Vuoden asukas Pia Villgrén tuo iloa Herttoniemenrantaan

Vuoden asukkaaksi valitulle Pia Villgrénille yhteisöllisyys ja naapuriapu ovat luonnollinen osa elämää.

Kirjoittanut Pi Mäkilä Kuvat Miika Kainu

”Aktiivinen, positiivinen ja avulias persoona.” Herttoniemenrannassa asuva Pia Villgrén valittiin toukokuun alussa Hekan vuoden asukkaaksi 2020 muun muassa näillä perusteilla. Villgréniä kuvailtiin perusteluissa myös asukkaiden edunvalvojaksi ja äänitorveksi sekä koko alueen aktiivisimmaksi asukkaaksi. 

Villgrénille itselleen valinta tuli täytenä, iloisena yllätyksenä. 

– En osannut yhtään odottaa tällaista. Tulin aivan valtavan iloiseksi tästä kunniasta, ja tuntui siltä, kuin kylmät väreet olisivat menneet pitkin selkäpiitä, Villgrén kuvailee. 

Villgrén on asunut Hekalla 35 vuotta. Niistä viimeiset 25 vuotta ovat kuluneet samassa Herttoniemenrannan kohteessa. 

– Tämä on ihana pieni kohde, jossa olemme viihtyneet valtavan hyvin. Olemme tässä välissä vaihtaneet asuntoa elämäntilanteen muuttuessa, mutta alue on niin mainio, etten täältä mielelläni vaihtaisi pois, Villgrén kuvailee. 

Naapureiden auttaminen on Villgrénille elämäntapa.

Villgrén on mukana talotoimikunnassa, mutta oman asuinalueen viihtyvyyden kasvattaminen on ollut hänelle muutenkin tärkeässä roolissa. Pari vuotta sitten hän perusti Hertsikanrannassa tapahtuu ry -nimisen kaupunginosayhdistyksen, joka järjestää erilaisia tapahtumia ja toimintaa alueen asukkaille. 

– Sitä kautta olemme järjestäneet joulutoreja, halloween-tapahtumia lapsille ja esimerkiksi uimarannan siivoustalkoita, Villgrén kertoo.

Aktiivisuus ja naapuriapu ovat muutenkin Villgrénille elämäntapa. Villgrén on järjestänyt muun muassa useampana jouluna alueen vähävaraisille joulupussikeräyksen, johon hän on haastanut mukaan paikallisia yrittäjiä. 

– Tulen muiden auttamisesta hyvälle tuulelle, ja minusta on tärkeää, että naapurustossa vallitsee yhteisöllinen ja avoin ilmapiiri. Se johtuu varmaan siitä, että olen itsekin sen tyylinen ihminen, että käyn mielelläni tutustumassa uusiin naapureihin, enkä arastele koputtaa oveen, jos tarvitsen vaikkapa sokeria lainaan, Villgrén nauraa.

 

Hekan asukkaat saivat jättää ehdotuksia Vuoden asukkaaksi syksystä 2020 alkuvuoteen 2021. Päätöksen Vuoden asukkaan valinnasta ehdotettujen asukkaiden joukosta tekivät vuokralaisneuvottelukunnan edustajat ja Heka yhdessä.