Kota kokoaa yhteisiin elämyksiin

Hekan huoltamaan ja isännöimään Riistavuoren palvelukeskukseen rakentui monen toimijan yhteistyönä grillikota, jossa eri ikäiset ja eri elämäntilaisessa olevat ihmiset voivat kohdata toisensa.

Kuvat Sonja Kataja

Nuotio ritisee, nenä haistaa savun ja makkaran. Havupuiden ympäröimä grillikota kutsuu uumeniinsa lämmittelemään. Luonto on lähellä, vaikka olemme lyhyen matkan päässä Huopalahden asemalta, Riistavuoren palvelukeskuksen pihassa. Haagan päiväkodin metsäkerholaiset kajauttavat ilmoille Hemulin leikkilaulun. Lasten esitys on osa Riistavuoren palvelukeskuksen viereiseen puistoon rakennetun grillikodan avajaisia.

Grillikota valmistui monen toimijan yhteistyönä. Riistavuoren palvelukeskusta huoltava ja isännöivä Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) haki kodalle rakennusluvan ja hoiti rakentamisen hallinnollisia asioita yhdessä palvelukeskuksen kanssa. Lions Club Huopalahti lahjoitti kodan ja rakensi sen Lions Club -toiminnan 100-vuotisjuhlavuoden projektina ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Materiaalikustannuksiin osallistuivat Arne Ritari -säätiö, Huoneistokeskus-Haaga sekä Isännöitsijätoimisto Erkki Oksanen Oy.

Oli ilo olla mukana auttamassa grillikodan saamisessa Riistavuoreen.

Riistavuoren palvelukeskus on yksi Hekan erityisasuntokohteista, jotka ovat vanhusten, kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien asukkaiden käytössä. Taloissa on ryhmäkoteja ja tukiasuntoja, erilaisia palvelutiloja sekä henkilökuntaa, osin ympäri vuorokauden.

- Oli ilo olla mukana auttamassa grillikodan saamisessa Riistavuoreen. Uskon, että kodalla on paljon yhteistä käyttöä talon asukkaille, palvelukeskuksen asiakkaille ja päiväkodin lapsille, kertoo projektia Hekassa hoitanut erityisasuntopäällikkö Tarja Närvänen

Luontokokemuksia ilman kynnyksiä

Riistavuoren palvelukeskus on avoin ja kynnyksetön kohtaamispaikka, joka tarjoaa helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille monipuolista toimintaa ja tukea. Palvelut suunnitellaan aina asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. 

Kota tarjoaa lapsille ja vanhuksille yhteisiä, moniaistillisia luontokokemuksia.

Palvelukeskus tekee yhteistyötä Haagan päiväkodin kanssa, jonka lapset vierailevat siellä säännöllisesti. Grillikota mahdollistaa sukupolvien kohtaamisen lähellä luontoa, sillä kota on palvelukeskuksen ja päiväkodin yhteiskäytössä.

- Kota tarjoaa lapsille ja vanhuksille yhteisiä, moniaistillisia luontokokemuksia. Kodassa voi nähdä elävää tulta, haistaa nuotion savua ja paistaa makkaraa. Kota mahdollistaa tällaiset elämykset, jotka muutoin voivat olla ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville ja myös monille kotona asuville ikäihmisille vaikeasti saavutettavia ja siten harvinaisia, vastaava ohjaaja Jukka Raitio kertoo.

Lisäksi päiväkodin metsäkerholaisten on tarkoitus muun muassa ruokailla kodassa, ja palvelukeskuksen vanhuksille kota toimii taukopaikkana vieressä olevaa sensomotorista puistoa käytettäessä. Kota ja kulkureitti sinne ovat esteettömiä. 

Myös alueen muut päiväkodit ja yleishyödylliset yhdistykset voivat varata kodan käyttöönsä. Palvelukeskuksen henkilökunta huolehtii kodan ylläpidosta ja avaintenhallinnasta.