Aineeton tai itse tehty joululahja ilahduttaa - Joululahjaksi leivonnainen tai leffailta

HSY:n annajotainmuuta.fi-sivusto antaa ideoita aineettomiin lahjoihin. Nina ja Nelma ottivat varaslähdön joulun lahjapohdintoihin.

Kirjoittanut Päivi Maaniitty Kuvat Sami Heiskanen

Joulunalusaika on hyvää aikaa miettiä omia kulutuspäätöksiä ja ostotottumuksia. Juhlimisesta syntyvän jätteen määrää on helppo vähentää fiksuilla päätöksillä.

HSY:n mukaan yli 90 prosenttia tavaroiden valmistamisen vuoksi käyttöön otetuista luonnonvaroista muuttuu jätteeksi jo ennen kuin tuote on päätynyt kuluttajan käsiin. Jos lahjaksi annettu tavara on saajalleen turha tai väärä, se päätyy pahimmassa tapauksessa roskiin. Silloin koko valmistusprosessi menee hukkaan.

Moni haluaa nykyään välttää myös ylimääräisen tavaran kerryttämistä kaappeihin. Jouluna jätettä syntyy lisäksi ylijääneestä ruoasta ja lahjapapereista.

– Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän osaan arvostaa itse tehtyjä lahjoja kuten marmeladia tai villasukkia, toteaa Veräjämäessä asuva, 9-vuotiaan Nelman äiti Nina.

– Jotenkin toivoisin, että lapsille olisi ostettuja lahjoja, mutta niiden lisäksi he saisivat myös jotain aineetonta tai itse tehtyä. Myös lahjojen määrää voisi vähentää.

Nina ja Nelma leipomassa
Nina uskoo, että Nelma-tyttären ikäpolvesta tulee nykyistä valveutuneempia kuluttajia, koska kierrätysasioista on puhuttu heidän kuultensa jo pienestä pitäen.

Hemmotteluhoitoja ja hyväntekeväisyyttä

Aineettomat lahjat sopivat kaiken paksuisille kukkaroille. Lahjan ei tarvitse olla kallis ollakseen arvokas ja toisaalta kalliskin lahja voi olla ympäristöä säästävä. Siivousapu tai koti-ilta eivät maksa mitään, kylpyläkäynnillä tai hotelliyöllä voi olla jo hintaa.

Tavaroiden sijaan ottaisin mieluusti itse vastaan myös palveluja.

Nina voisi kuvitella tekevänsä itse aikuisille läheisille lahjaksi esimerkiksi leivonnaisia.

– En ole käsitöissä mitenkään erityisen hyvä. Tavaroiden sijaan ottaisin mieluusti itse vastaan myös palveluja, kuten hierontoja ja hemmotteluhoitoja. Ja aika harvoinhan tavaroita enää lahjaksi saakaan.

Hyviä lahjaideoita ovat Ninan mielestä myös hyväntekeväisyyskohteet, joihin voi lahjoittaa rahaa toisen puolesta.

– Olen nähnyt niitä Facebookissa. Lahjoituksen voi tehdä porukalla ja sitten ilmoittaa lahjan saajalle summan, joka kohteeseen on hänen puolestaan annettu.

Lahjaa ei tarvitse kääriä paperiin

Kolmatta luokkaa käyvälle Nelmalle ympäristöasiat ovat jo tuttuja. Hän on toiminut koulussa ympäristöagenttina ja kerännyt roskia kaduilta. Joululahjatoiveena on kirjoja, vaatteita ja lahjakortteja, harvoin enää leluja. Jos Nelma antaisi itse tehdyn lahjan, se saattaisi olla käsinukke tai paperilaiva tai -hattu. Hienoista lahjapapereista ei yhdeksänvuotias välitä.

– Käsinuken osaisin tehdä itse ja ainakin paperihatun. Lahjapapereihin en yleensä kiinnitä mitään huomiota. Minulle on ihan sama, mihin lahjat on kääritty, Nelma sanoo.

Vinkit aineettomiin lahjoihin löydät osoitteesta www.annajotainmuuta.fi.

Vinkkejä aineettomiin lahjoihin

  • HSY antaa vinkkejä monenlaisiin aineettomiin lahjoihin eri ikäisille sivustolla annajotainmuuta.fi.
  • Lahjahaun voi tehdä kategorioittain valiten vaikka ”Hemmottelua ja aikaa” tai ”Apua arkeen”, saajan iän mukaan ja sen mukaan, onko kyseessä esimerkiksi joulu, syntymäpäivä vai valmistujaiset.
  • Sivuston Top 5:een kuuluvat tällä hetkellä aamiainen kahvilassa, talkooapu, lenkkiseuraa, leffailta ja aamupala vuoteeseen.
     

HSY:n ja Hekan liite, Hima 4/2018.