaa käyttää energiaa harkiten, koska kaikki Heka-kohteiden kulut heijastuvat hekalaisten vuokriin.

Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 8.-14.10.2018. Voit lukea lisää energiaa säästäviä vinkkejä Motivan taloyhtiön energiansäästöviikko -sivustolta. https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiansaastoviikko/taloyhtion_energiansaastoviikko