Vuoden asukas & vuoden asukasaktiivi: naapuriapu kuuluu kaikille

Vuoden asukasaktiiville Arto Nyröselle ja vuoden asukkaalle Jenna Niskaselle naapureiden auttaminen on itsestään selvää.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Ville Rinne

Pihlajamäessä asuva Jenna Niskanen valittiin alkusyksyllä vuoden asukkaaksi ja Kumpulassa asuva Arto Nyrönen vuoden asukasaktiiviksi. Tunnustus sekä ilahdutti että yllätti.

– Mietin ensin, että olikohan soittajalla varmasti oikea numero. En yhtään osannut odottaa tällaista kunniaa, vuoden asukasaktiivi Arto Nyrönen kertoo tunnelmista, kun puhelimessa ilmoitettiin vuoden asukasaktiiviksi valitsemisesta.

Nyrönen valittiin vuoden asukasaktiiviksi muun muassa sillä perusteella, että hän toimii aktiivisesti talotoimikunnassa, huolehtii ahkerasti piha- ja katualueesta ja on aina valmiina auttamaan erilaisissa tilanteissa.

”Hän on puheenjohtajan oikea käsi. Kaikkien tuntema Arto”, perustelussa sanottiin.

– Omasta mielestäni kyse on ihan tavallisista, jokapäiväisistä asioista, jotka kaikkien asukkaiden pitäisi huomioida. Minulle on itsestään selvää, että naapureita moikataan ja että esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvalle vanhukselle avataan ovi. En ollut ajatellut, että teen tai huomioin naapureita jotenkin tavallista enemmän, hän kertoo.

Nyrönen on asunut samassa talossa Kumpulassa vuodesta 2005 saakka. Kumpulaa hän kuvailee mukavaksi asuinpaikaksi, jossa luonto on lähellä. Vuosien aikana naapurit ovat ehtineet tulla tutuksi, mutta väki talossa on myös vaihtunut.

– Talossa asuu nykyisin enemmän ikääntynyttä väkeä. Heistä moni asuu yksin ja kärsii varmaan yksinäisyydestäkin. Minusta on tärkeää vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan edes vähän.

Nyrönen pitää tärkeänä myös sitä, että talossa säilyy jonkinlainen yhteisöllinen tunnelma.

– Tällöin naapuriavun kysymiselle on pienempi kynnys ja asuminenkin on tietyllä tapaa turvallisempaa ja mukavampaa, hän kertoo.

Pihlajamäkeläinen Jenna Niskanen ei yllättynyt saadusta tunnustuksesta yhtä suuresti.

– Arvelin, että jotain tällaista voisi olla tulossa. Palkinnon saaminen on ihan kiva juttu, hän kertoo.

Niskasen valintaa perusteltiin muun muassa sillä, että hän auttaa kaikkia alueen asukkaita ikään katsomatta monenlaisissa asioissa.

”Jenna auttaa iäkkäämpiä naapureitaan pyyteettömästi ja hän auttaa arjen askareissa kuten kadonneiden avainten etsimisessä. Jenna on avulias ja vastuuntuntoinen”, eräässä perustelussa kerrotaan.

Niskaselle itselleen tietynlainen avuliaisuus on elämäntapa. Naapureille laitetaan ruokaa, käytännön asioissa autetaan ja koteja siivotaan, koska niin on aina tehty.

– Meillä Pihlajanmäessä vallitsee sellainen kotikylän meininki niin hyvässä kuin pahassa. Oman kylän porukoiden kanssa on pidetty huolta asioista, ja pidetään varmasti jatkossakin, hän kertoo.

Katso Arton ja Jennan haastattelu: