Vuoden asukas Ulla-Kaija Heinilä saa koko talon puhaltamaan yhteen hiileen

Pasilassa asuva Ulla-Kaija Heinilä on Hekan Vuoden asukas 2022. Sanavalmis Heinilä on saanut koko naapuruston kukoistamaan. 

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Miika Kainu

Iloinen Jee!-huudahdus kaikui taannoin ruokakaupassa, kun Ulla-Kaija Heinilä sai kuulla tulleensa valituksi Hekan Vuoden asukkaaksi 2022.  

– Muutama pää siinä varmaan kääntyi, kun kiljahdin ilosta. Oli tosi mukavaa ja yllättävääkin saada tunnustusta tehdystä työstä, Heinilä sanoo.  

Pasilan Palkkatilankatu 1:ssä asuva Heinilä on osallistunut kotitalonsa asioiden kehittämiseen jo parinkymmenen vuoden ajan. Sinä aikana hän on ehtinyt toimia niin talotoimikunnan edustajana kuin vuokralaistoimikunnassakin. Viimeisimpänä Heinilä on toiminut talon julkisivu- ja piharemontin asukasedustajana.  

– Viimeistään silloin tulin tutuksi varmaan kaikille tässä talossa asuville, Heinilä pohtii.  

Heinilän mukaan oman kotitalon asioista on ollut helppo kiinnostua.  

– Koen, ettei oma kotini lopu ulko-ovelle. Piha ja porraskäytävä kuuluvat kotiini ja haluan, että ne pysyvät kunnossa. Asukkaiden edustajana olen tottunut katsomaan, että meillä on toimivat pelisäännöt. Se on kaikkien etu. Uskon, että kun pidämme hyvää huolta kodistamme ja yhteisistä tiloista, asumisviihtyvyys on suurempi ja kulut pysyvät kurissa, Heinilä sanoo. 

Väsymätön yhteishengen luoja 

Heinilä on Palkkatilankadun asukkaille tuttu hahmo, jolle on helppo tulla juttelemaan. Vuoden asukkaaksi Heinilää ehdotettiin muun muassa siksi, että häntä pidetään väsymättömänä hyvän yhteishengen luojana ja diplomaattisena linkkinä asukkaiden ja Hekan välillä.  

Koko talon yhteishenkenä toimimisen voisi kuvitella olevan myös kuormittavaa. Heinilälle rooli on kuitenkin ollut ennen kaikkea antoisa.  

– Olen luonteeltani organisaattori, ja aktivoin mielelläni talon asukkaita tekemään kaikenlaista itse. Moni tulee kertomaan minulle murheistaan, mutta en jää itse murehtimaan niitä vaan osaan neuvoa, mistä voi hakea apua ja kenen suuntaan kannattaa kääntyä, hän sanoo. 

Neuvoilla eteenpäin 

Viime vuosina Heinilä on ollut mukana perustamassa muun muassa pihan yhteistä viljelylaatikkoaluetta ja koululaisille suunnattua läksykerhoa. Työuransa opettajana ja erityisopettajana tehnyt Heinilä olisi voinut toimia jälkimmäisessä myös ohjaajana.  

– Järjestin kerhotoimintaa varten tilat ja puitteet, ja neuvoin talon säännöissä. Sen jälkeen läksykerho on toiminut mainiosti muiden vetämänä, hän sanoo. 

Neuvominen ja auttaminen ovat muutenkin Heinilällä veressä.  

– Perustimme muutamia vuosia sitten talon asukkaille oman Facebook-ryhmän. Siitä on tullut valtavan suosittu ja tärkeä tiedotuskanava. Nyt toimin ryhmän moderaattorina ja pysyn samalla itsekin hyvin kärryillä siitä, mitä kaikkea talossa tapahtuu, hän sanoo. 

Tutustu Ulla-Kaijaan alla olevalla videolla: