12 vinkkiä jätteiden lajitteluun

Nappaa talteen ja ota käyttöön jätteiden lajitteluvinkit. Harjaantuminen lajitteluun tekee mestariksi!

Kirjoittanut Tarja Västilä Kuvat Tarja Västilä
 1. Kotona on aina tilaa rajallisesti. Jos kaikkia jätteitä ei saa piiloon keittiössä, ota sisustussilmä kierrätyspeliin mukaan. Kannelliseen, kauniiseen koriin voi taltioida vaikkapa muoveja, palautuspulloja ja -tölkkejä, jotka kulkeutuvat samalla kertaa kierrätyspisteisiin, kuten myös käytetyt paristot sekä led- ja energiansäästölamput.
 2. Lajittele jo kotona kaikki jätteet erikseen. Näin ne on helpompi viedä eteenpäin.
 3. Kun lajittelet tarkasti, huomaat, että sekajätettä kertyy yhä vähemmän. Siitä voi jo iloita!
 4. Jos keräät biojätteitä paperipusseihin tai sanomalehdestä tehtyyn kartioon, revi pohjalle munakennon palasia. Ne imevät kosteutta. Pussi ei vety, kun biojäteastia ei ole tyystin umpinainen. Tyhjennä astia usein jo hajuhaittojenkin takia.
 5. Ruoantähteiden lisäksi biojätteitä ovat suodatin- ja teepussit, talouspaperit, nenä- ja lautasliinat sekä voi- ja leivinpaperit. Ethän liruta nestemäisiä jätteitä biopussiin, etkä edes biohajoavaan muovipussiin. Vie paistorasva tai öljy kiintonaisessa astiassa tai vaikka teipatussa maitopurkissa sekajätteeseen.
 6. Älä käytä paperiroskien viemiseen ruskeaa paperikassia. Se on kartonkijätettä. Kerää lehdet, kirjekuoret, kortit ja mainosposti vaikka laatikkoon, jota voi käyttää useamman kerran, ja kippaa sisältö paperinkeräykseen.
 7. Litistä ja lytistä, sullo ja sovita! Esimerkiksi tiiliskivimaitopurkkiin mahtuu uskomaton määrä kartonkia. Mehutölkin sisäalumiini ei haittaa, pahvi mikä pahvi.
 8. Jos joku perheessä kysyy ”mihin tämä kuuluu”, usein kyse on muovijätteestä. Huuhtele ja kuivata likaiset pakkausmuovit, pestä niitä ei tarvitse. Irrota korkit ja esimerkiksi leikkelepaketin kansikalvo erikseen, sillä ne ovat erilaisia muoveja.
 9. Muovien kohdalla kannattaa myös kysyä, onko se pakkausjätettä. Jos ajattelee vain sanaa muovi, voi erehtyä. Muun muassa muoviset ruokailuvälineet, mehupillit, lelut ja hammasharjat eivät ole pakkauksia, eivätkä kuulu keräysmuovijätteisiin.
 10. Vaaralliset jätteet ovat nimensä mukaisia. Jos purkeissa ja purtiloissa on muun muassa maali-, spray- tai aerosolijämiä, suunta on Sortti-asemalle. Vaaralliset jätteet voi myös viedä maksutta vaarallisen jätteen keräyskontteihin, jotka sijaitsevat yleensä huoltamoiden tai kauppojen pihassa. Löydät lähimmät keräyskontit osoitteesta www.kierratys.info. Vanhat lääkkeet viedään apteekkiin.
 11. Käytetyt tekstiilit ovat sekajätettä, mutta hyväkuntoiset kannattaa myydä kirppiksellä tai viedä vaatekeräykseen. Jotkut kauppaketjut ottavat vastaan huonokuntoisiakin tekstiilejä.
 12. Etenkin kotimaisten tuotteiden pakkauksissa kerrotaan, mitä jätettä ne ovat. Kun perehdyt, niin opit ja totut. Harjaantuminen lajitteluun tekee mestariksi.

Jos keräät biojätettä paperipusseihin, revi pohjalle munakennon palasia.

roskien lajittelu