Yrttien tuoksuttelua, kesäkukkien istuttamista, yhdessäoloa – Hekan erityisasuntojen asukkaat mukana pihojenhoidossa

Kesäkuussa 2022 Hekan erityisasunnoilla oli jälleen asukkaita osallistavaa toimintaa kolmessa asukaskohteessa. Tälle vuodelle kohteiksi oli valittu Mariankoti Pohjois-Haagasta, Myllypuron vanhustenkeskus Myllypurosta ja Kustaankartanon palvelukeskus Kustaankartanon alueelta. 

Kirjoittanut Suvi Kuusisto (vihervalvoja, rakennuttaja) / Ramboll CM Oy Kuvat Suvi Kuusisto

Osallistava toiminta kuuluu osaksi Hekan erityisasuntojen pihojenhoitourakkaa. Osallistavan toiminnan toteuttamisesta vastaa Viherviisikko Oy. Tapahtumissa asukkaat saavat osallistua kuntonsa, jaksamisensa ja mielenkiintonsa mukaan. Osallistua voi esimerkiksi yrttien tuoksutteluun, kesäkukkien istuttamiseen ja yhteiseen keskusteluun. Usein asukaskohteesta on tuotu ulos tarjolle myös juotavaa ja pientä syötävää.

Keltaisia kesäkukkia ruukussa

Myllypuron vanhustenkeskuksessa tapahtumaan osallistui noin 10 asukasta ja lisäksi henkilökuntaa. Asukkaat istuttivat kesäkukkia, havuja ja hyötykasveja istutuslaatikoihin ja -ruukkuihin yhdessä Viherviisikon ja hoitajien avustuksella. Tapahtuma pidettiin Myllypurossa 1.6.2022.

Kustaankartanossa toimintaa toteutettiin monissa asukaspihoissa 7.6.2022. Istutuksia tehtiin yrteistä ja kesäkukista. Kokonaisosallistujamäärä vaihteli eri asukaspihojen välillä. Keli oli aurinkoinen ja suosi pihalla olemista.

Mariankodissa osallistavan toiminnan tapahtuma pidettiin 9.6.2022. Monet asukkaista ja henkilökunnasta osallistuivat tapahtumaan, joka oli toteutettu portaittain eri osastojen kesken. Asukkaat olivat aktiivisia osallistumaan, ja keli suosi myös tätä tapahtumaa. Istutusten myötä piha sai uutta väriä ja kauniita kukkia ilahduttamaan asukkaita koko kesän ajaksi.

Osallistavaa toimintaa on järjestetty Hekan erityisasunnoilla nyt neljän vuoden ajan. Toimintaa on tarkoitus ensi vuonna laajentaa kattamaan viisi asukaskohdetta per vuosi. Kohteet vaihtelevat vuosittain. Tarkoitus on, että useissa kohteissa, joissa asukkaat ovat kykeneviä osallistumaan, tällaista toimintaa saataisiin pidettyä.

Kesäkukkien istutusta ulkopöydän ääressä.

 

Kestävä pihojenhoito Hekalla

Hekan pihojen suunnittelussa ja hoidossa huomioidaan jatkossa entistä paremmin luonnon monimuotoisuus, haitallisten ympäristövaikutusten minimointi, hulevesien hallinta, turvallisuus ja viihtyisyys. Kestävän pihojenhoidon suunnitelmamme mukaisesti otamme asukkaat mukaan pihojen suunnitteluun ja hoitoon esimerkiksi järjestämällä talkoita tai ideointihetkiä.