Uutta asukasviestinnän sovellusta kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa

Heka kehittää vuorovaikutuksellista sovellusta, joka helpottaa tiedonsaantia ja tukee asukastoimintaa.

Kirjoittanut Anne Ventelä Kuvat Sami Heiskanen

Milloin ne talkoot ovatkaan? Kuka vastaa kerhotilasta? Mitä kautta talotoimikuntaan saisi yhteyden?

Kaikkiin näihin kysymyksiin voi pian löytää vastauksen samasta, helppokäyttöisestä kännykkäsovelluksesta, josta toistaiseksi käytetään nimeä ADA eli asukastoiminnan digitaalinen alusta.

Kehitteillä on vuorovaikutuksellinen työkalu Hekan, asukastoimijoiden ja asukkaiden väliseen viestintään. Sen kautta voi löytää tietoa talon asioista, järjestää äänestyksiä yhteisistä asioista tai tehdä kehitysehdotuksia. Sovelluksessa jatkuu myös Ekoekspertti-toiminta, joka kannustaa asukkaita ekologiseen asumiseen.

Sovelluksesta löytyy omaa taloa koskeva tieto

Sovellusta kehitetään yhteistyössä asukkaiden kanssa. Asukkaat ovat suunnitelleet virtuaalisesti pienryhmissä sovelluksen sisältöä ja toiminnallisuutta. Yksi kehitysryhmään osallistuneista asukkaista on Anita Leppänen, joka on toiminut vuosien varrella liki 20 vuotta eri kohteiden talotoimikuntien puheenjohtajana.

Syksyllä 2021 Anita sai sähköpostiviestin, jossa etsittiin asukkaita mukaan uudenlaisen viestintäsovelluksen kehitystyöhön. Päivätyössään käyttäjien it-tukena työskentelevä Anita halusi ehdottomasti mukaan.

"Toivon, että sovelluksesta tulee tavalliselle asukkaalle mahdollisimman helppokäyttöinen ja selkeä. Näin siitä saa helposti tietoa, jota tarvitsee".

Kehitystyötä on tehty myös muiden yleishyödyllisten vuokratoimijoiden kanssa. Työhön on saatu ARA-rahoitusta, ja sovellus toteutetaan avoimella lähdekoodilla, jolloin muutkin toimijat voivat hyödyntää ja muokata sovelluksesta version omaan käyttöönsä, kertoo projektikoordinaattori Nina Korppas.

Hekan asukastoiminnan sovellus julkaistiin huhtikuussa 2023. Tutustu sovellukseen osoitteessa hekaoy.fi/heta.

Uusi asukastoiminnan sovellus

  • Helpottaa talotoimikuntien viestintää.
  • Toimii oman kohteen palautekanavana.
  • Käytetään perinteisen ilmoitustaulun ja paperisen viestinnän rinnalla.